Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Βουλιάζει ο πλανήτης μας!

3.351 πόλεις σε όλο τον κόσμο απειλούνται από το λιώσιμο των πάγων

ΔΕΚΑΔΕΣ παραλιακές πόλεις της Μεσογεί­ου και του υπόλοιπου πλανήτη θα πνιγούν σε λίγες δεκαετίες αν η στάθμη των θαλασ­σών αυξηθεί κατά 1,5 μέτρο, όπως δεί­χνουν τα επιστημονικά σενάρια καταστρο­φής για το 2100.Στις παράκτιες και παρόχθιες περιοχές κα­τοικεί ένας στους δέκα ανθρώπους σήμερα ή περίπου ένα δισεκατομμύριο τις επόμενες δεκαετίες.
Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πό­λεις που διατρέχονται από ποταμούς μέχρι τις ασιατικές πόλεις-τέρατα με υψόμετρο λί­γων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασ­σας, η απειλή από την άνοδο της στάθμης των υδάτων είναι εφιαλτική.
Το λιώσιμο των πάγων, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες έρευνες επιταχύνεται και το φαινόμενο παίρνει μορφή φαύλου κύκλου.
Οι πάγοι που λιώνουν δημιουργούν έναν νέο «θερμοσυσσωρευτή» που κάθε χρόνο θα εμποδίζει περισσότερα τμήματα των ω­κεανών να παγώσουν ξανά, πολλαπλασιάζοντας το φαινόμενο. Και κάθε χρόνος θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο.Παράλληλα, η άνοδος της θερμοκρασίας και η έλλειψη βροχοπτώσεων απειλεί να
κό­ψει τον πλανήτη στα δύο με την ερημοποίηση πολλών περιοχών.
Επιστημονικά μοντέ­λα δείχνουν ότι η περιοχή των νότιων ΗΠΑ και του βόρειου Μεξικού ετοιμάζεται να μπει σε περίοδο μόνιμης ξηρασίας. Αναπόφευ­κτο επακόλουθο μιας τέτοιας εξέλιξης θα εί­ναι η μαζική μετακίνηση περιβαλλοντικών προσφύγων από τις περιοχές που θα πλη­γούν περισσότερο προς εκείνες που θα υ­ποστούν μικρότερη ζημιά.Υπάρχει, άραγε, ελπίδα αναστροφής αυτής της κατάστασης.
Οι λίγοι αισιόδοξοι επι­στήμονες, οι οποίοι αντιτίθενται στη θεωρία του φαινομένου του θερμοκηπίου, υποστη­ρίζουν ότι το φαινόμενο της Λα Νίνια που, σε αντίθεση με τον Ελ Νίνιο, ψύχει συνολι­κά τον πλανήτη, θα επιφέρει ισορροπία.
Ως διά μαγείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !