3.351 πόλεις σε όλο τον κόσμο απειλούνται από το λιώσιμο των πάγων
ΔΕΚΑΔΕΣ παραλιακές πόλεις της Μεσογείου και του υπόλοιπου πλανήτη θα πνιγούν σε λίγες δεκαετίες αν η στάθμη των θαλασσών αυξηθεί κατά 1,5 μέτρο, όπως δείχνουν τα επιστημονικά σενάρια καταστροφής για το 2100.Στις παράκτιες και παρόχθιες περιοχές κατοικεί ένας στους δέκα ανθρώπους σήμερα ή περίπου ένα δισεκατομμύριο τις επόμενες δεκαετίες.
Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που διατρέχονται από ποταμούς μέχρι τις ασιατικές πόλεις-τέρατα με υψόμετρο λίγων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, η απειλή από την άνοδο της στάθμης των υδάτων είναι εφιαλτική.
Το λιώσιμο των πάγων, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες έρευνες επιταχύνεται και το φαινόμενο παίρνει μορφή φαύλου κύκλου.
Οι πάγοι που λιώνουν δημιουργούν έναν νέο «θερμοσυσσωρευτή» που κάθε χρόνο θα εμποδίζει περισσότερα τμήματα των ωκεανών να παγώσουν ξανά, πολλαπλασιάζοντας το φαινόμενο. Και κάθε χρόνος θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο.Παράλληλα, η άνοδος της θερμοκρασίας και η έλλειψη βροχοπτώσεων απειλεί να
κόψει τον πλανήτη στα δύο με την ερημοποίηση πολλών περιοχών.
Επιστημονικά μοντέλα δείχνουν ότι η περιοχή των νότιων ΗΠΑ και του βόρειου Μεξικού ετοιμάζεται να μπει σε περίοδο μόνιμης ξηρασίας. Αναπόφευκτο επακόλουθο μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η μαζική μετακίνηση περιβαλλοντικών προσφύγων από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο προς εκείνες που θα υποστούν μικρότερη ζημιά.Υπάρχει, άραγε, ελπίδα αναστροφής αυτής της κατάστασης.
Οι λίγοι αισιόδοξοι επιστήμονες, οι οποίοι αντιτίθενται στη θεωρία του φαινομένου του θερμοκηπίου, υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο της Λα Νίνια που, σε αντίθεση με τον Ελ Νίνιο, ψύχει συνολικά τον πλανήτη, θα επιφέρει ισορροπία.
Ως διά μαγείας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου