Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Doping: Ενα σκάνδαλο που τραντάζει την Ευρώπη...

Του Βασίλη Γαλούπη
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ σκάνδαλο ντόπινγκ στην αθλητική ιστορία της Ευρώπης άρχισε να ξε­τυλίγεται πριν από τρία χρόνια ακριβώς.
Ο Μάιος του 2006 ήταν καταιγιστικός σε εξε­λίξεις όταν στην Ισπανία αποκαλύφθηκε έ­να τεράστιο κύκλωμα διακίνησης απαγορευμένων ουσιών, με αποδέκτες τον χώρο κυρί­ως της ποδηλασίας ενώ υπήρξαν ενδείξεις ακόμα και για το ποδόσφαιρο!
Η «ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥΕΡΤΟ» αποτέλεσε κο­ρυφαίο θέμα για μήνες σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Με κεντρικό πρόσωπο τον διαβόητο γιατρό Εουφεμιάνο Φουέντες τον εγκέφα­λο του κυκλώματος που είχε απλώσει πλο­κάμια σε αρκετές χώρες (Γερμανία, Ιταλία κ.ά.).
Το θλιβερό είναι πως η «υπόθεση Που­έρτο» βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν. Ε­ξέλιξη που επιβεβαιώνει τις συχνές δυσκολίες για την πλήρη διαλεύκανση των σκανδάλων ντόπινγκ.
Οι εικόνες της εφόδου της ισπανικής αστυνομίας στις γιάφκες της ντόπας με τις κατασχέσεις δεκάδων φιαλών «πειραγμένου» αίματος έκαναν τον γύρο του κόσμου το 2006.
Οταν όμως οι αποκαλύψεις άρχι­σαν να αγγίζουν και μεγάλες ισπανικές πο­δοσφαιρικές ομάδες τότε ήρθαν τα πάνω-κάτω...
Η δικαιοσύνη έβαλε εντελώς ξαφνι­κά στο αρχείο την υπόθεση τον Μάρτιο του 2007, προκαλώντας τη δικαιολογημένη ορ­γή της WADA, που ουσιαστικά έκανε λόγο για συγκάλυψη.
0I ΠΙΕΣΕΙΣ της για να βγει ξανά ο φάκελος από το αρχείο καρποφόρησαν τελικά τον Ιανουάριο του 2009. Στο στόχαστρο πα­ραμένουν περίπου 200 επαγγελματίες ποδη­λάτες ενώ κάποιοι έχουν ήδη καταδικαστεί από τις αθλητικές αρχές αφού αποδείχθη­κε από ντοκουμέντα κι εξετάσεις DΝΑ ότι ο Φουέντες ντόπαρε το αίμα τους.
Η ατζέντα, όμως του 63χρονου Ισπανού γιατρού ίσως κρύβει κι άλλα μυστικά, όπως ακόμα και ο ί­διος έχει αφήσει να εννοηθεί. Κι αυτά τα μυ­στικά είναι πιθανόν να μην τα μάθουμε πο­τέ... Η WADA εξακολουθεί να εκδηλώνει τη δυσφορία της διότι τα χρόνια περνάνε κι α­ποτέλεσμα δεν βγαίνει, σε αντίθεση με την υπόθεση Balco στις ΗΠΑ και τις διαδοχικές καταδίκες ενόχων.
Και κάτι τελευταίο, εξόχως αποκαλυπτικό…Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Φουέντες μυρίστηκε χρήμα στην Ελλάδα, με συνέπεια να χτυπήσει πόρτες και στη χώρα μας ώστε να διευρύνει κι άλλο την... πολυεθνική του δρά­ση. Ωστόσο, συνάντησε εξ αρχής αρνητικό κλίμα κι έτσι ουδέποτε προέκυψε η παραμι­κρή συνεργασία. Ευτυχώς... Δεν είχε ανά­γκη κι από άλλα βάσανα ντόπινγκ ο ελληνι­κός αθλητισμός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !