Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Doping: Η «παραεπιστήμη» της απληστίας...

Του Βασίλη Γαλούπη
ΟΤΑΝ ο χρυσός ολυμπιονίκης στον μαρα­θώνιο του 1904 Τόμας Χικς αποπειράθηκε να ντοπαριστεί δεν υπήρχαν ούτε χορηγίες από πολυεθνικές ούτε τόσοι προβολείς α­πό ΜΜΕ, ούτε τα σημερινά οικονομικά κί­νητρα. Παρά ταύτα, ο Αμερικανός δρομέ­ας προσπάθησε αποδειγμένα να διεγερθεί με... στρυχνίνη.
Και μπορεί να μοιάζει πα­ρανοϊκή η χρησιμοποίηση ως ουσία ντό­πινγκ ενός επικίνδυνου δηλητηρίου, όμως μέχρι το 2009 έχουν καταγραφεί αρκετά «σύγχρονα» κρούσματα με στρυχνίνη α­πό Κινέζους και Ρώσους αθλητές.
Ο ΧΙΚΣ έκανε κοκτέιλ τη στρυχνίνη με μπράντι κι όταν ξεθύμανε η δράση του δηλητη­ρίου είχε έτοιμη μια δεύτερη ισχυρή δόση, που την πήρε κατά τη διάρκεια του μαρα­θωνίου. Αμέσως μετά τον τερματισμό του ο δρομέας κατέρρευσε και κινδύνεψε σο­βαρά η ζωή του.
ΑΚΟΜΑ και πριν το 1900 μ.Χ. υπάρχουν περιπτώσεις ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Αυ­τό μπορεί να ερμηνευθεί και ως εξής: Δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα ή η δόξα που ωθούν έναν αθλητή στο να ψάξει την καλύτερη απόδοση με πλάγιους τρόπους.
Οντως η εμπορευματοποίηση των σπορ έ­χει μετατρέψει σε Λερναία Υδρα τη φαρμακοδιέγερση, ωστόσο δεν γίνεται κανείς να παραγνωρίσει και τον ρόλο της ίδιας της ανθρώπινης φύσης...
ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ είναι η «παραεπιστήμη»της απληστίας. Και η ανθρώπινη ιστορία μας έχει διδάξει -άλλωστε, μέθοδοι ενίσχυσης απόδοσης υπήρχαν και στην αρχαία Ελλάδα, όπως και στην αρχαία Ρώμη- ότι πάντα θα αναζητείται το κάτι παραπάνω. Οταν βλέ­πει ο άνθρωπος ότι οι δυνάμεις του δεν εί­ναι αρκετέςγια να φτάσει τον στόχο και να σπάσει τα όρια του, τότε ίσως να κάνει το λάθος να ψάξει τη λύση για το «κάτι παρα­πάνω» μέσα από αθέμιτες διαδρομές. Με όποιο ρίσκο κι αν συνεπάγεται αυτό..
ΚΑΝΟΥΜΕ αυτή την αναφορά για να γίνει ευκολότερα κατανοητό τι είναι το ντόπινγκ. Είναι κάτι πολύπλευρο, πολυδιάστατο κι ό­χι μόνο αθλητικό πιά.
Δεν ξεκίνησε ξαφνικά από το 1960, όπως νομίζουν αρκετοί. Σαν φαινόμενο το έχουμε δει να υπάρχει από την αρχαιότητα, έστω κι όχι σε τέτοια έκταση, φυσικά. Συνεπώς η λύση του προ­βλήματος δεν έχει να κάνει μόνο π.χ. με τα κίνητρα, τα οποία αν κοπούν από τον νό­μο αυτομάτως όλα θα γίνουν παραδεισένια. Μακάρι να ήταν έτσι. Δυστυχώς, όμως οι ρίζες του καρκίνου των σπορ είναι πο­λύ βαθύτερες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !