Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Με το μεγάλο όπλο της εκπαίδευσης...

Του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟΝ ΜΥΘΟ ότι το ντόπινγκ αποτελεί πρόβλημα μόνο του πρωταθλητισμού έρχεται να κα-ταρρίψει η ετήσια έκθεση που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Από τα στοιχεία που συνέλεξε για το 2009 το υπουργείο Υγείας, διαπιστώθηκε δραματική αύξηση των κρουσμάτων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της γειτονικής μας χώρας, με συνέπεια οι ανησυχίες να είναι εντονότερες από ποτέ για την εξάπλωση του καρκίνου των σπορ. Κι όλα αυτά σε ένα κράτος που αποδεδειγμένα δίνει σκληρή μάχη με το ντόπινγκ.ΑΠΟ τους 955 ερασιτέχνες αθλητές που ελέγχθηκαν στην Ιταλία τον προηγούμενο χρόνο, οι 39 ήταν ντοπέ. Αυτό το ποσοστό των θετικών δειγμάτων ξεπέρασε το 4% (4.1 %), όταν το 2003 ήταν μόλις 2.7%.
Ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο θεωρήθηκε ότι τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα είχαν να κάνουν με αναβολικά στεροειδή!
Τα τεστ έγιναν κυρίως σε ερασιτέχνες ποδηλάτες, ποδοσφαιριστές και κολυμβητές.
ΤΙΣ ΠΙΟ πολλές φορές, το ντόπινγκ συνδέεται άμεσα μετά κίνητρα διάκρισης χρημάτων, δόξας. Με τους υψηλούς στόχους του πρωταθλητισμού, δηλαδή. Κάτι που όντως έχει μια αρκετά σημαντική δόση αλήθειας. Δεν γίνεται, όμως να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι τα αναβολικά έχουν εισβάλει σχεδόν σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η πραγματικότητα σε πολλές χώρες. Οτι η γάγγραινα δεν σταματάει πουθενά. Δεν έχει αρχή και τέλος.Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ έχει τη δική του γοητεία. Είναι «σχολείο» για κάθε άνθρωπο, προσφέρει συγκινήσεις, πνεύμα ομαδικότητας βελτιώνει τα ατομικά χαρακτηριστικά των νέων. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι τρόπος ζωής.
Κι ακριβώς σ' αυτό το σημείο αποκτά μεγαλύτερη αξία το όπλο της εκπαίδευσης. Να βιώνει, δηλαδή, από μικρό το παιδί τις θετικές πλευρές των σπορ, όμως παράλληλα να διδάσκεται και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ είναι σαφείς πια. Το ντόπινγκ κτυπά την πόρτα σε όλο και περισσότερους αθλητές. Συνεπώς ήρθε η ώρα να πέσει το βάρος στις μικρές ηλικίες. Στο νέο αίμα που θα αποτελέσει το «αύριο» του ερασιτεχνικού ή επαγγελματικού αθλητισμού και που θα πρέπει σιγά σιγά να θωρακιστείμε γνώσεις, ούτως ώστε να μην είναι ευάλωτο στις πάσης φύσεως εύκολες, όσο κι επικίνδυνες, λύσεις.Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί αυτό από τα κράτη και τους φορείς αντιντόπινγκ.
Πηγή: Εφημερίδα "Real News"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !