Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ο Μονομάχος» Μακέντα στη Μάντσεστερ....

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης
Προσπαθούσε με λύσσα να αιχμαλωτίσει το χαμόγελο που ήταν έτοιμο να ανθίσει στο πρόσωπο του. Ο Ντέλιο Ρόσι ήταν ολότελα απροετοίμαστος για έναν 16χρονο με την κορμοστασιά του Λού­κα Τόνι, την ταχύτητα του Τομάσο Ρόκι και το απαράμιλλο τελεί­ωμα των φάσεων που διαθέτει ο Πίπο Ιντζάγκι. Ήταν ο ιδεοτυπικός επιθετικός που θα δημιουργούσε αν κάποτε του έδινε κάποι­ος την ευκαιρία. Και τον είχε ακατέργαστο «ανθό του υπεδά­φους» στην προετοιμασία της Λάτσιο το 2007.
Το ταλέντο του Φε­ντερίκο Μακέντα ήταν πολύ μεγάλο για να φυλακιστεί στα κλει­στοφοβικά σύνορα της ξεπεσμένης αριστοκράτισσας του ιταλι­κού ποδοσφαίρου, όπως αποδείχθηκε και στο πρώτο δείγ­μα γραφής που πα­ρέδωσε στο «Θέα­τρο των Ονείρων» ο 17χρονος επιθετι­κός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Με την άρτια τεχνική του κατάρτιση κοντρόλαρε την μπάλα με το δεξί, γύρισε το σώμα του και εξαπέ­λυσε με το ίδιο πόδι, χωρίς να βλέπει, α­ποδεικνύοντας την απίστευτη αίσθηση του χώρου που έχει, έναν τηλεκατευθυ­νόμενο κεραυνό στο παραθυράκι του Μπραντ Φρίντελ της Αστον Βίλα! Ήταν η ολική επαναφορά της Μάντσεστερ στην οδό για την κα­τάκτηση του πρωτα­θλήματος, υπογε­γραμμένη από έναν 17χρονο Ιταλό που έχει συμπληρώσει μόλις 1,5 χρόνο στην Αγγλία και εί­ναι ο «protege» του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στις ρεζέρβες της Γιουνάιτεντ!
Ένας παίκτης που θυμίζει τον Νορβηγό στην ευχέρεια σκοραρίσματος, με χίλια διαφορετικά βέλη στη φαρέτρα του, τα οποία εξακοντίζει όταν λαμβάνει την μπάλα στην περιοχή. Το απέδειξε και πριν από μία εβδομάδα, ό­ταν σκόραρε τρία γκολ απέναντι στη Νιούκαστλ σε παιχνίδι για τις ρεζέρβες, γεγονός που δεν διέλαθε της προσοχής του σερ Άλεξ Φέργκιουσον...

Τα 80.000 ευρώ, τα ματς τένις και η απαγορευμένη σαμπάνια
Την ώρα που σκόραρε απέναντι στην Άστον Βίλα έτρεξε προς τους γονείς του που βρίσκονταν στην εξέδρα ευχόμενοι να αγωνιστεί έ­στω και για μερικά δευτερόλεπτα. Ήταν ο πατήρ Μακέντα που δεν είχε δεύτερη σκέψη όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρότεινε το κα­λοκαίρι του 2007 σχεδόν 80.000 ευρώ τον μήνα για να λιώσουν σαν νιφάδες χιονιού οι αντιστάσεις της οικογένειας στο ενδεχόμενο με­τακόμισης του γιου τους στην Αγγλία.

Τα χρήματα ήταν αρκετά για να μεταναστεύσουν όλοι μαζί, με τον πιτσιρικά που εκτονώνεται στα κορτ του τένις όταν φεύγει από τους αγωνιστικούς χώρους, νικώ­ντας τον 16χρονο συμπατριώτη του Ντάβιντε Πετρούτσι που άρπαξε η Γιουνάιτεντ το περασμένο καλοκαίρι από τη Ρόμα!
«Είχε τελειώσει ένα ματς με τη Λάτσιο και με πλησίασε ένας σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εκδηλώνοντας το εν­διαφέρον της αγγλικής ομάδας. Ενθουσιάστηκα, αλλά δεν τον πίστεψα και πολύ μέχρι να μας γίνει επίσημη πρόταση», θυμάται ο ήρωας της Κυριακής για τους «κόκκινους διάβολους».
Ο «Κίκο», όπως είναι το παρανόμι του, που περιδινείται σε μια χοάνη εκστατικής ευφορίας.
«Είναι η μέρα των ονείρων μου», έλεγε την Κυριακή στην πρώτη του συνέντευξη στην τηλεό­ραση, όπου ο Γκάρι Νέβιλ δεν τον άφησε να πιει τη σαμπάνια της ε­πιτυχίας επειδή δεν είναι ούτε καν ενήλικος.
«Ποιο ήταν το όνει­ρο μου; Να σκοράρω στο ντεμπούτο μου! Το μόνο που σκέφτηκα όταν η μπάλα ήρθε στα πόδια μου ήταν να σκο­ράρω. Γύρισα το σώμα μου, έκανα το σουτ και έτρεξα προς την οικογένεια μου. Είναι πολύ περήφανοι για μέ­να. Μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι πήρα την ευ­καιρία, όμως τώρα θέλω να συνεχίσω έτσι».

Η έπαρση του καλοντυμένου και η μουσική της Νάπολι.
Γέννημα θρέμμα Ρωμαίος, ένας ιδεοτυπικός Ιταλός, φωνακλάς και στιλάτος, πιστεύει ότι είναι ο πιο καλοντυμένος στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
«Δεν τίθεται ερώτημα περί τούτου», απαντά με μια δόση έπαρσης στα λόγια του πριν ξεσπάσει σε ένα παιδικό χαμόγελο.
Ξεκουφαίνει τους συμπαίκτες του με την υπόγεια μουσική της σκηνής της Νάπολι και υπόσχεται να τους μοιράσει cd με τα αγαπημένα του τραγούδια.
«Παρ' ότι έχω γεννηθεί στη Ρώμη, λατρεύω τη μουσική που παράγεται στη Νάπολι. Μπορώ να την ακούω με τις ώρες», λέει ο Φεντερίκο Μακέντα που μόνο ένα πράγμα του λείπει στο Μάντσεστερ.
«Η ζωή μού αρέσει πολύ εδώ. Είναι πιο ήρεμα από ό,τι στη Ρώμη, όπου τα αυτοκίνητα δημιουργούν κομφούζιο και δεν υπάρχει ηρεμία. Το μόνο που μου λείπει είναι ότι δεν υπάρχει ένα εστιατόριο με θαλασσινά μαγειρεμένα με τον ιταλικό τρόπο. Λατρεύω οτιδήποτε προέρχεται από τη θάλασσα», υποστηρίζει ο Μακέντα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκε καλοδεχούμενος ως ένας «μικρός διαβολάκος» στις τάξεις των μεγάλων.
«Η ζωή στη Γιουνάιτεντ είναι πάρα πολύ καλή. Παίζω στην καλύτερη ομάδα του κόσμου και αισθάνομαι πολύ περήφανος που συστήνο­μαι ως ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ, ένιωσα απίστευτα. Είναι τόσο διαφορετικά α­πό την Ιταλία, όπου είσαι εντελώς διαχωρισμένος από την πρώτη ομάδα. Εδώ βλέπεις όλους τους παίκτες από την πρώτη στιγμή, τους μιλάς, προπονείσαι μαζί τους και μετά τρώτε όλοι μαζί».
Αυτή η «λεπτομέρεια» όπως και η απαρασάλευτη επιμονή στις προπονήσεις είναι οι λόγοι που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον τον συμπεριέλαβε στη λίστα των 30 ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ίσως στον «τελειοθήρα» Μακέντα δοθεί χρόνος συμμετοχής και στο σημερινό ματς με την Πόρτο, αν και ο ί­διος δεν δείχνει να νοιάζεται,
"θα πρέπει να βελτιώσω κάθε πτυχή του παιχνιδιού μου. Ιδιαίτερα όμως την κεφαλιά μου. Προσπαθώ να το κάνω αυτό στην προπόνηση. Όταν τελειώνει η καθημερινή προπόνηση, εγώ συνεχίζω για να διορθώσω τις ατέλειες μου".

Ο παροξυσμός του Facebook.
Πριν από το γκολ εναντίον της Άστον Βίλα ο Μακέντα είχε στη σελί­δα κοινωνικής δικτύωσης 690 θαυμαστές, σε μια σελίδα που είχε δημιουργηθεί για αυτόν. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα ο αριθμός είχε φτάσει τις 25.000!
Εξ αυτών και ο προπονητής του στις ρεζέρβες της Γιουνάιτεντ, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.
«Ο Μακέντα είναι πολύ μεγάλο ταλέντο. Έχει τρομερές ικανότητες και ευχέρεια στο σκοράρισμα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αφή­νεις την πατρίδα σου στα 16 και να έρχεσαι οε μια άλλη χώρα. Χρει­άζεται χρόνος για να προσαρμοστείς. Υπέγραψε συμβόλαιο τον πε­ρασμένο Αύγουστο και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μαζί του. Εί­ναι επαγγελματίας. Ένας νεαρός ποδοσφαιριστής με ταχύτητα που διαθέτει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση», λέει ο Νορβηγός, λες και α­ποκαλύπτει δημοσίως όσα έχει πει στον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον έτερο θαυμαστή του Ιταλού, που τρέμει μόνο μην παρασυρθεί ο πι­τσιρικάς από τα φώτα της δημοσιότητας που έχουν εστιάσει επάνω του έπειτα από το εκπάγλου καλλονής γκολ που σκόραρε.
«Θα πρέ­πει να είναι προσγειωμένος, θα αποκτήσει μεγάλη διασημότητα τις επόμενες ημέρες και θα πρέπει να το διαχειριστεί. Ο πιτσιρικάς προοδεύει απίστευτα με τη συμμετοχή του στην εφηβική ομάδα αλλά πλέον και στις ρεζέρβες. Είναι ποδοσφαιριστής πλέον. Βελ­τιώθηκε πολύ σωματικά. Τα πηγαίνει περίφημα και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος μαζί του».
Μοιάζει να έχει αντιληφθεί την ευκαιρία που του έχει δοθεί, όπως φαίνεται και από τα λόγια του Σόλσκιερ:
«Είναι πεινασμένος για να βελτιωθεί. Τον παρατηρώ όταν επιστρέ­φει από την προπόνηση με την πρώτη ομάδα, όπου προσπαθεί πε­ρισσότερο επειδή θέλει να δείξει στο γήπεδο όσα έμαθε, κοιτάζει, ακούει και μαθαίνει από παίκτες σαν τον Μπερμπάτοφ, τον Ρούνεϊ και τον Τέβες. Αποκλείεται να αποτύχει. Το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στην πρώτη ομάδα αποδεικνύει πως πλησιάζει τα όνειρα του».
Ο Μακέντα συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο και ίσως ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφασίσει να χρησιμοποιήσει για λίγα λεπτά τον 17χρονο πιτσιρι­κά που λατρεύει να βλέπει τον «Μονομάχο».
Ίσως στο μυαλό του πι­στεύει ότι θα πρέπει σαν τον Ράσελ Κρόου να νικήσει τους πάντες για να γίνει το απόλυτο νούμερο ένα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !