Ο Μπιλάλ είναι ένα 17χρονο παιδί. Ένα από τα πολλά στα σμάρια από «άθλιους», με μάτια ξεπλυμένα και «κλεφτόθωρα» σαν των λύκων, που κοιμάται στην παγωνιά της κοντινότερης στην Αγγλία γαλλικής πόλης. Ένας μετανάστης από το Κουρδιστάν που ταξίδεψε στη Γαλλία «νυχοπατώντας» στη ζωή, μέρα με τη μέρα, δίχως να τραβάει την προσοχή, σαν σε καράβι που όλοι ξέρουν ότι είναι σάπιο και γεμάτο τρύπες!
Στριμωγμένος σε πλήθος ρακένδυτων μεταναστών από τόπους δίχως όνομα που στάζουνε πύον από τις πληγές που μανιάζουν οι κακουχίες...
Κοιμάται όπου βρει με αγκαλιά το όνειρο του να αγωνιστεί μια ημέρα υπό τις οδηγίες του σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
Είναι το μοναδικό κατευναστικό σε αυτή την άθλια, γεμάτη αντιξοότητες, ζωή του μετανάστη στην αποθήκη ψυχών του Καλέ. Για να καταφέρει να φτάσει στην Αγγλία, θα πρέπει να κολυμπήσει τα 21 μίλια που χωρίζουν τη γαλλική πόλη από το Ντόβερ και για αυτό τον λόγο τον προπονεί ο Γάλλος Σιμόν. Ένας μεσήλικας που a priori διακατέχεται από ιδιοτελή κίνητρα, που στην πορεία αλλάζουν. Αυτή η ιστορία με αφορμή ένα ποδοσφαιρικό όνειρο χαρτογραφεί τη γαλλική κοινωνία και αποκαλύπτει σε όλο του το μέγεθος το πρόβλημα της μετανάστευσης.
Η ταινία «Καλωσόρισες» μπορεί να είναι μυθοπλαστική, αλλά περιγράφει μια πραγματικότητα που πλέον είναι παγκοσμιοποιημένη, για ανθρώπους που ούτε ο θάνατος τους καταδέχεται...Μεγαλώνοντας στο Κουρδιστάν, ο Μπιλάλ εντύπωσε στη μνήμη τον οριακό θρίαμβο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999.Η μυθική ανατροπή των έσχατων δευτερολέπτων απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου με τα γκολ των Σέρινγκχαμ και Σόλσκιερ ισοδυναμεί για αυτόν με τη «Γη της Επαγγελίας», όπως είχε περιγράψει το κατόρθωμα των Αγγλων ο σχολιαστής του ITV, Κλάιβ Τίλντσεσλι!
Ο Μπιλάλ εκείνη την ημέρα, από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, έλαβε ένα μάθημα ζωής ανεκτίμητο: στη ζωή όλα μπορούν να συμβούν. Με αυτή τη σκέψη και τον αγώνα φωλιασμένο στις αναμνήσεις του, αποφάσισε να φύγει από το Κουρδιστάν.Ο τερματικός σταθμός του ονείρου θα ήταν το Ολντ Τράφορντ, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Η αδιάσπαστη αλυσίδα κακουχιών δεν τον κατέβαλε ούτε στιγμή ενώ περιπλανιόταν με ένα αμάλγαμα άθλιων λειψάνων στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Φτάνοντας στην αποθαρρυντική πόλη του Καλέ, συνάντησε εκατοντάδες μετανάστες σαν και αυτόν που έδιναν σχεδόν 500 ευρώ σε λαθρέμπορους σάρκας για να τους περάσουν απέναντι. Ο Μπιλάλ δεν είχε καθόλου χρήματα, δεν μπορούσε να δουλέψει και το μόνο που ήθελε ήταν να ταξιδέψει στην Αγγλία, όπου θα συναντούσε την κοπέλα του και θα άγγιζε το όνειρο του να δοκιμαστεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η μόνη του λύση ήταν να κολυμπήσει τα 21 μίλια. Αλλά πώς; Με τη βοήθεια του μεσόκοπου Σιμόν, ο οποίος ήταν δάσκαλος κολύμβησης στην τοπική πισίνα...
Ο Σιμόν ξυπνούσε καθημερινά κατσουφιασμένος. Χωρισμένος από την ακτιβίστρια γυναίκα του, το μόνο που σκεφτόταν ήταν πώς θα τη φέρει πίσω.
Όταν ο 17χρονος Κούρδος άρχισε να του λέει με την παιδιάστικη αφέλεια του ότι σε λίγα χρόνια θα αγωνίζεται στο πλάι του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Σιμόν πίστεψε ότι, αν τον βοηθούσε, θα το εκτιμούσε η πρώην του γυναίκα.Και έτσι άρχισε να τον προπονεί στο κυνήγι του προς την ελευθερία. Καθημερινά ο Μπιλάλ του μιλούσε για το ποδόσφαιρο και ο Σιμόν απλώς χαμογελούσε. Στο μυαλό του δεν υπήρχε τίποτα άλλο.
Ο Μπιλάλ έκανε δεξιοτεχνικές ντρίμπλες με κονσερβοκούτια, αποδεικνύοντας ένα απαράμιλλο ποδοσφαιρικό ταλέντο, όμως ο Σιμόν παρέμενε ασυγκίνητος και αδιάφορος. Μέχρι που μια ημέρα επισκέφτηκε τον απάνθρωπο καταυλισμό. Εκεί όπου η πείνα, η βρομιά και η ανέχεια ήταν ανυπόφορες.
Ήταν εκείνες τις ώρες που ο Σιμόν αντιλήφθηκε το βάρβαρο πεπρωμένο του Μπιλάλ. Του έφερε ρούχα, του έδωσε μια μπάλα, αλλά δεν μπορούσε να τον προφυλάξει από τις απρόκλητες επιδείξεις πρωτόγνωρης βίας των αστυνομικών.
Ακόμη και ο Σιμόν θεωρήθηκε ότι κρύβει μετανάστες και ασκήθηκαν κατηγορίες εναντίον του. Η ζωή των μεταναστών είναι παντού ή ίδια. Έτσι και στο Καλέ, όπου ο μόνος τρόπος για να ζήσεις είναι είτε μεθυσμένος είτε τρελός!
Η ταινία ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στη γαλλική κοινωνία! Έφτασε μέχρι και το κοινοβούλιο.Ο σκηνοθέτης Φιλίπ Λιορέ εικονογράφησε τη ζωή ανθρώπων που τους κρύβουμε σαν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί για να μη θαμπώσει η ευμάρεια μας.
«Είναι μια ιστορία προσωπικού θριάμβου για τον Μπιλάλ. Μια από αυτές τις ιστορίες που συναντάς καθημερινά όταν μιλάς με μετανάστες.
Τα όνειρα τους είναι σαν του Μπιλάλ. Να παίξουν στην αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα, να παλέψουν για το αύριο. Να έχουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που δεν έχουν ζήσει μέχρι σήμερα.
Δείχνει όμως και την άλλη όψη του νομίσματος. Έναν τίμιο άνθρωπο που αίφνης κατηγορείται και μπορεί να πάει φυλακή επειδή απλώς προπονεί ένα μετανάστη. Είναι παροξυσμός. Η σημερινή εποχή μοιάζει σαν το 1943 όταν οι άνθρωποι έκρυβαν τους Εβραίους στο υπόγειο», είπε ο Λιορέ, ο οποίος αναζητούσε καιρό τον πρωταγωνιστή του.
Ανακάλυψε τον 17χρονο και στην πραγματική του ζωή Φιράτ Αβγερντί και τον έβαλε να παλέψει με ένα χείμαρρο άγνωστων συναισθημάτων.
Ο Μπιλάλ σαν να τον τύλιγε μια αύρα, ένας αέρας αποτελούμενος από τους κινδύνους που είχε περάσει, από τους ξένους τόπους που είχε φτάσει, από τη φρίκη που μόνο εκείνος θα μπορούσε να ονομάσει, άρχισε να κολυμπάει προς το Ελ Ντοράντο του.
Τις ώρες που το σώμα του πάγωνε στα νερά της Μάγχης, το μυαλό του ταξίδευε στα προσεχώς της ζωής του. Στα αποδυτήρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο χαΐδεμα των ώμων του από τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στην αποθέωση από τους οπαδούς στο Ολντ Τράφορντ.Το όνειρο του ήταν χτισμένο πάνω σε επιθυμίες και φοβίες που παραμέριζαν ενώ έσκιζε τα νερά του Καναλιού της Μάγχης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου