Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Doping: Η άγνοια δεν συγχωρείται...

του Βασίλη Γαλούπη
ΝΤΟΡΟΣ γίνεται πάλι στη χώρα μας σχετικά με τά «αθλητικά» συμπληρώματα διατροφής και τα τελευταία κρούσματα με διεγερτική ου­σία σε προϊόντα διαίτης.
Τόσο το ΕΣΚΑΝ με πρόσφατη έκτακτη ανακοίνωση του, όσο και η ΔΟΕ παλαιότερα, με άλλη αφορμή, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προκει­μένου οι αθλητές να μη βρεθούν μπλεγμένοι έπειτα από έλεγχο ντόπινγκ.
Η ΔΟΕ το 2001 είχε αναλύσει στο διαπιστευ­μένο εργαστήριο της Κολονίας 634 μη ορμο­νικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία εί­χαν πλασαριστεί στην αγορά ως ασφαλή για χρήση από αθλητές. Τα σκευάσματα αυτά προέρχονταν από 13 διαφoρετικές χώρες και από 215 προμηθευτές.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του εργαστηριακού ε­λέγχου σήμαναν συναγερμό! Τα 94 από τα 634 προϊόντα, δηλαδή ένα σημαντικότατο πο­σοστό της τάξης του 14,8%, περιείχαν απαγο­ρευμένα αναβολικά στεροειδή, τα οποία δεν αναγράφονταν στην ετικέτα των σκευασμά­των. Ετσι, ανά πάσα στιγμή ένας ανυποψία­στος αθλητής θα μπορούσε να βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Τα 94, υποτίθεται αθώα, συμπληρώματα διατροφής είχαν αγοραστεί από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Βρετα­νία, τις ΗΠΑ κ.λπ.
Η WADA έπειτα απ' αυτή την εξέλιξη κι ε­νώ είναι πια κοινή παραδοχή ότι σε ένα με­γάλο κομμάτι της -και ειδικά στο διαδίκτυο-η αγορά συμπληρωμάτων έχει γίνει ανεξέ­λεγκτη, έσπευσε να εναρμονίσει τον παγκό­σμιο κώδικα αντιντόπινγκ και ουσιαστικά να επικεντρώσει την όποια ευθύνη αποκλειστικά στον αθλητή:
«Για οποιαδήποτε ουσία βρίσκε­ται στον οργανισμό αθλητή υπεύθυνος είναι αυτός και μόνο».
Ο ΑΘΛΗΤΗΣ, λοιπόν, στην περίπτωση που βρεθεί θετικός ύστερα από έλεγχο ντόπινγκ, έχοντας κάνει χρήση ενός φαινομενικά αθώ­ου συμπληρώματος διατροφής θα αντιμετω­πίσει τρομερές δυσκολίες για να αθωωθεί.
Και οι πιθανότητες είναι ξεκάθαρα σε βάρος του, ακόμα κι αν δεχτούν όλοι ότι δεν είχε γνώση για το τι έπαιρνε. Συνεπώς, από τη στιγμή που εκτός από τα «καθαρά» συμπληρώματα κυ­κλοφορούν κι αυτά που θεωρούνται «λερω­μένα» -και που προέρχονται συνήθως από ε­ταιρείες περιορισμένης αξιοπιστίας και βελη­νεκούς στη διεθνή αγορά- είναι αυτονόητο πως όποιος υποβάλλεται σε έλεγχο αντιντό­πινγκ οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Και να παίρνει τα μέτρα του, αν δεν θέλει να βρεθεί στον αέρα... Η αφέλεια, η άγνοια και η αμέλεια δεν συγχωρούνται από τον κώδικα της WADA.
Με λίγα λόγια, όποιος δεν ελέγχει τι καταναλώνει, παίζει με τη φωτιά...

Πηγή: Εφημερίδα "Real News", Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !