Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ζλάτκο Ζάχοβιτς, Απόλυτος κυρίαρχος στη Μάριμπορ.

του Ηλία Καραγιάννη

Η εποχή που ήταν χαμένος στον παραισθητικό κόσμο του εγωισμού του μοιάζει σαν μακρινή ανάμνηση για τον 38χρονο Ζλάτκο Ζάχοβιτς.
Στο προσφάτως ανακαινισμένο γήπεδο της Μάριμπορ, το Λιούντζκι, αυτή η σχιζοφρενική πριμαντόνα του παρελθόντος ανυψώνεται όπως οι κοινοί οπαδοί της ομάδας στα ουράνια μέλαθρα της ευδαιμονίας από τις επινοήσεις των ποδοσφαιριστών του.
Στις 9 Μαΐου χαμένος στην ανωνυμία του πλήθους των 9.500 οπαδών της Μάριμπορ γιόρταζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος Σλοβενίας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια. Τώρα που επικάθισε η χρυσόσκονη από τον τίτλο και συνήλθε από τη συναρπαστική μέθη του πρωταθλήματος, ο αθλητικός διευθυντής της Μάριμπορ ένιωσε και πάλι να περιδινείται στην εκστατική ευφορία της επιτυχίας, με τη νίκη της σλοβένικης ομάδας με 3-2 επί της Ζυρίχης στο πρώτο ματς του τρίτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ.Σήμερα στις όχθες του ποταμού Ντάβα, στη μεσαιωνική επιβλητικότητα του Μάριμπορ, η ομώνυμη ομάδα μοιάζει έτοιμη να σφραγίσει μια πρόκριση που μοιάζει με αντίξοο θαύμα. Αρκεί κανείς να αντιληφθεί ότι πριν από 4 χρόνια το υπέρογκο, για τα δεδομένα της, χρέος των 4 εκατομμυρίων ευρώ απειλούσε την ύπαρξη της.
Το φλερτ με την ιδέα του αφανισμού της Μάριμπορ ήταν ηδυπαθές, πλην όμως δεν καρποφόρησε, μιας και η έλευση του Ζάχοβιτς το καλοκαίρι του 2008 έβαλε σε τροχιά το σχέδιο για την ανάκαμψη της ομάδας.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά η ΝΚ Μάριμπορ, όπως είναι το πλήρες όνομα της, είναι πρωταθλήτρια Σλοβενίας και μια μικρή ανάσα μακριά από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, μιας και ακόμη με ήττα 1 -0 από τη Ζυρίχη στην έδρα της θα είναι η ομάδα που θα διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης. Ο εύφλεκτος πρώην μέσος του Ολυμπιακού φαίνεται ότι είναι χαρισματικός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.
Αν και σαρξ εκ της σαρκός του Μάριμπορ, ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς δεν αγωνίστηκε ποτέ στην αγαπημένη του ομάδα.
«Είναι κάπως ειρωνικό να κατακτώ τον πρώτο μου τίτλο ως αθλητικός διευθυντής με το κλαμπ και να μην έχω πάρει τίποτα ως παίκτης», έλεγε πριν από δύο μήνες ο 38χρονος Σλοβένος, ο οποίος πριν από ακριβώς 20 χρόνια, τέτοια εποχή, εγκατέλειπε την πατρίδα του για το Βελιγράδι.
Ο 26χρονος τότε επιθετικός της Παρτιζάν, Μίλκο Γκουριόφσκι, υπηρετούσε τη θητεία του στο Μάριμπορ και το βλέμμα του μαγνητίστηκε από τις δεξιοτεχνικές εφευρέσεις του Ζάχοβιτς. Η άφιξη του στο Βελιγράδι έβαλε σε τροχιά το άστρο του στο ευρωπαϊκό στερέωμα, με τον Σλοβένο μέσο να αφήνει το μεγαλοπρεπές, εντός και εκτός γηπέδων, αποτύπωμα του σε σταθμούς, επιτυχημένους ή μη, όπως αυτούς των Βιτόρια Γκιμαράες, Πόρτο, Ολυμπιακού, Βαλένθια και Μπενφίκα.
Κατακτώντας έξι πρωταθλήματα και συμμετέχοντας σε έναν χαμένο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βαλένθια
ο Ζάχοβιτς έμεινε μακριά από το ποδόσφαιρο επί μια διετία!
Το καλοκαίρι του 2008 με τη Μάριμπορ να βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Ντράγκο Κόταρ, κάλεσε στην ομάδα τον Ζάχοβιτς για να αναλάβει το εγχείρημα της αναγέννησης της.
Παρ' ότι οι οικονομικοί πόροι ήταν ελάχιστοι, οι κινήσεις του Ζάχοβιτς ήταν συνετές και επιτυχημένες, όπως φάνηκε εκ τους αποτελέσματος. Η πρόσληψη του Ντάρκο Μίλιανιτς στον πάγκο της Μάριμπορ αποδείχθηκε η ενδεδειγμένη, αν και στην παραφιλολογία των σλοβένικων εφημερίδων ο μέγας αρχιτέκτονας του κλαμπ είναι ο Ζάχοβιτς!Η νίκη επί της Ζυρίχης στην Ελβετία επανέφερε μνήμες της σεζόν 1999-00, όταν η Μάριμπορ έγινε η πρώτη ομάδα από τη Σλοβενία που συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ! Με την εκτός έδρας επικράτηση στον τρίτο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διοργάνωσης το όνειρο για μια επανάληψη εκείνης της σεζόν μοιάζει ζωντανό, αν και όπως υποστηρίζει ο Μίλιανιτς:
«Η Ζυρίχη παραμένει μια πολύ δυνατή ομάδα και κάθε αμέλεια μας μπορεί να αποβεί καταστροφική. Θα πρέπει να μοχθήσουμε πολύ, προκειμένου να προκριθούμε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ», λέει ο 41 χρόνος προπονητής, που αρνείται να εισέλθει στους δαιδαλώδεις μαιάνδρους της παραφιλολογίας, σύμφωνα με τους οποίους είναι απλά η μαριονέτα του Ζάχοβιτς.
«Όλες οι αγωνιστικές αποφάσεις λαμβάνονται από τον Μίλιανιτς. Η ομάδα επωφελείται από αυτόν. Εγώ απλά κάθομαι στην εξέδρα και παρακολουθώ τα παιχνίδια. Θα ήμουν πολύ ανόητος αν ανακατευόμουν σε κάτι που δεν ήταν η δουλειά μου. Θα προκαλούσα δικαίως την οργή κάποιων οπαδών που θα με υποδείκνυαν ως ένοχο για μια αγωνιστική ακινησία για την οποία δεν θα ήμουν υπεύθυνος», υποστηρίζει ο Ζάχοβιτς, ο οποίος διατηρούσε αγαστές σχέσεις με τον Μίλιανιτς από την εποχή της ποδοσφαιρικής τους συνύπαρξης στην Παρτιζάν Βελιγραδίου.
Ο ευφυής αθλητικός διευθυντής τής Μάριμπορ φρόντισε να τοποθετήσει στο πλάι του Μίλιανιτς τον μύθο τής ομάδας, Άντε Σίμουντζα, δημιουργώντας ένα πολλά υποσχόμενο τεχνικό επιτελείο.
«Επέλεξα τον Μίλιανιτς γιατί αναζητούσα έναν νέο προπονητή με πολλή ενέργεια. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προπονητές ασφαλώς προσφέρουν μεγαλύτερη εμπειρία αλλά αυτή τη στιγμή με ενδιέφερε να έχω έναν προπονητή που θα διοχετεύσει όλη του την ενεργητικότητα στην ομάδα. Έχουμε καλή αμυντική λειτουργία με τον Μίλιανιτς. Αυτή είναι η βάση του ποδοσφαίρου μας και ως ώρας είναι επιτυχημένη».Αν και ποιοτικότερος ποδοσφαιριστής της Μάριμπορ παραμένει ο Βραζιλιάνος πρώην επιθετικός του ΑΠΟΕΛ, Μάρκο Ταβάρες, των 15 γκολ στο περσινό πρωτάθλημα, μεγαλύτερη αγωνιστική επιρροή ασκεί ο Ζόραν Πάβλοβιτς. Ο 33χρονος αρχηγός σκόραρε το νικητήριο γκολ επί της Ζυρίχης, ενώ ο Ταβάρες με δύο γκολ είχε δώσει προβάδισμα στην ομάδα του.
«Για να προκριθούμε θα πρέπει να σκοράρουμε. Έχουμε ασφαλώς το πλεονέκτημα σε αυτό το ζευγάρι αλλά δεν θα μας δοθεί τίποτα εύκολα. Η Ζυρίχη είναι μια εξαιρετικά ποιοτική ομάδα. Έχουν πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι γρήγοροι, με καλή τεχνική και από ό,τι αντιλήφθηκα θα επιδείξουν αρκετή πείνα», υποστηρίζει ο Πάβλοβιτς, ο οποίος διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον Ζάχοβιτς, όπως και όλοι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας.
Ο εύφλεκτος Ζλάτκο που έβλεπε δημοσιογράφους και το πρόσωπο του καλυπτόταν από το ερυθρωπό της αγανάκτησης, έμαθε πλέον να χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να περνάει τα μηνύματα του, πάντοτε με το χαμόγελο στα χείλη. Μοιάζει, σε όποιον αποκρυπτογραφεί τα λεγόμενα του, να θέλει να εξελιχθεί σε έναν ταπεινό ιδεαλιστή που κοιμάται και ξυπνά με το σχέδιο της αναρρίχησης της Μάριμπορ στις ευρωπαϊκές κορυφές.
«Η Μάριμπορ δεν είναι απλά η ομάδα μου. Σε αυτή την πόλη γεννήθηκα, μεγάλωσα και έμαθα να παίζω ποδόσφαιρο. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να προσφέρω και πάλι σε αυτή την ομάδα. Μπορεί να μην έχουμε τους οικονομικούς πόρους που διέθεταν κάποιες ομάδες στις οποίες είχα αγωνιστεί, αλλά αυτό δεν λέει κάτι από μόνο του», λέει ο Ζάχοβιτς, ο οποίος μπορεί να μην έχει πλέον εστιασμένα τα βλέμματα των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο για τις επινοήσεις, αλλά βρίσκει μεγαλύτερη ικανοποίηση όντας ο απόλυτος κυρίαρχος μια επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας!

Πηγή: "Φως των Σπορ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !