Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Doping: Οι φωτοβολίδες-αθλητές και η καριέρα διαρκείας.

του Βασίλη Γαλούπη
Αν κάτσει κάποιος και μελετή­σει προσεκτικά φωτογραφίες με τους κορυφαίους αθλη­τές του 1920, του 1950, του 1980 και του 2009 από όποιο δημοφιλές σπορ του αρέ­σει, θα διαπιστώσει από τη σύγκριση που θα κάνει ότι οι διαφορές στη σωματοδομή τους μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών έχουν γί­νει χαώδεις.
Ο φτασμένος π.χ., σφαιροβόλος πριν από μισό αιώνα είχε πολλά κοινά με τους τότε συναθλητές του, όμως η εμφάνι­ση του δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτήν ενός σημερινού «συναδέλφου» του.
Το ίδιο θα συμβεί κι αν βάλουμε δίπλα δίπλα φωτογρα­φίες παλαιών και σύγχρονων ποδοσφαιρι­στών, πυγμάχων ή παλαιστών κ.λπ.
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ πρωταθλητισμός σπρώχνει τους αθλητές σε μια ξέφρενη μυϊκή ανάπτυ­ξη. Η πρόοδος της αθλητικής επιστήμης α­πό τον Β' Παγκόσμιο και μετά έχει πράγμα­τι συμβάλει ως έναν βαθμό σ' αυτή τη μυϊ­κή υπέρβαση.
Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι ο επαγγελματισμός έχει εισχω­ρήσει πια στο σύνολο των ατομικών κι ομα­δικών σπορ, με συνέπεια οι ώρες προπόνησης να είναι σαφώς περισσότερες κι από την εφηβική ηλικία κιόλας ώστε να χτίζεται στο γυμναστήριο ένα πιο δυνατό κορμί.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, όμως να αμφισβητηθεί και η τρομερή έξαρση του ντόπινγκ ως μιας από τις βασικές αιτίες που οι μύες έχουν...φου­σκώσει και... πρήζονται όλο και περισσότε­ρο. Κι όταν το ίδιο βλέπουμε και σε γυναί­κες αθλήτριες τότε ο προβληματισμός γί­νεται ακόμα εντονότερος.
Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ, άρα και «κακή», προπόνηση σε συνδυασμό με τοξική ενίσχυση αποτελούν την... εγγύηση για μια καριέρα προβληματι­κή.
Οι πολλοί τραυματισμοί στο μυοσκελετικό σύστημα είναι αποδεδειγμένοι κι επιστη­μονικά πια, ενώ οι διακυμάνσεις στην απόδοση δεδομένες.
Συν τοις άλλοις υπάρχουν αρκετά τεχνικά σπορ, κυρίως ομαδικά, που ένα «σκληρό», άκαμπτο και υπερφορτωμένο μυ­ϊκό σύστημα αλλοιώνει την τεχνική «ευελιξία» του αθλητή, με ολέθριες συνέπειες.
Η ΔΙΨΑ για ένα γρήγορο αποτέλεσμα και με οποιοδήποτε ρίσκο κάνει όλο και περισσότερους αθλητές να παρασύρονται σε έναν μα­νιώδη αγώνα για την ανεύρεση... προηγμένης τεχνολογικά χημικής«βοήθειας» και να ξεχνάνε το απλούστερο:
Οτι αποκτούν μία αχίλλειο πτέρνα. Και ότι η επίδοση χτίζεται σταδιακά..., μέρα με τη μέρα. Μόνο αν οι βάσεις είναι στέρεες θα έρθει το ζητούμενο, που είναι η διάρκεια.
Διότι από «φωτοβολίδες-αθλητές» έχουμε πια... χορτάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !