Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

«Δεν εκπαιδεύονται οι Έλληνες ποδοσφαιριστές»

συνέντευξη -στα «Προπονητικά Νέα»- του Στάθη Σταθόπουλου.

Ερώτηση: Θυμόμαστε παλαιότερα στο ίδιο πρωτάθλημα να βλέπουμε σπουδαίους Ελληνες παίκτες. Σαραβάκος, Αναστόπουλος, Μαύρος, Καραπιάλης, Τσιάρτας κτλ. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας ποδοσφαιριστής τέτοιου επιπέδου.
Ισχύει αυτό ή είναι απλά μια σύμπτωση; Δεν βγαίνουν πλέον Ελληνες παίκτες που να κάνουν τη διαφορά;

* Στάθης Σταθόπουλος: «Ισχύει, αλλά με βάση αυτό που βλέπουμε στο στην πρώτη κατηγορία. Πολύ πιο εύκολα φέρνεις ξένους παίκτες και τους πληρώνεις λιγότερο από το αν πραγματοποιούσες μια μεταγραφή Ελληνα παίκτη. Δεν εκπαιδεύονται οι Ελληνες ποδοσφαιριστές.
Τα κριτίρια της εποχής έχουν αλλάξει. Τότε ένας καλός τεχνίτης ξεχώριζε. Σήμερα πρέπει να μαρκάρει, να ξέρει μπάλα και να είναι και γρήγορος. Αυτά τα στάνταρ πρέπει να εκπαιδεύσουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα δεν γίνεται για παράδειγμα να είσαι μπαλαντέρ και να πεις «δεν μαρκάρω». Το πρόβλημα ξεκινάει από τις ακαδημίες.
Ακόμα και στα τμήματα τζούνιορ τους ενδιαφέρει να κερδίσουν στο γειτονικό ντέρμπι και ο γονιός να βλέπει τον υιό του να παίζει βασικός. Πρέπει να βγει ένα οργανόγραμμα.
Τι στόχο βάζουν οι ομάδες. Δεν υπάρχει όμως. Χρειάζεται στόχους για να πετύχεις κάτι. Δεν υπάρχει οργάνωση στις ακαδημίες».

Ερώτηση: Απογοητεύονται οι Ελληνες παίκτες και σταματούν γρήγορα το ποδόσφαιρο;
* Στάθης Σταθόπουλος: «Και αυτό, αλλά και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να φτάσουν ψηλά. Θα έρθει ο ξένος, φθηνός παίκτης και θα παίξει».
Ερώτηση: Αναφερθήκατε νωρίτερα στον μέσο γονιό, ο οποίος το μόνο που επιθυμεί είναι να βλέπει τον υιό του να αγωνίζεται, ανεξάρτητα από το αν είναι καλός ή όχι. Πόσο κακό κάνουν οι λεγόμενοι «πατεράδες» στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
* Στάθης Σταθόπουλος: «Οι πατεράδες είναι οι χειρότεροι προπονητές των παιδιών. Ο γονέας θα πρέπει να ενδιαφέρεται και για την κοινωνική και πνευματική του μόρφωση. Αλλά όσον αφορά στην βελτίωση του την ποδοσφαιρική εκεί δεν πρέπει να παρεμβαίνει ο γονέας.
Ή έχεις εμπιστοσύνη στον προπονητή και το σωματείο ή δεν έχεις και το πηγαίνεις αλλού. Συνεργασία ναι, επέμβαση όχι. Δεν πρέπει να επεμβαίνει ένας γονέας. Είναι απλό. Επιμένω τα παιδιά να είναι καλά στα μαθήματα τους. Δεν γίνονται όλοι ποδοσφαιριστές. Πολλοί λίγοι θα γίνουν καλοί και επαγγελματίες παίκτες. Γι' αυτό όλα τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν και να είναι καλοί μαθητές. Ακόμα κι αν είναι ταλέντα, βρίσκουν άλλα ενδιαφέροντα και σταματούν την μπάλα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !