Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Φυτο-καύσιμα. Πόσο βιολογικά είναι τα βιοκαύσιμα;

Ο γεωπόνος ΜSc Αντώνης Τσανκαράκης δίνει απαντήσεις
Συνέντευξη στον Τάκη Τρακουσέλλη.

Τι είναι βιοκαύσιμα;
Οποιοδήποτε προϊόν σε στερεά, υγρή ή αέρια μορφή το οποίο μπορεί να παράγει ενέργεια και προέρχεται από βιομάζα.

Τι είναι βιοντίζελ;Βιοντίζελ ονομάζεται το βιοκαύσιμο που παρασκευάζεται με την επεξεργασία κυρίως φυτικών ελαίων, αλλά και ζωικών λιπών, και είναι εναλλακτικό του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ). Το βιοντίζελ και τα μίγματα αυτού χρησιμοποιούνται μόνο σε μηχανές που σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούν καύσιμα ντίζελ.

Ποιες είναι οι κυριότερες πρώτες ύλες για παρασκευή βιοντίζελ;Είναι τα ενεργειακά φυτά, κυρίως η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος, των οποίων οι ελαιούχοι σπόροι με επεξεργασία αποδίδουν ένα κίτρινο, διαυγές υγρό. Αλλες πρώτες ύλες είναι χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια.

Είναι τα βιοκαύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον;
Τα βιοκαύσιμα θεωρούνται ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι ότι η καύση τους στους κινητήρες γίνεται σε έναν κλειστό κύκλο άνθρακα, αφού η εκπεμπόμενη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα είναι η ίδια που απορροφήθηκε κατά την ανάπτυξη των φυτών από τα οποία παράγονται. Από έρευνες έχει βρεθεί ότι εκπέμπουν σημαντικά λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα το βιοντίζελ, σε ποσοστά 41% - 75%.

Είναι τα βιοκαύσιμα ακριβότερα από τα συμβατικά;
Ναι, αυτή τη στιγμή τα βιοκαύσιμα είναι ακόμη ακριβότερα από τα συμβατικά. Η παραγωγή ενός λίτρου βιοντίζελ στην Ε.Ε. κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ /λίτρο, ενώ η βιοαιθανόλη περίπου 0,40 ευρώ/λίτρο. Η τελική τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής επιβαρύνεται με τα έξοδα διακίνησης και εμπορίας, καθώς και τους εκάστοτε φόρους.

Ποια είναι η τάση στην παραγωγή βιοκαυσίμων;
Πολλές χώρες, όπως η Βραζιλία, εδώ και αρκετά χρόνια (από το 1975) χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, κυρίως βιοαιθανόλη από ζαχαροκάλαμο, τόσο στις μεταφορές όσο και στη βιομηχανία. Στην Ευρώπη μόλις τα τελευταία χρόνια -και μετά τη συνθήκη του Κιότο- αρχίζουν τα βιοκαύσιμα να διεκδικούν μέρος της αγοράς καυσίμων στις μεταφορές.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση με τα βιοκαύσιμα στην Ελλάδα;Οι καταναλώσεις καυσίμων κίνησης στην Ελλάδα για το έτος 2002 ανήλθαν σε περίπου 3.500.000 τόνους βενζίνης και περίπου 1.900.000 τόνους πετρέλαιο κίνησης. Για να καλυφθούν οι προϋποθέσεις της οδηγίας 2003/30/ΕΚ (το 5,75% των καυσίμων κίνησης να είναι βιοκαύσιμα) υπολογίζεται ότι το 2011 πρέπει να παραχθούν περίπου 150.000 τόνοι βιοντίζελ και 390.000 βιοαιθανόλη.

Υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών για παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ελλάδα;Οχι. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει ανακύψει είναι η έλλειψη εγχώριων πρώτων υλών, δηλαδή βιομάζας, για παραγωγή βιοκαυσίμων. Σήμερα, και προκειμένου να καλυφθούν οι προϋποθέσεις της οδηγίας γίνεται κυρίως εισαγωγή πρώτων υλών από άλλες χώρες. Το πρόβλημα, όμως, που παρουσιάζεται με την τακτική αυτή είναι ότι εκμηδενίζεται, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, το πλεονέκτημα των βιοκαυσίμων ως Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας, αφού η πρώτη ύλη θα είναι εισαγόμενη, άρα ουσιαστικά θα έχουμε εισαγωγή ρύπων CO2 από τη χρήση των βιοκαυσίμων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !