Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Ένας σείχης αναζητά τον επόμενο Μέσι!

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Μικροκαμωμένος, ντροπαλός και θλιμμένος, ο Ιβάν κρατούσε μια αξιοπρεπώς επιφυλακτική στάση καθώς κατευθυνόταν στο γήπεδο της πρωτεύουσας της Ουγκάντας, Καμπάλας.
Με την περιέργεια να σπινθηρίζει στο βλέμμα του, ο 13χρονος κοντού­λης είχε βρεθεί από το προηγούμενο βράδυ στον αγωνιστικό χώ­ρο όπου την επόμενη είχε ακούσει ότι θα πραγματοποιούνταν δο­κιμές για ποδοσφαιρικά ταλέντα.Μεγαλωμένος σε μια... διαμπε­ρή καλύβα, είχε χάσει τους γονείς του σε μικρή ηλικία και είχε ε­ναποθέσει όλες του τις ελπίδες στα τέσσερα αδέλφια του. Το ό­νειρο του Ιβάν είναι να γίνει ποδοσφαιριστής και με τα χρήματα που θα κερδίσει να ξεπληρώσει τις θυσίες των αδελφών του.Τα «Ποδοσφαιρικά Όνειρα» έμοιαζαν με την ιδανική διέξοδο που α­ναζητούσε για τη διαφυγή από τη μιζέρια της ανέχειας! Ένα πρότζεκτ που δημιουργήθηκε στο Κατάρ και έχει ως στόχο την ανα­κάλυψη του επόμενου Μέσι!
Σε αυτή τη χώρα, ο σείχης Χαμάντ Ντιν Χαλιφά-Αλ Τανί είναι κολλημένος με την μπάλα και δεν δι­στάζει να δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ σε αθλητικές εγκαταστά­σεις, ποδοσφαιριστές, προπονητές, προκειμένου τα επόμενα χρόνια το Κατάρ να εξελιχθεί σε έναν ανταγωνιστικό ποδοσφαι­ρικό πόλο εξουσίας στην υφήλιο!Οι πολίτες τής ασιατικής χώ­ρας έχουν ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρό­νια, οπότε η ύφεση θα γίνει αντιληπτή παγκοσμίως, μια και τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου θα αποφέρουν «μαύρο χρυσό» με την ίδια παραγωγικότητα όπως υπολογίζεται και για τα επόμε­να 100 χρόνια!
Την ώρα που στην Αραβική Χερσόνησο μαικήνες προτιμούν να επενδύουν σε μεγάλα επιχειρηματικά πλάνα και έρ­γα τέχνης, υπάρχουν κάποιοι που έχουν θέσει ως στόχο ζωής να μπουν απαιτητικά στον ποδοσφαιρικό χάρτη...

Οι αποτυχίες, η πειθώ των «πετροδολλαρίων» και η αδιαφορία του 'Εφενμπεργκ
Τα «Ποδοσφαιρικά Όνειρα» ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό του Γιόζεπ Κολομέρ.
Ο Ισπανός παλιός ποδοσφαιριστής, που δεν κατάφερε να ξεφύγει ποτέ από τη μετριότητα των μι­κρών κατηγοριών, διέπρεψε ως σκάουτερ, εργαζόμενος στην Μπαρτσελόνα, αλλά και στο φημισμένο ποδοσφαιρικό σχολείο των καλύτερων στην Κλερφοντάν!
Γνωρίζοντας το μαράζι του σείχη, του πρότεινε το σχέδιο «Ποδοσφαιρικά Όνειρα», προκει­μένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του. Άλλωστε ήταν γνω­στή η αέναη αναζήτηση και τα πολλά δισεκατομμύρια που είχε σπαταλήσει ο σείχης του Κατάρ προς αυτή την κατεύθυνση!
Πριν από μερικά χρόνια είχε χρηματοδοτήσει προσωπικά τη μετάβαση των καλύτερων ταλέντων της χώρας σε μεγάλες ευρωπαϊκές ο­μάδες εις άγραν εμπειριών και βελτίωσης. Το σχέδιο καταβυθί­στηκε αύτανδρο. Με την πειθώ του... πετροδολαρίου ήρθαν στο Κατάρ παίκτες σαν τους Έφενμπεργκ και Μπάσλερ με μοναδικό σκοπό να ανέβει το επίπεδο του ποδοσφαίρου στη χώρα.
Οι διά­σημοι ποδοσφαιριστές λειτουργούσαν σχεδόν απαξιωτικά, μη ε­πιδεικνύοντας κανένα ενδιαφέρον πέραν των χρημάτων που κα­ταθέτονταν κάθε μήνα στο λογαριασμό τους. Προσπάθησαν με τον «μαύρο χρυσό» να «αγοράσουν» ακόμη και την υπηκοότητα ποδοσφαιριστών σαν τους Αΐλτον και Ντέντε, με τη ΦΙΦΑ όμως να διαδραματίζει ρόλο... τροχονόμου και να ακυρώνει αυτές τις βλέψεις.
Τελευταία ελπίδα φαίνεται πως είναι τα «Ποδοσφαιρικά Όνειρα», που ελπίζουν να μην εξελιχτούν σε εφιάλτες αναποτε­λεσματικότητας! Από το 2006, οπότε εγκρίθηκε το πλάνο του Κο­λομέρ, που φέρει πλέον τον τίτλο πρότζεκτ μάνατζερ της «Ασπάιαρ», της εταιρείας δηλαδή που συστήθηκε για να χρημα­τοδοτήσει το πλάνο, ο Ιοπανός ταξιδεύει ακατάπαυστα με μονα­δικό στόχο να φέρει τα ταλέντα από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική στο Κατάρ.
Οι απειλές και η δολοφονία
Το 2006 ο Κολομέρ ταξίδεψε για περίπου 250 ημέρες, προκειμέ­νου να οργανώσει αυτό τον ποδοσφαιρικό διαγωνισμό που όμοι­ος του δεν υπάρχει. Προορισμοί του ήταν χώρες του μη ανεπτυγ­μένου κόσμου, όπου όπως δηλώνει και ο ίδιος η δίψα για επιτυχία είναι μεγαλύτερη.
«Στην Ευρώπη παίζουν ποδόσφαιρο για τη δια­σκέδαση τους, ενώ στην Αφρική για τη ζωή τους», λέει χαρακτη­ριστικά!Μόνο το 2007 διοργανώθηκαν ποδοσφαιρικά παιχνίδια σε 800 διαφορετικούς τόπους, όπου έλαβαν μέρος σε αυτά 6.000 εθελοντές. Στα παιχνίδια συμμετείχαν παιδιά, τα καλύτερα εκ των οποίων συνέχιζαν μέχρι τέλους.
Τα 25 εξ αυτών έλαβαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Ντόχα του Κατάρ, στην προσπάθεια που ως ώρας έχει κοστίσει... 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κολομέρ έ­γινε μάρτυρας στιγμών που αποδείκνυαν ότι το ποδόσφαιρο απο­τελεί σανίδα σωτηρίας για τους περισσότερους πιτσιρικάδες σαν τον Ιβάν. Στις πιο πολλές αφρικανικές χώρες τα παιδιά, φοβούμε­να ότι δεν θα συμμετάσχουν στα πρωινά ματς, κοιμόντουσαν στο γήπεδο από το βράδυ! Στο Δέλτα του Νίγηρα, οι ντόπιοι που ήθε­λαν να δουν τα παιδιά τους να πετυχαίνουν προφύλασσαν τους σκάουτερ από τους απαγωγείς που ζητούσαν λύτρα για τους του­ρίστες.
Στην Γκάνα, αρματωμένοι σαν αστακοί ληστές απείλησαν να σκοτώσουν τον Κολομέρ. Στο Καμερούν, το πιο ταλαντούχο παιδί που βρέθηκε στην αναζήτηση ταλέντου χάθηκε ξαφνικά την καθοριστική ημέρα, για να αποκαλυφτεί ότι είχε δολοφονηθεί από τους γονείς ανταγωνιστών!
Ο Κολομέρ, που «έκλεψε» την ι­δέα από το τηλεοπτικό σόου ταλέντων «American Idol» («Αμερι­κανικό Είδωλο»), είναι πεπεισμένος ότι το Κατάρ μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ανεβάσει κατακόρυφα το ποδοσφαιρικό του επίπε­δο τα επόμενα δέκα χρόνια...

Η συντριβή της Μίλαν
Σε αρκετούς η ιδέα μπορεί να μοιάζει με ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, υποθέτοντας ότι, όταν αυτά τα παιδιά «ανθίσουν» ποδοσφαιρικά, θα μεταπωληθούν σε υψηλή τιμή. Κάτι που μετά βδελυγμίας αρνείται ο αθλητικός δι­ευθυντής της «Ασπάιαρ», ο Γερμανός Αντρέας Μπλέιχερ.
«Οι οργανωτές δεν έχουν κανένα εμπορικό ενδια­φέρον για τα παιδιά. Η "Ασπάιαρ" δεν είναι ένας ποδο­σφαιρικός σύλλογος, κάτι που σημαίνει ότι δεν της α­νήκουν τα μεταγραφικά δικαιώματα. Ο στόχος μας εί­ναι να μετατρέψουμε την "Ασπάιαρ" στην καλύτερη ποδοσφαιρική ακαδημία στον κόσμο. Θέλουμε να είμα­στε αυτοί που θα ανακαλύψουμε τον επόμενο Μέσι ή Ροναλντίνιο».
Η μέχρι στιγμής πορεία των επιφανέστερων ταλέντων που ανακαλύφτηκαν είναι εντυπωσιακή.
H ακαδημία της Μίλαν υπό τις ο­δηγίες του παλιού της ποδοσφαιριστή, Στέφανο Εράνιο, βρέθηκε στην Ντόχα με ανεπαίσθητη αίσθηση έπαρσης να είναι πασαλειμμένη στα μούτρα των μικρών Ιταλών. Μετά τη συντριβή με 7-0 από τα παιδιά της «Ασπάιαρ» επήλθε η επώδυνη προσγείωση. Στο δεύτερο ματς ηττήθηκαν πάλι με 2-0, αναγκάζοντας τον Εράνιο να αφιερώσει εγκώμια.
«Είναι τεχνικά συναρπαστικοί και σε άριατη φυσική κατάσταση. Τα παιδιά μου θα έπρεπε να τους πυροβολήσουν για να τους σταματήσουν», έλεγε ο Ιταλός προπονητής, βλέποντας πιτσιρικάδες σαν τον Ιβάν να αποσυναρμολογούν τους ακριβοθώρητους συμπατριώτες του, που λογίζονται τα μεγαλύτερα ταλέντα στη χώρα του.
Τα «Ποδοσφαιρικά Όνειρα» φαίνεται ότι αποδίδουν εύχυμους καρπούς από την αρχή και κάνουν πράξη αυτό που υποστηρίζει ο σείχης του Κατάρ.
«Το ποδόσφαιρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσεις να πετύχεις τον σκοπό σου παγκοσμίως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !