Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

10 συμβουλές για επιτυχημένους γονείς

Γράφει η Χαρά Καραμήτσου λογοπεδικός Μ.R.C.S.L.T.

● Πάντα να αναγνωρίζουμε τα καλά στοιχεία των παιδιών μας.Πρέπει να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια γι' αυτό. Κι αν τρέχουμε συνέχεια με τα επαγγελματικά μας, ας κάνουμε όσο πιο συχνά γίνεται μεγάλα διαλείμματα για να ευχαριστηθούμε τις ικανότητές τους. Και όχι μόνο: να τα πείσουμε πως αυτές τους τις ικανότητες τις αναγνωρίζουμε.
• Κάθε μέρα να τους αφιερώνουμε χρόνο.Είναι εύκολο να είμαστε απασχολημένοι κάθε στιγμή που τα παιδιά μας ζητάνε να παίξουν μαζί μας. Αν δεν έχουμε χρόνο, να τον βρούμε. Έτσι απλά.
• Πάντα να μιλάμε με θετικό τρόπο στα παιδιά.Να έχουμε πάντα φιλικό τόνο, όποιο κι αν είναι το θέμα. Μην πέσουμε στην παγίδα να τους μιλάμε μόνο για τα «πρέπει». Αν το πετύχουμε αυτό, θα τα διευκολύνουμε να μας μιλήσουν ευκολότερα όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα.
• Να τα κάνουμε συμμέτοχους στο σπίτι και στις οικογενειακές δραστηριότητες. Μην τα απομονώνουμε σε μια γωνιά του σπιτιού. Αν πρόκειται να κάνουμε, π.χ., ένα βάψιμο στο σπίτι, να ρωτήσουμε τη γνώμη τους. Όμως, πάντα να αναγνωρίζουμε πως και αυτά, όπως κι εμείς, έχουν ανάγκη από κάποιες ιδιωτικές στιγμές.
• Να τα ακούμε με μεγάλη προσοχή.Όταν είμαστε απασχολημένοι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ακούμε τι έχουν να πουν και να τα διαβεβαιώνουμε στην πράξη όχι κάθε τους κουβέντα τη σκεπτόμαστε. Να αποφεύγουμε τις βιαστικές και μονολεκτικές απαντήσεις επειδή δεν δώσαμε προσοχή σε ότι λένε.
• Να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε.Αν θέλουμε να είμαστε καλοί γονείς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε μερικά πράγματα στον εαυτό μας αν χρειαστεί. Δεν πρέπει να εμμένουμε σε συμπεριφορές που θεωρούμε σωστές για το μεγάλωμα των παιδιών αλλά που στην πράξη αποδείχτηκαν λανθασμένες.
• Να τους δημιουργούμε ασφάλεια.
• Να μην επιτρέπουμε να μη μας σέβονται.
Το να είμαστε καλοί γονείς δεν σημαίνει μόνο να δίνουμε. Πρέπει να διδάξουμε χα παιδιά μας να μας σέβονται.
• Να μην τσακωνόμαστε μπροστά στα παιδιά μας.Ίσως σε στιγμές έντασης να είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Βέβαια, δεν είναι λάθος τα παιδιά να γνωρίζουν πως σε μερικά θέματα οι γονείς διαφωνούν. Ωστόσο πρέπει να φροντίζουμε να μην είναι μέρος της διαφωνίας.
• Να τους λέμε πως τα αγαπάμε.Τελεία και παύλα. Επιτυχημένοι γονείς δεν είναι κατ' ανάγκη οι τέλειοι γονείς. Το να κάνουμε λάθη είναι αναπόφευκτο. Δεν γίνεται να είμαστε σωστοί κάθε στιγμή. Επιτυχημένοι γονείς τελικά είναι όσοι σκέφτονται ξανά και ξανά τον ρόλο τους και είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν ανάλογα χους εαυτούς τους αν δουν πως χα δεδομένα αλλάζουν, στοχεύοντας πάντα σε θετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !