Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Το "βιολογικό διαβατήριο"

σκορπίζει τον πανικό σε όσους «κλέβουν»
του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ «βιολογικό διαβατήριο» είναι προ των πυλών, όπως ανακοίνωσε ενθουσιωδώς αυτή την εβδομάδα η WADA και όσοι αθλητές «κλέβουν» θα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν εφιάλτες... Πιθανόν, δηλαδή, να έχουμε τη μεγάλη ανατροπή στο κυνήγι του ντόπινγκ. Υπάρχει, πάντως, κι έντονο παρασκήνιο...
ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, λοιπόν, για να κινητοποιηθεί η WADA άνοιξε η πρόσφατη καταδίκη της ολυμπιονίκη Κλαούντια Πέχσταϊν από το δικαστήριο της Λοζάνης. Για την κρισιμότητα της υπόθεσης είχαμε μιλήσει από την περασμένο Ιούλιο κιόλας, όταν η κορυφαία αθλήτρια της Γερμανίας στην ιστορία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είχε καταδικαστεί με δύο χρόνια αποκλεισμό από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παγοδρομιών.
Η ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ απόφαση του CAS, μετά την έφεση, είναι η πρώτη στα χρονικά, όπου μια αθλήτρια τιμωρήθηκε όχι επειδή βρέθηκε θετική σε κάποιο κοντρόλ, αλλά διότι παρατηρήθηκαν ανωμαλίες στους δείκτες αίματος της, αφού το «βιολογικό διαβατήριο» ήδη εφαρμόζεται πειραματικά από κάποιες ομοσπονδίας.
Σ' ΑΥΤΟ το.. ιδιαίτερο διαβατήριο συλλέγονται όλες οι αιματολογικές αναλύσεις που γίνονται με ειδικά νοσοκομειακά μηχανήματα. Και, κατά καιρούς οι επιστημονικές επιτροπές των ομοσπονδιών κάνουν συγκρίσεις, έτσι ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αφύσικες διαφορές που κινούν υποψίες ντόπινγκ. Έτσι ακριβώς την ¨»πάτησε» και η Πέχσταϊν η οποία προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να βγάλει άκυρη τη διαδικασία με αστήριχτες δικαιολογίες, όπως συνήθως κάνουν όσοι αθλητές βρίσκονται σε τέτοια δυσχερή θέση.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ για τη Γερμανίδα ήταν κρισιμότατη. Αν το CAS δεν αποδείκνυε παράβαση τότε το "βιολογικό διαβατήριο» θα πήγαινε πίσω χρονικά στην εφαρμογή του. Τώρα, όμως, όλα είναι υπέρ της WADA. Κι αν οι αθλητές ξέφευγαν εύκολα από το παραδοσιακή ντόπινγκ κοντρόλ, ας μην είναι σίγουροι ότι θα συμβαίνει το ίδιο με τα «βιολογικά διαβατήρια». Ειδικά στο αίμα, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι δείκτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να παραποιηθούν οπό τα κόλπα των επιτήδειων, που "σβήνουν» με... πατέντες χρόνια τώρα τα ίχνη απαγορευμένων ουσιών στα τεστ ούρων. Αν οι τεχνολογικές δυνατότητες του «βιολογικού διαβατηρίου» αξιοποιηθούν σωστά, τότε θα μιλάμε πιθανότατο: για μια νέα, εντελώς διαφορετική εποχή στο αντιντόπινγκ. Και πλέον δεν θα χρειάζεται να βγαίνει ο αθλητής θετικός στο κοντρόλ, αλλά θα τον προδίδουν ανά πάσα στιγμή οι οπλές συγκρίσεις των παραμέτρων από το αιματολογικό του προφίλ.

Πηγή: Εφημερίδα "Real News"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !