Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Doping: Τα μάτια ανοιχτά για τις παγίδες...

Του Βασίλη Γαλούπη
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ως ομιλητής σε πρόσφατο συνέδριο αθλητιατρικής που έγινε στην Α­θήνα με θέμα το ντόπινγκ, όταν πήρε τον λόγο από μικροφώνου μία επιστήμονας και μητέρα αθλητή για να θέσει το εξής ε­ρώτημα στο πάνελ:
«Επειδή δεν με ενδιέ­φερε ο πρωταθλητισμός για τον γιο μου, ήθελα να κάνει διάφορα σπορ, απλά για να αγαπήσει τον αθλητισμό και να ωφελη­θεί στη ζωή του. Εμεινα έκπληκτη, όμως, όταν όποτε του άλλαζα άθλημα άκουγα σχεδόν πάντα να τον αποκαλούν ταλέντο κάποιοι μέσα από τον χώρο. Μα, είναι δυ­νατόν να έχει ταλέντο σε τόσα διαφορετι­κά σπορ; Κι αν δεν ήταν ταλέντο, τι πραγ­ματικά ήθελαν αυτοί οι κύριοι από το παι­δί μου κι από εμένα;».
ΣΤΗ ΘΕΣΗ αυτής της μπερδεμένης μητέ­ρας βρίσκονται σίγουρα κι άλλες. Και είναι λογικό, π.χ., κάθε πατέρας να καμαρώνει όταν ακούει πως το σπλάχνο του είναι τα­λέντο.
Όποιος όμως έχει κινηθεί στα πιο βαθιά νερά του αθλητισμού θα ξέρει πως είναι προτιμότερο πλέον να κρατάει μικρό καλάθι, παρά να επικρατεί της λογικής ο ά­κρατος ενθουσιασμός...
ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχουν ταλέντα στη χώρα μας για κάθε άθλημα. Ο γονιός, όμως θα πρέπει να είναι υποψιασμένος πριν πανη­γυρίσει επειδή κάποιος του είπε ότι το παι­δί του έχει σπάνια χαρίσματα.
Μια καλο­δουλεμένη τακτική των επιτήδειων είναι να φουσκώνουν τα μυαλά των καλοστεκούμενων οικονομικά γονιών.
Κι εν τέλει αυτοί να γίνονται ευάλωτοι σε διάφορες προτάσεις όπως της ενίσχυ­σης, η οποία σταδιακά θα γίνεται με όλο και δυνατότερα, άρα και πιο επικίνδυνα, σκευάσματα.
ΤΟ ΜΟΤΙΒΟ αυτών των επιτήδειων -που κάθε χρόνο γίνονται, δυστυχώς περισσό­τεροι πλασάροντας έμμεσα ή άμεσα σκευ­άσματα- είναι το εξής:
Το παιδί σου είναι ταλέντο, αλλά για να φτάσει πιο ψηλά χρειάζεται και μια... βο­ήθεια.

Κι εκεί ακριβώς είναι η παγίδα, δι­ότι ένας γονιός δεν είναι ειδικός ώστε να κρίνει αν ο γιος του είναι όντως ταλέντο, ούτε είναι κι επιστήμονας για να ξέρει πε­ρί ουσιών.
Ο αθλητισμός αποτελεί σχολείο ζωής και πρέπει να ενθαρρύνονται όλοι -και κυρίως οι ανήλικοι-να ασχολούνται μετά σπορ.
Ω­στόσο, οι γονείς καλό είναι να επαγρυπνούν, να ρωτάνε, να δρουν με ορθολογισμό και γνώση πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση με το παραμικρό ρίσκο να στοιχειωθεί το μέλλον των βλασταριών τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !