Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ραμαζάνι, «βραδυφλεγής βόμβα»

στα θεμέλια των ποδοσφαιρικών κολοσσών.
του Ηλία Καραγιάννη.

Οι γονατισμένοι άνθρωποι σιγομουρμουρίζουν ακαθόριστα λόγια, ενώ τα χέρια τους είναι λυγισμένα σαν να κρατούν ένα αόρατο βιβλίο. Τα μάτια είναι χαμηλωμένα, ενώ η θέση του σώματος τους, σε στάση προσκυνήματος, είναι προς τη Μέκκα.Η άμωμη γαλήνη διακόπτεται την ώρα της προσευχής, όταν οι μουσουλμάνοι αναφέρονται στους «Πέντε Στύλους της Τήρησης», τους οποίους υποχρεούνται να ακολουθήσουν στη ζωή τους. Όταν οι άνθρωποι σηκώνονται καλούνται να δώσουν ελεημοσύνη (ζακατ) σε όσους το έχουν ανάγκη. Στα πρόσωπα τους εμφωλεύει μια ανεξήγητη ηρεμία όταν επέλθει το τέλος του Ραμαζανίου, έπειτα από σχεδόν ένα μήνα νηστείας.
Οι παραπάνω εικόνες μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τα φωταγωγημένα μουσουλμανικά τεμένη, όπου από την περασμένη Παρασκευή, όταν και άρχισε η μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Ραμαζανίου, ακούγεται η αντήχηση του απόκοσμου πολλές φορές «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).Στην πραγματικότητα όμως είναι εικόνες από τα ενδότερα των σπουδαιότερων ευρωπαϊκών ομάδων ποδοσφαίρου. Κλαμπ σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, την Ίντερ, την Τσέλσι, την Μπάγερν Μονάχου διαθέτουν πιστούς μουσουλμάνους όπως ο Μπενζεμα, ο Γιάγια Τουρέ, ο Μουντάρι, ο Ανελκά, ο Ριμπερι.Ποδοσφαιρικό «όπλα» που ενδεχομένως να «αφοπλιστούν» αυτό τον μήνα εξαιτίας της εξαντλητικής νηστείας που θα υποβάλουν τον εαυτό τους με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς τον θεό. Ήδη αρκετοί προπονητές, σαν τον Ζοσέ Μουρίνιο. έχουν επισημάνει τον κίνδυνο «υπολειτουργίας» ορισμένων παικτών τους, μαγνητίζοντας σαν αλεξικέραυνο την οργή των μουσουλμανικών οργανώσεων. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη οι Μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές θα δοξάζουν τον Αλλάχ και οι ομάδες θα προσεύχονται σε αυτόν για να μην έχουν βαθμολογικές απώλειες εξαιτίας της νηστείας των παικτών τους.
Το Ραμαζάνι είναι μουσουλμανική εορτή νηστείας. Αποτελεί ονομασία του ενάτου μήνα του μουσουλμανικού έτους, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου οι κανόνες του να αποτελέσουν οδηγό της ζωής τους. Σε αυτό το διάστημα ενός μήνα οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσης του ήλιου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές.
Ακόμη και από διενέξεις στις οποίες είναι εθισμένος ο επιθετικός της ΑΕΚ. Ραφίκ Τζιμπούρ. Ο Αλγερινός επιθετικός πάντως υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες σε εφημερίδα της πατρίδας του ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τις επιταγές του Ραμαζανίου και ίσως αυτός ήταν ο πραγματικός για την απουσία του από το ματς με τη Βασλούι για το Γιουροπα Λιγκ.
«το Ραμαζάνι είναι ο μήνας της νηστείας, της προσευχής, της συμφιλίωσης με τον Θεό και όχι ο μήνας του φαγητού, χρειάζεται ειδική προετοιμασία προκειμένου ένας ποδοσφαιριστής να αντεπεξέλθει σε αυτή την κατάσταση», έλεγε ο Τζιμπούρ.
Η Ρεάλ Μαδρίτης διαθέτει τρεις μουσουλμάνους ποδοσφαιριστές. Στον ευαίσθητο χώρο της μεσαίας γραμμής τον Μαχαμαντού και τον Λαοανά Ντιαρά και στην επίθεση τον Καριμ Μπενζεμά. Με την έναρξη του πρωταθλήματος προ των πυλών οι «μερένχες» έχουν σε εγρήγορση ένα μεγάλο ιατρικό επιτελείο για να φροντίσουν τους τρεις παίκτες, "που δεν σκέφτηκαν καμία στιγμή να καταπατήσουν τις εντολές της θρησκείας τους", όπως επισημαίνει ο Λασανά Ντιαρα!
«Στη μέχρι χώρα καριέρα μου όλοι οι προπονητές μου σεβάστηκαν την απόφαση μου. Οι ημέρες του Ραμαζανιου είναι πολύ δύσκολες. Δεν μπορείς να τρως όπως επιθυμείς και αυτό σε αποδυναμώνει. Αλλά κρατά μόλις ένα μήνα και έχω άλλους δέκα για να παίξω καλά».Στην Ίντερ ο Ζοσέ Μουρίνιο, υπό την επήρεια της απώλειας βαθμών από την Μπάρι στην πρεμιέρα του Καμπιονάτο, αναφέρθηκε στην απόδοση του Μουνταρι, ο οποίος αντικαταστάθηκε μόλις στο 29ο λεπτό της αναμέτρησης, μη μπορώντας να προσφέρει τα αναμενόμενα εξαιτίας της νηστείας που άρχισε την περασμένη Παρασκευή.
«Το Ραμαζάνι δεν είναι ο καλύτερος μήνας για έναν ποδοσφαιριστή προκειμένου να αποδώσει το μέγιστο αναμενόμενο στο γήπεδο», αρκέστηκε να πει ο Ζοσε Μουρίνιο για να ξεσηκωθεί τη μήνη των μουσουλμανικών οργανώσεων της Ιταλίας.
«Ο Μουρίνιο θα πρέπει να μιλά λιγότερο. Γνωρίζουμε από το Ινστιτούτο Αθλητικής Ιατρικής ότι η διανοητική και ψυχολογική σταθερότητα που προσφέρει η θρησκεία είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα κάθε ποδοσφαιριστή», αντιγύρισε ο πρόεδρος του Δικτύου Ισλαμικών Οργανισμών και Κοινοτήτων, Μοχάμεντ Νουρ Νταχαν.
Λόγια που δεν πρέπει να έφτασαν στα αφτιά του επιθετικού της Σιένα, Αμπντέλκαντερ Γκεζάλ, σκόρερ στην ήττα 2-1 της ομάδας του από τη Μίλαν. ο οποίος δεν διεκδικεί τον τίτλο του πλέον αφοσιωμένου μουσουλμάνου.
«Νηστεύω μοναχά τις ήμερες των ρεπό, όταν δεν υπάρχουν προπονήσεις και αγώνες. Διαφορετικά δεν μπορεί να σταθεί ένας ποδοσφαιριστής σε επαγγελματικό επίπεδο».Αιτιάσεις του Γκεζαλ που θα έκαναν τον επιθετικό της Σεβίλλης, Φρεντερίκ Κανουτέ, να του επιτεθεί για τη θρησκευτική ανεπάρκεια του!
«Προσπαθώ να σεβαστώ την πίστη μου και να την ακολουθήσω όσο καλύτερα γίνεται. Πολλές φορές είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, ιδίως στην Ισπανία, όπου έχει πολλή ζέστη, αλλά χάρη στον θεό τα καταφέρνω. Η πίστη είναι ένα εσωτερικά θέμα. προσωπικά πιστεύω ότι η πίστη με βοηθά στο ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο με διατηρεί υγιή και δυνατό. Δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν για το Ισλάμ κατανοούν ότι η νηστεία δεν αποδυναμώνει αλλά ενδυναμώνει».
Η Μπαρτσελόνα είναι μια από τις ομάδες που αναμένεται να πληγούν από το Ραμαζάνι.
Οι Γιάγια Τουρέ, Σειντού Κειτά και Ερικ Αμπιντάλ δεν πρόκειται να απόσχουν απο τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις. Όπως δηλαδή και οι τρεις παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κανουτέ της Σεβίλλης, ο Μπεν Αρφά της Μαρσειγ, ο Κόλο Τουρέ της Μάντσεστερ Σιτι, ο Ανελκα της Τσελσι, ο τραυματίας Νασρι της Αρσεναλ και μια πλειάδα καλοπληρωμένων παικτών.
«Το Ισλάμ μου δίνει εσωτερική δύναμη, με βοηθάει τόσο στο γήπεδο όσο και εκτός», ανέφερε ο Φρανκ Ριμπερί της Μπάγερν Μονάχου, στην οποία θα ελπίζουν να μην επηρεαστεί ο Γάλλος από τη νηστεία και να δώσει ένα τέλος στη χειρότερη εκκίνηση εδώ και 43 χρόνια.Ο γιατρός Γιασίν Ζεργκουνί συνεργάζεται με την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου και τα τελευταία χρόνια μελετά τις συμπεριφορές των επαγγελματιών μουσουλμάνων ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της μεγάλης θρησκευτικής εορτής,
«το Ραμαζάνι είναι ένας μήνας σωματικής και ψυχικής αυτοπειθαρχίας, που θα πρέπει να μη συνδυάζεται με επιθετικές ή μη υγιείς συμπεριφορές. Είναι μια περίοδος εσωτερικού εξαγνισμού και στοχασμού. Μια περίοδος αναγέννησης, πολλοί ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να αγωνιστούν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιου. Άλλοι παίκτες που κάθε χρόνο τηρούν τη νηστεία μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να διαμορφώσουν και να ακολουθήσουν μια προπονητική ρουτίνα, πριν και μετά τα ματς, που θα τους επιτρέπει να διατηρήσουν ενέργεια και δύναμη», λέει ο Γιασίν Ζεργκουνι, για μια κατάσταση που ελλοχεύει σαν βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια αρκετών ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίες απειλούνται, στην εκκίνηση των υποχρεώσεων τους, να χάσουν τα σημαντικότερα γρανάζια τους εξαιτίας της νηστείας του Ραμαζανίου!
Πηγή: Εφημερίδα «ΦΩΣ» των Σπορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !