Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ποιος θα είναι το μεγάλο αφεντικό.

του Βασίλη Γαλούπη

ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ το αντιντόπινγκ εξουσιάζει ταυτόχρονα και τα μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα του παγκόσμιου αθλητισμού. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τα αυτονόητα. Και γι' αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι πίσω από το παραβάν των μεγάλων παραγοντικών γραφείων γίνονται ομηρικές μάχες για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο... Ποιος, δηλαδή, θα είναι το αφεντικό στο αντιντόπινγκ...
ΟΤΑΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ υπόσταση η WADA, ήταν δεδομένο ότι τον έλεγχο της κατάστασης τον είχε η ΔΟΕ. Δικό της δημιούργημα, άλλωστε, ήταν η WADA. Τα χρόνια πέρασαν και οι συνθήκες άλλαξαν, με συνέπεια στο παρασκήνιο να διαμορφώνονται πλέον δύο στρατόπεδα. Το ένα αποτελείται από τη ΔΟΕ, τη WADA και τις παγκόσμιες ομοσπονδίες δηλαδή από το λεγόμενο «ολυμπιακό κίνημα», ενώ το άλλο από τα κράτη με τους εγχώριους φορείς αντιντόπινγκ.
ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ είναι πια ορατές και το τελευταίο επεισόδιο που παίζεται είναι για τον γύρο Γαλλίας. Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας με την ουσιώδη υποστήριξη της WADA, για πρώτη φορά πέταξε, ουσιαστικά, εκτός ελέγχων τον εθνικό φορέα αντιντόπινγκ της διοργανώτριας χώρας. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου μια διετία, με τους αυστηρούς σε τέτοια ζητήματα Γάλλους να κατηγορούν ανοιχτά πέρυσι την παγκόσμια ομοσπονδία ότι «έκλεισε τα μάτια» σε χοντρές παραβάσεις κανονισμών.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ, επίσης η μεγάλη διαμάχη που υπήρχε πριν από τέσσερα χρόνια στους Χειμερινούς Αγώνες στο Τορίνο. Τότε, οι διοργανωτές θέλανε να επιστρατεύσουν -με όπλο την εγχώρια νομοθεσία- τις κρατικές Αρχές (Αστυνομία, Εισαγγελία) για αιφνιδιαστικούς ελέγχους αποστολών μέσα στο ολυμπιακό χωριό. Η ΔΟΕ αρνήθηκε πεισματικά κάτι τέτοιο, πίεσε τους Ιταλούς να αλλάξουν τη νομοθεσία τους και δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι το ολυμπιακό χωριό αποτελεί άβατο.
ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ, όμως έδειξαν ότι είναι σκληρά καρύδια. Δεν πειθάρχησαν στις εντολές τη ς ΔΟΕ, εισέβαλαν στον τόπο διαμονής των Αυστριακών αθλητών, με συνέπεια να τους πιάσουν στα πράσα με τις σύριγγες στα χέρια. Και από τότε η ΔΟΕ υποχρεώθηκε να αλλάξει τακτική για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΤΟ ΘΕΜΑ, λοιπόν, είναι πολύ σοβαρό και με μεγάλες προεκτάσεις. Διότι ο πόλεμος κατά του ντόπινγκ θα έπρεπε να αποτελεί κοινό στόχο κι όχι η μία πλευρά να βάζει τρικλοποδιές στην άλλη...


Πηγή: Εφημερίδα "Real News"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !