του Βασίλη Γαλούπη
ΝΤΟΡΟΣ γίνεται πάλι στη χώρα μας σχετικά με τά «αθλητικά» συμπληρώματα διατροφής και τα τελευταία κρούσματα με διεγερτική ουσία σε προϊόντα διαίτης.
Τόσο το ΕΣΚΑΝ με πρόσφατη έκτακτη ανακοίνωση του, όσο και η ΔΟΕ παλαιότερα, με άλλη αφορμή, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου οι αθλητές να μη βρεθούν μπλεγμένοι έπειτα από έλεγχο ντόπινγκ.
Η ΔΟΕ το 2001 είχε αναλύσει στο διαπιστευμένο εργαστήριο της Κολονίας 634 μη ορμονικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία είχαν πλασαριστεί στην αγορά ως ασφαλή για χρήση από αθλητές. Τα σκευάσματα αυτά προέρχονταν από 13 διαφoρετικές χώρες και από 215 προμηθευτές.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του εργαστηριακού ελέγχου σήμαναν συναγερμό! Τα 94 από τα 634 προϊόντα, δηλαδή ένα σημαντικότατο ποσοστό της τάξης του 14,8%, περιείχαν απαγορευμένα αναβολικά στεροειδή, τα οποία δεν αναγράφονταν στην ετικέτα των σκευασμάτων. Ετσι, ανά πάσα στιγμή ένας ανυποψίαστος αθλητής θα μπορούσε να βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Τα 94, υποτίθεται αθώα, συμπληρώματα διατροφής είχαν αγοραστεί από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ κ.λπ.
Η WADA έπειτα απ' αυτή την εξέλιξη κι ενώ είναι πια κοινή παραδοχή ότι σε ένα μεγάλο κομμάτι της -και ειδικά στο διαδίκτυο-η αγορά συμπληρωμάτων έχει γίνει ανεξέλεγκτη, έσπευσε να εναρμονίσει τον παγκόσμιο κώδικα αντιντόπινγκ και ουσιαστικά να επικεντρώσει την όποια ευθύνη αποκλειστικά στον αθλητή:
«Για οποιαδήποτε ουσία βρίσκεται στον οργανισμό αθλητή υπεύθυνος είναι αυτός και μόνο».
Ο ΑΘΛΗΤΗΣ, λοιπόν, στην περίπτωση που βρεθεί θετικός ύστερα από έλεγχο ντόπινγκ, έχοντας κάνει χρήση ενός φαινομενικά αθώου συμπληρώματος διατροφής θα αντιμετωπίσει τρομερές δυσκολίες για να αθωωθεί.
Και οι πιθανότητες είναι ξεκάθαρα σε βάρος του, ακόμα κι αν δεχτούν όλοι ότι δεν είχε γνώση για το τι έπαιρνε. Συνεπώς, από τη στιγμή που εκτός από τα «καθαρά» συμπληρώματα κυκλοφορούν κι αυτά που θεωρούνται «λερωμένα» -και που προέρχονται συνήθως από εταιρείες περιορισμένης αξιοπιστίας και βεληνεκούς στη διεθνή αγορά- είναι αυτονόητο πως όποιος υποβάλλεται σε έλεγχο αντιντόπινγκ οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Και να παίρνει τα μέτρα του, αν δεν θέλει να βρεθεί στον αέρα... Η αφέλεια, η άγνοια και η αμέλεια δεν συγχωρούνται από τον κώδικα της WADA.
Με λίγα λόγια, όποιος δεν ελέγχει τι καταναλώνει, παίζει με τη φωτιά...
Πηγή: Εφημερίδα "Real News", Κυριακή 17 Μαΐου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου