Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ο σπεσιαλίστας δολιοφθορέας, Άντερς Ντούε.

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Tην εποχή που στριφογύριζε με την παιδική ξεγνοιασιά στα χαλάσματα του πύργου «Fars Hat» («το καπέλο του πατέρα» στη δανική) στο Νίκεμπινγκ, εκεί όπου α­πομονώνονταν οι βασίλισσες που χήρευαν, ο Αντερς Ντούε ονειρευόταν να γίνει βασιλιάς.Και τα κατάφερε, έστω και αν ο τίτλος που του αποδίδεται από τον Τύπο της Δανίας είναι αυτός του «βασιλιά των φάουλ». Η... κορόνα αναπαύεται στο κεφάλι του σε κάθε παιχνίδι της Άαλμποργκ.
Όπως συνέβη στην «αποσυναρμολόγηση» της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια με 3-0 στην Ένεργκι Νορντ Αρένα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ!Οι οπαδοί αναριγούσαν ως τα αποδυτήρια στη θέα του Ντούε, που είχε πετύχει δύο γκολ! Όταν ο πρωτάρης προπονητής του, Μάγκνους Πέρσον, τον απέσυρε από το παιχνίδι, οι εκστασιασμένοι ακόλουθοι του βασιλιά τον ξε­προβόδιζαν με εκκωφαντικό θόρυβο.
Αυτοί οι αλαλαγμοί α­ποθέωσης αχνόσβησαν κάποιες μύχιες αμφιβολίες που μπο­ρεί να υπήρξαν για την αξία αυτού του συνεπούς δολιοφθορέα των Ισπανών.
Ο 26χρονος αριστερός χαφ, ο οποίος επι­λέγει να φορά τον αριθμό-αρχέτυπο των δεξιών εξτρέμ, το 7, για να υπογραμμίσει τις αντιθέσεις του χαρακτήρα του, είχε σαμποτάρει και την προσπάθεια νίκης της Βιγιαρεάλ στο Τσάμπιονς Λιγκ στη Δανία, με μια ζυγοσταθμισμένη εκτέλε­ση φάουλ που είχε αποφέρει τον βαθμό της ισοπαλίας.
Ήταν η σπεσιαλιτέ του Ντούε, ο οποίος πριν από τρία χρόνια με την ομάδα της πόλης του, τη Νίκεμπινγκ, είχε πετύχει 10 γκολ, 8 εκ των οποίων με απευθείας εκτέλεση φάουλ.
Μπο­ρεί στο ματς με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια να μην του εμ­φανίστηκε η ευκαιρία να σερβίρει τη... σπεσιαλιτέ του, αλλά τα δύο γκολ που πέτυχε έφεραν σε θέση ισχύος την Ααλ­μποργκ, η οποία δείχνει έτοιμη να σφραγίσει το διαβατήριο της για τη φάση των «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου θα περιμένει μια εκ των Κοπεγχάγης, Μάντσεστερ Σίτι...
Ο Ντούε μεγάλωσε στην πόλη του Νίκεμπινγκ που αποτελεί­ται από δύο νησιά, το Λόλαντ και το Φάλστερ, τα οποία ενώ­νονται από μια γέφυρα που απλώνεται σε μήκος τριακοσίων μέτρων.
Μια αποθαρρυντική πόλη στην πρώτη ματιά, που ό­μως τυλίγεται από πνεύμονες πράσινου και πολλές αθλητι­κές εγκαταστάσεις. Εκεί άνθισε και το ταλέντο του Αντερς Ντούε αν και ο πρώτος του προπονητής στην τοπική ομάδα προσπάθησε άθελα του να αφοπλίσει το ταλέντο του.
Τον... εξόρισε στα αριστερά της άμυνας και έπρεπε να περάσουν κάποια χρόνια για να βρει ο 26χρονος σήμερα τη φυσική του θέση στη μεσαία γραμμή. Ακαταπόνητος, ταχύς και με μετα­βιβάσεις ακριβείας, πραγματοποίησε παθιασμένες εμφανί­σεις, που ώθησαν τη φήμη του στην απόδραση από τα στενά όρια της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας της Δανίας ό­που αγωνιζόταν με τη Νίκεμπινγκ.
Τα 8 γκολ με απευθείας ε­κτελέσεις φάουλ τη σεζόν 2004-05 σφράγισαν το διαβατήριο του για την πρώτη τη τάξει κατηγορία της Δανίας και τη Νόρντζελαντ.Μια σεζόν στην πρώτη αντίπαλο του Ολυμπιακού στην τρέχουσα εκδοχή του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και οι εντυπω­σιακές εμφανίσεις του Ντούε τον έφεραν να νυχοπατά στα χνάρια που είχε χαράξει ο Νίκος Μαχλάς στο Άρνεμ.
Η Βίτε­σε δαπάνησε σχεδόν 1,4 εκατομμύριο ευρώ και όταν εξερευ­νούσε κανείς το βλέμμα του Ντούε, διέκρινε μια ανεπαίσθη­τη θλίψη.
Το όνειρο της μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό πρω­τάθλημα μπορεί να λάμβανε σάρκα και οστά, αλλά ο Ντούε θα έπρεπε να αφήσει πίσω τους... περιστερώνες του, που με μοναστική ευλάβεια φρόντιζε. Τα περιστέρια είναι και το με­γαλύτερο πάθος του «βασιλιά των φάουλ» μετά το ποδόσφαιρο.
Ο Ντούε έχει την ικανότητα να γεννά λυτρωτική προσμονή στους οπαδούς της ομάδας του όταν στήνει την μπάλα έξω από την περιοχή και να τους ξεσηκώνει με τις ακρίβειας εκα­τοστού εκτελέσεις φάουλ όταν η μπάλα φεύγει από τα πόδια του.
Το αριστερό του πόδι αποτελεί μια υπόσχεση ευτυχίας, όπως θα έγραφε ο Σταντάλ.
Μια ευτυχία όμως που ποτέ δεν κατάφεραν να βιώσουν οι οπαδοί της Βίτεσε. Στη μιάμιση σε­ζόν που διένυσε στο Χέλρεντομ, ο Ντούε έμοιαζε σαν περι­στέρι που έχει χάσει τον δρόμο του... Η έλλειψη εμπιστοσύ­νης τσάκισε την αυτοπεποίθηση του και αποκάλυψε το μεγα­λύτερο πρόβλημα του ταλαντούχου Ντούε. Όταν δεν υπάρ­χει κίνητρο, το ταλέντο του χάνεται στη μακρά διαδρομή της παραίτησης του από τα κεκτημένα.
Στην Ολλανδία έμοιαζε με έναν ασήμαντο κομπάρσο που υποδύθηκε και πάλι πρω­ταγωνιστικό ρόλο μόνο όταν επέστρεψε στη Δανία.
Στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Άαλμποργκ σε ασίστ, φροντίζοντας να ακουστεί και πάλι το όνομά του πέρα από τα σύνορα της πατρίδας του.
Στο ματς την Ντεπορτίβο για το ΟΥΕΦΑ, έπειτα από σχεδόν ενάμισι μήνα απραξίας, ήταν και πάλι ο ποδοσφαιριστής που προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, χαρίζοντας μια νίκη που κατά μεγάλο ποσοστό θα δώσει και τη πρόκριση.
«Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η Ντεπορτίβο είνα πολύ επικίνδυνη στην έδρα της. Έχουν αγωνιστεί αρκετές φορές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχουν ηττηθεί και έ­χουν βρεθεί και πάλι σε κατάσταση με την πλάτη στον τοίχο πριν την ανατρέψουν στην έδρα τους. Ηταν σαφές ότι όσα περισσότερα γκολ σκοράραμε στην έδρα μας, τόσο το καλύ­τερο θα ήταν και το 3-0 είναι ένα αποτέλεσμα μια ανάσα από την τελειότητα».Ο Ντούε γνώριζει ότι με πρόκριση της Άαλμποργκ απένα­ντι στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια θα έχει κάνει το αποφα­σιστικό βήμα για να επανέλθει στην προ Βίτεσε κατάστα­ση του.
Η συνταγή της επιτυχίας στο Ριαθόρ, που τα κλισέ το προσομοιάζουν με κόλαση, είναι σαφής για τον 26χρονο.
«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αμυνθούμε αποτελε­σματικά και ότι στις αντεπιθέσεις μπορούμε να κερδί­σουμε κάτι. Αυτή θα πρέπει να είναι η αφετηρία μας στο ματς της Ισπανίας, θα πρέπει να είμαστε 100% αφοσιω­μένοι στον στόχο μας και να έχουμε δύναμη και αποφα­σιστικότητα για να τελειώσουμε την αποστολή μας».Με τις φετινές του εμφανίσεις έχει καταφέρει να προσελκύ­σει και πάλι το ενδιαφέρον αρκετών κομπάρσων του ευ­ρωπαϊκού ποδοσφαίρου, στο οποίο φαίνεται ότι σύντομα θα επιστρέψει.
«Θα ήθελα να αγωνιστώ ξανά εκτός Δα­νίας. Είχα μια μεγάλη και χρήσιμη κουβέντα με την Άαλ­μποργκ όταν υπέγραψα στην ομάδα και τους εκδήλωσα την επιθυμία μου να αγωνιστώ και πάλι στο εξωτερικό. Είναι κάτι που όλοι οι ποδοσφαιριστές επιθυμούν. Απλώς θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ομάδα, η κατάλληλη προσφορά και είμαι έτοιμος να μεταναστεύσω», υποστη­ρίζει ο Ντούε, ο οποίος προπονείται καθημερινά στις εκτε­λέσεις των φάουλ.
Στη διάρκεια της προετοιμασίας του Ια­νουαρίου στα παράλια της Τουρκίας, οι συμπαίκτες του τον παρατηρούσαν με αμφίθυμη περιέργεια να παραμένει μισή ώρα παραπάνω και να εξασκείται στα στημένα.Φαί­νεται ότι ο Αντερς Ντούε ανακάλυψε και πάλι το κίνητρο για την επιτυχία και αυτό είναι το ασφαλέστερο όχημα για να εκπληρώσει τα τσακισμένα όνειρα του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !