Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Doping: Οταν χτυπάει η παγκόσμια κρίση...

του Βασίλη Γαλούπη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 15,5 εκατ. αθλητές ή α­θλούμενοι ντοπάρονται παγκοσμίως, σύμ­φωνα με επίσημη έκθεση που συνέταξε το 2007 για τη WADA ο Ιταλός ερευνητής Σάντρο Ντονάτι.
Εκείνη η διαπίστωση σόκαρε όλους τους αποδέκτες για τη δραματική διάσταση του προβλήματος.
ΜΗΠΩΣ, όμως το ντόπινγκ δεν είναι τελικά γάγγραινα μόνο των γυμναστηρίων και των αγωνιστικών χώρων; Μήπως εξελίσσεται πα­ράλληλα και σε μια κοινωνική μάστιγα της εποχής μας
Ενα δυνατό τράνταγμα ένιωσαν αυτές τις μέρες όσοι πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ για το αποτέλεσμα έρευνας της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας DAK που α­σφαλίζει 6,2 εκατ. εργαζόμενους.
Η ΕΡΕΥΝΑ έδειξε ότι τα 2 εκατ. των εργαζο­μένων παίρνουν περιστασιακά αντικαταθλι­πτικά και ψυχοδιεγερτικά φάρμακα για να αντέξουν το στρες και να αυξήσουν την α­πόδοση τους ώστε να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό εργασίας εν μέσω παγκόσμι­ας οικονομικής κρίσης ενώ 800.000 (!!!) εργαζόμενοι παίρνουν αυτά τα χάπια επί καθημερινής βάσης!
Ο πρόεδρος της DAK, μάλιστα, έκανε άμεσο παραλληλισμό με τα σπορ: «Ενα μέρος των εργαζομένων έχει πέ­σει στην ίδια παγίδα ντοπαρίσματος που έ­χουν πέσει και οι αθλητές».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ αίσθηση είχε κάνει ένα δη­μοσίευμα από έρευνα της ιταλικής εφημε­ρίδας «Ρεπούμπλικα» τον Σεπτέμβριο του 2006, με τίτλο «Ετσι ντοπάρονται οι οικοδό­μοι».
Το αρχικό ξάφνιασμα διαδέχθηκε μια πληθώρα στοιχείων. Ο γιατρός εργασίας Ετόρε Μπρουνέλι, από την Μπρέσια, απο­κάλυπτε:
«Η ντοπαρισμένη οικονομία μας, που απαιτεί γρήγορο αποτέλεσμα, είναι αυ­τή που γεννά το ντόπινγκ και γι' αυτό αν κά­νει κάποιος μια βόλτα στα χωριά θα δει μυ­ώδη αγόρια που πάνε στη δουλειά έχοντας πάρει διεγερτικές ουσίες, με στόχο να δου­λεύουν νυχθημερόν».
ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση των γιατρών εργασίας στη Β. Ιταλία, το 20% των οικοδόμων ντοπάρεται με σκληρά ή ελαφρύτερα διεγερ­τικά για να έχει υψηλότερη απόδοση και κα­λύτερο μεροκάματο.
Δυστυχώς, το ντόπινγκ δεν οργιάζει μόνο στον αθλητισμό. Η δρά­ση του έχει ξεφύγει... Και γι' αυτό οι περισ­σότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το ντόπινγκ έχει να κάνει κυρίως με τα σημεία των και­ρών και την ανυπομονησία για βιαστικό α­ποτέλεσμα μέσα σε ένα καθεστώς σκληρού ανταγωνισμού και ότι έπαψε πια να είναι... νόσημα αποκλειστικά του αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !