Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Ντόπινγκ: Να μπει φρένο στο αλαλούμ...

του Βασίλη Γαλούπη

ΚΟΛΑΣΗ γίνεται διεθνώς τους τελευταίους μήνες με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις για κρούσματα, με σκάνδαλα ντόπινγκ μεγάλων ονομάτων σε κορυφαίες διοργανώσεις με ντοκουμέντα για συγκαλύψεις από παλαιότερους αγώνες.
Τα περισσότερα απ' αυτά τα γεγονότα έχουν θιχτεί από τη στήλη και με αφορμή όσα γίνονται θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, για να δούμε την ουσία του προβλήματος.
ΚΛΕΦΤΕΣ πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Στην κοινωνία, στην πολιτική, στις μπίζνες, στον αθλητισμό... Δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγίων.
Συνεπώς το κλειδί για τη μείωση τέτοιων αρνητικών φαινομένων βρίσκεται στην αξιοπιστία των θεσπισμένων ελεγκτικών και πειθαρχικών μηχανισμών.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ που διαπιστώνει όποιος ασχολείται με τη γάγγραινα του ντόπινγκ είναι η έλλειψη ισονομίας.
Άλλος αθλητής τιμωρείται με 2,5 μήνες κι άλλος με 2 χρόνια για την ίδια ουσία. Άλλος υποβάλλεται σε 15 αιφνίδιους ελέγχους κι άλλος σε 35, στο ίδιο διάστημα. Άλλος βρίσκεται ντοπέ και σπεύδουν δίπλα του να τον καλύψουν κι άλλος ξεμπροστιάζεται από δηλώσεις παραγόντων, από το α' δείγμα κιόλας.
ΑΠΟ ΤΟΤΕ που υπάρχει αντιντόπινγκ, ουδέποτε εφαρμόστηκε μια σταθερή φιλοσοφία για το πώς θα χτυπηθεί το πρόβλημα. Κάθε φορέας χώρα, εμπλεκόμενος κάνει του κεφαλιού του.
Ο περιβόητος κώδικας της WADA, ο οποίος συνυπογράφεται από όλες τις χώρες και τις διεθνείς ομοσπονδίες δεν έχει γίνει πρακτικά υλοποιήσιμος ποτέ. Γιατί; Διότι η WADA δεν βρίσκεται σε θέση να επιβλέπει και να εφεσιβάλλει όλες τις λανθασμένες ποινές που επιβάλλονται παγκοσμίως καθημερινά σε τόσα αθλήματα. Ελέγχει μόνο ό,τι υποπίπτει στην αντίληψη της. Το ίδιο αλαλούμ επικρατεί και με τα αιφνίδια τεστ, με συνέπεια οι αθλητές να κάνουν λόγο για άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά.
Ή ΜΗΠΩΣ δεν είναι μείζον ζήτημα αξιοπιστίας ότι το ένα διαπιστευμένο εργαστήριο της WADA ανιχνεύει διαφορετικές ουσίες από κάποιο άλλο;
Σε έναν παγκόσμιο πρωταθλητισμό, παραδομένο στις μπίζνες και το ντόπινγκ, όλα μοιάζουν να εξαρτώνται από τη βούληση και την αποτελεσματικότητα της WADA.
Σε αυτήν έχει ανατεθεί ο κρίσιμος ρόλος. Αυτή θέτει τους κανόνες του αντιντόπινγκ και γι' αυτό χρηματοδοτείται από τα κράτη.
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο αν θέλει η WADA, αλλά κι αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα θηρίο που συνεχώς γιγαντώνεται και καταπίνει την υγεία και την αξιοπρέπεια του γνήσιου αθλητισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !