Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

«Βιολογικό διαβατήριο»: Οι πρώτοι σπόροι της αμφιβολίας πριν το νέο μέτρο

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του αντιντόπινγκ βρίσκεται σιο Βιολογικό Διαβατήριο. Οι πρόσφατες και άκρως επίκαιρες εξελίξεις γι’ αυτό το μείζον ζήτημα μας «υποχρεώνουν» να επικεντρώσουμε ξανά ακριβώς σ' αυτή τη νέα μέθοδο, αν και π ειδησεογραφία είχε αρκετό... ψαχνό από διάφορα θέματα τις τελευταίες ημέρες. Και γιατί το «αύριο» του αντιντόπινγκ έχει να κάνει με το Βιολογικό Διαβατήριο, όπως εκτιμά και η WADA; Διότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που μπορεί να «ψαρέψει» ντοπαρισμένους μέσα από σχετικά απλές συγκρίσεις στους δείκτες του αιματολογικού προφίλ του αθλητή.Η ΠΡΩΤΗ στα χρονικά τιμωρία από το Βιολογικό Διαβατήριο -και αναφερόμαστε στη φημισμένη Γερμανίδα ολυμπιονίκη Κλαούντια Πεχσταϊν- ήρθε μέσα από προηγμένη νοσοκομειακή τεχνολογία και τεχνογνωσία κι όχι από κλασικά εργαστήρια της WADA. Κι αυτό είναι ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο. Δείχνει, δηλαδή, τον δρόμο προς το αντιντόπινγκ. Γι’ αυτό και η WADA είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει τώρα να παντρέψει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες. Κι αυτές που προέκυψαν από την πρόσφατη τιμωρία της Πέχσταιν κι αυτές από το παραδοσιακό ντόπινγκ κοντρόλ.
ΥΠΗΡΞΑΝ, ωστόσο, και οι πρώτες ενστάσεις την εβδομάδα που πέρασε. Ο διακεκριμένος Ολλανδός στατιστικολόγος της Χημείας, ο 52χρονος Κλας Φάμπερ, έκανε λόγο γιο εντελώς άδικη απόφαση όσον αφορά την Πέχσταϊν και ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο του Βιολογικού Διαβατηρίου –«κινούμενη άμμο» τη χαρακτήρισε- μπορεί να τιμωρηθούν και αθλητές που δεν είναι ντοπέ! Η δήλωση του ότι «με τις συγκεκριμένες μετρήσεις στο προφίλ αίματος των αθλητών υπάρχει μεγάλο περιθώριο στατιστικού λάθους από κάποιες τυχαίες διακυμάνσεις διαφόρων δεικτών του αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό», μπολιάζει τον σπόρο της αμφιβολίας πριν καλά καλά ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο μέτρο.Η WADA, μετά την απόφαση του CAS για την Πέχσταϊν, προανήγγειλε ότι το «Βιολογικό διαβατήριο» είναι έτοιμο να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των σπορ. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει, αν κριθεί αναγκαίο, να γίνει μια ακόμα πιο επίμονη προσπάθεια μέσω περαιτέρω ερευνών. Κι αυτό για να καμφθούν οι όποιες -έστω ελάχιστες-επιστημονικές αντιρρήσεις υπάρχουν, έτσι ώστε η διαδικασία να γίνει καθολικά αποδεκτή και να θεωρηθεί αξιόπιστη για να λειτουργήσει προς όφελος του αθλητισμού.
Το ιδανικό, δηλαδή, θα ήταν να μην παραμονεύει η παραμικρή υποψία σκιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !