Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Βίτορ Μπόρμπα Φερέϊρα Ριβάλντο

του Γιώργου Χαλά

Μπορεί να δώσει όσες συνεντεύξεις θέλει σε νεόκοπες εφημερίδες ο άλλοτε αγαπητός Βραζιλιανός σταρ και μπορεί να ζητήσει άλλες τόσες συγγνώμες από τον κόσμο και την ομάδα που πρώτα δόξασε και μετά πρόδωσε με μίσος και κακία.
Πιθανολογώ πως οι οπαδοί του Θρύλου θα τον είχαν συγχωρέσει ακόμα και για τα τέσσερα υψωμένα δάχτυλα, αποδεχόμενοι πως επρόκειτο για μια απερίσκεπτη κίνηση της στιγμής. Αυτό το άλλοθι όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να ισχύει για έναν αποδεδειγμένα παραδόπιστο άνθρωπο, ο οποίος εμφανίστηκε μια εβδομάδα μετά με μπλουζάκι στο οποίο ευχαριστούσε τον θεό (του Χρήματος, προφανώς) για τα «τέσσερα». Ποια απερίσκεπτη στιγμή διαρκεί επτά μέρες;Ενδεχομένως, η μεγαλοψυχία των «ερυθρόλευκων» οπαδών να είχε συγχωρήσει ακόμα και το προκλητικό μπλουζάκι του Βίτορ Μπόρμπα, χρεώνοντας το σε ένα «στιγμιαίο λάθος» (καιρό είχα να χρησιμοποιήσω τον πασχάλειο όρο) που κράτησε πολύ παραπάνω από μια στιγμή. Ένα πράγμα όμως δεν θα μπορούσαν να του συγχωρέσουν ποτέ, για το οποίο μάλιστα δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη ο Μπάρμπα...
«Αισθάνομαι πολύ άσχημα, είμαι αηδιασμένος. Θεωρώ ότι είμαστε πρωταθλητές, γιατί εμείς πήραμε τους περισσότερους βαθμούς μέσα στο γήπεδο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Έχω κατακτήσει τρία πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό. Όταν δούλευα εκεί, άκουγα τι συνέβαινε αλλά δεν ήξερα. Τώρα που είμαι σε άλλη ομάδα, βλέπω όλα όσα γίνονται εκτός αγωνιστικών χώρων. Άκουγα ότι πολλοί υπάλληλοι της ομοσπονδίας δούλευαν για τον Ολυμπιακό. Πλέον αμφιβάλλω και για τα τρία πρωταθλήματα που πήρα. Είναι η τελευταία μου χρονιά στην ΑΕΚ και θα παίξω στα πλέι οφ για να τιμήσω τη φανέλα και εσάς τους συμπαίκτες μου»...Αυτά ήταν τα ακριβή λόγια του Βραζιλιάνου προς τους συμπαίκτες του στην ΑΕΚ, τα οποία ειπώθηκαν με μόνη σκοπιμότητα να δημοσιευτούν στις εφημερίδες. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως σύσσωμος ο «ανεξάρτητος» Τύπος τότε σήκωσε αντάρτικο σε βάρος του Ολυμπιακού, παίρνοντας την αφορμή που έψαχνε από τα λόγια του αφελούς Μπόρμπα. Ο οποίος, σημειωτέον, δεν είχε ποτέ το θάρρος να τα υποστηρίξει δημόσια και να αναλάβει ενώπιον της δικαιοσύνης την ευθύνη των ανυπόστατων ισχυρισμών του. Γιατί, αν το έκανε, είναι βέβαιο πως οι μηνύσεις και οι αγωγές θα έπεφταν βροχή από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Και φανταστείτε πόσο περισσότερο μίσος θα ένιωθε ο Βραζιλιάνος αν επιδικαζόταν εις βάρος του ένα τσουχτερό πρόστιμο...Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν το ότι ο Μπόρμπα είναι μακράν το μεγαλύτερο όνομα που έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα και, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, μόνο ο Ροναλντίνιο θα μπορούσε να τον ξεπεράσει.
Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που, ενώ τον λάτρευαν για τρία χρόνια, σήμερα δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό. Ασφαλώς και δεν διαγράφεται η τεράστια προσφορά του στα τρία χρόνια που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα, όπως επίσης δεν μπορεί να διαγραφεί από το μυαλό των οπαδών του Θρύλου κάτι από όλα αυτά που είπε και έκανε ενόσω ήταν παίκτης της ΑΕΚ.
Ακόμα και αν ζητούσε συγγνώμη για τη λάσπη που έριξε (υπονοώντας πως δεν ήταν «καθαρά» τα πρωταθλήματα που πήρε), αυτή η λάσπη θα παραμένει παντοτινά στα δικά του μούτρα. Και κάτι τέτοιες ώρες είναι να σιχαίνεται τον εαυτό του όποιος τόλμησε να γιουχάρει τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς σε εκείνη τη φιέστα, βάζοντας στο ίδιο ράφι τις σημαίες και τα πατσαβούρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !