Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο απολογισμός του 1ου World Cup της Αφρικανικής Ηπείρου.

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

«Αυτή η διοργάνωση θα παραμείνει στις αναμνήσεις μας για πολλά χρόνια. Η Αφρική είναι υπερήφανη. Η έκρηξη της εθνικής υπερηφάνειας και η ενότητα των πολιτών της Νοτίου Αφρικής είναι τα αναντίρρητα οφέλη από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο»,έλεγε με πάθος ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, στο κατευόδιο του στη λαμπερή διοργάνωση, σχεδόν 16 χρόνια έπειτα από τις πρώτες εκλογές που έθεσαν τελεσίδικο τέλος στο Απαρτχάιντ. Η χρυσοποίκιλτη αυλαία του πρώτου Μουντιάλ που έλαβε χώρα στη «μαύρη ήπειρο» έπεσε με τον χθεσινό τελικό ανάμεσα στην Ισπανία και την Ολλανδία και τα εκατομμύρια των Νοτιοαφρικανών που διστάζουν ανάμεσα στην ανέχεια και την ελπίδα αφήνουν πίσω τους έναν μήνα ευφορίας, που αποτέλεσε μια φευγαλέα διαφυγή από τα εντεινόμενα προβλήματα τους.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής θα περάσει στην ιστορία ως μια διοργάνωση όπου φαβορί σαν τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία συντρίφτηκαν από τις υπερτροφικές προσδοκίες τους.
Ως ένα Μουντιάλ που άφησε χαραμάδες αισιοδοξίας για τους μικρούς του πλανήτη, όπως η Ουρουγουάη που έφτασε στα ημιτελικά και η Γκάνα με την Παραγουάη που προκρίθηκαν ως τα προημιτελικά.
Ένα ποδοσφαιρικό φεστιβάλ που καθήλωσε την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα σε μια οικονομική συγκυρία τόσο ρευστή, που πολλοί την προσομοιάζουν με τα χρόνια έπειτα από το πέρας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον το ποδόσφαιρο αποτέλεσε για ακόμη μια φορά την πηγή ευτυχίας των ανθρώπων από την Ονδούρα, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εργάζονταν κατά τη διάρκεια των αγώνων της Εθνικής με άδεια της κυβέρνησης, ως την Παλαιστίνη, όπου άνθιζαν χαμόγελα στα πρόσωπα των αποκλεισμένων πολιτών της Λωρίδας της Γάζας. Ο «βασιλιάς των σπορ» ένωσε και πάλι υπό την εξουσία του ένα ανομοιογενές σύνολο ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, με μια διοργάνωση που έγειρε πριν από την έναρξη της αρκετά ερωτήματα που αφορούσαν την επιτυχία της. Με τις βουβουζέλες να ηχούν ακόμη στα αφτιά, τα οποία τρύπησαν σαν βελόνες στη διάρκεια των 64 ματς, μπορούν πλέον να δοθούν απαντήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

Ταξίδεψαν τελικά οπαδοί στη Νότιο Αφρική;
Παρ' ότι οι προσδοκίες των διοργανωτών ήταν υπερτροφικές πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου, εντούτοις οι 450.000 οπαδοί που ταξίδεψαν στη Νότιο Αφρική αφήνουν μια αίσθηση ικανοποίησης, η οποία μεγιστοποιείται αν συγκριθούν με τους μόλις 250.000 που επισκέφτηκαν πριν από οχτώ χρόνια τα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας και ελαχιστοποιείται στην ανάμνηση του 1.000.000 ανθρώπων οι οποίοι κατέκλυσαν τη Γερμανία πριν από τέσσερα χρόνια. Οι διοργανωτές εκτιμούσαν αρχικά ότι οι οπαδοί θα ξεπερνούσαν τους 650.000, αλλά μοιάζουν ικανοποιημένοι, προσμετρώντας τον εντεινόμενο φόβο για την ανασφάλεια της χώρας και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης.Ετυμηγορία: Ο αριθμός των οπαδών που επισκέφτηκαν τη Νότιο Αφρική είναι ικανοποιητικός, παρά τις αρχικές προβλέψεις για περισσότερους τουρίστες.
Πόσο μεγάλος ήταν ο εγκληματικός αντίκτυπος;Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας της Νοτίου Αφρικής, υπήρξαν 316 συλλήψεις που σχετίζονταν με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Περίπου το ένα τρίτο των συλληφθέντων ήταν αλλοδαποί και οι κατηγορίες που τους βάρυναν αφορούσαν κλοπές και όχι βίαια εγκλήματα. Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας Σωτήρης Νίνης, Άγγελος Χαριστέας και Γιώργος Σαμαράς έπεσαν θύματα κλοπής, όπως και ένα τηλεοπτικό συνεργείο από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ Ισπανοί δημοσιογράφοι ληστεύθηκαν υπό την απειλή όπλων. Τα κρούσματα ήταν σαφώς περιορισμένα σε σχέση με όσα θα περίμενε ένας συνεπής αναγνώστης των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, που είχαν δημιουργήσει ένα φοβικό κλίμα για τη Νότιο Αφρική.Ετυμηγορία: Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτέλεσε μια ειρηνική παρένθεση στον βίαιο κόσμο της Νοτίου Αφρικής, επιβραβεύοντας την προσπάθεια των διοργανωτών.
Ωφελήθηκε η τοπική οικονομία;
Η Νότιος Αφρική δαπάνησε 38 δισεκατομμύρια ραντ, δηλαδή 4 εκατομμύρια ευρώ, για τις προετοιμασίες του Παγκόσμιου Κυπέλλου, την κατασκευή πέντε γηπέδων και την ανακατασκευή άλλων πέντε, συμπεριλαμβανομένου και του Σόκερ Σίτι, το οποίο χθες βράδυ φιλοξένησε τον τελικό του Μουντιάλ. Η κυβέρνηση της χώρας φρόντισε επίσης να εκσυγχρονίσει το οδικό και σιδηροδρομικό της δίκτυο, εγκαινίασε ένα καινούργιο αεροδρόμιο και έχτισε νέους σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Οι υποδομές θα παραμείνουν σε μια χώρα στην οποία υπολογίζεται ότι οι τουρίστες δαπάνησαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου 800.000 ευρώ. Για τους κατοίκους όμως που διαβιώνουν με περίπου 100 ευρώ τον μήνα αυτό το Μουντιάλ θα αποδειχτεί μακροπρόθεσμα ένα αγκάθι που θα τους τρυπά τα πλευρά, μια και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στους εύπορους και τους φτωχούς.Ετυμηγορία: Μπορεί να υπήρξαν κάποια οφέλη στις υποδομές και στο ευκαιριακό κέρδος, αλλά μακροπρόθεσμα το Παγκόσμιο Κύπελλο θα οξύνει την οικονομική ανισορροπία μεταξύ των πολιτών της χώρας.
Το Παγκόσμιο κύπελλο είχε τηλεθέαση;Περίπου 500.000.000 τηλεθεατές υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου ανάμεσα στην Ισπανία και την Ολλανδία. Και σε αυτό το Μουντιάλ τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Η Εθνική ομάδα της Βραζιλίας προσέλκυε έναν μέσο όρο 46 εκατομμυρίων τηλεθεατών σε κάθε της παιχνίδι, ενώ υπολογίζεται ότι το 80% των πολιτών της Ιαπωνίας είδαν το δραματικό τελευταίο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας απέναντι στην Παραγουάη.
Στην Αγγλία, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την πρεμιέρα των «λιονταριών» στο Μουντιάλ, σημειώνοντας ρεκόρ για την πρόσφατη διοργάνωση. Στη Γερμανία σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ τηλεθέασης στον αγώνα της Εθνικής ομάδας απέναντι στην Αργεντινή, καθώς περίπου 27,7 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την αποσυναρμολόγηση της «αλμπισελέστε», δημιουργώντας το απίστευτο ποσοστό τηλεθέασης της τάξης του 90%.
Ετυμηγορία: Όπως σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, έτσι και τώρα, οι αριθμοί της τηλεθέασης στάθηκαν στο ύψος των μεγάλων αρχικών εκτιμήσεων...
Το ποδόσφαιρο που παρακολουθήσαμε ήταν υψηλών προδιαγραφών;Η φωτεινή εξαίρεση της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας δεν αποδείχτηκε αρκετή για να γείρει την πλάστιγγα σε θετική απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Οι ξεθυμασμένοι από τις συλλογικές τους υποχρεώσεις ποδοσφαιριστές, τα πάρα πολλά διαιτητικά λάθη που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα αγώνων, ακόμη και οι απρόβλεπτες μπάλες Jabulani, που έμοιαζαν με αυτές που κλοτσούν με ραθυμία τα παιδιά στην παραλία, συνετέλεσαν στο να παρακολουθήσουμε ένα μετριότατο ποδοσφαιρικό θέαμα. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Ολλανδία προσέλκυσαν την μήνιν των οπαδών τους για τις αποχυμωμένες εμφανίσεις στην πρώτη φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Η δυσκολία να ξεχωρίσεις ακόμη και τον πρωταγωνιστή του Μουντιάλ υπογραμμίζει τη μέτρια ποιότητα της διοργάνωσης.
Ετυμηγορία: Οι ζητιάνοι του καλού ποδοσφαίρου έμειναν άνευ ελεημοσύνης σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς τα θεαματικά ματς μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !