του Βασίλη Γαλούπη
ΥΠΑΡΧΟΥΝ οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Από τη μία, ο Λανς Άρμστρονγκ θεωρείται από τους κορυφαίους ποδηλάτες όλων των εποχών. Από την άλλη, τον κυνηγάνε υποψίες ετών για συστηματική χρήση αναβολικών. Ο Τεξανός μάλιστα, είχε δηλώσει κάποτε χιουμοριστικά ότι «αν κάθε φορά που με αποκαλούσαν ντοπαρισμένο έπαιρνα κι από ένα δολάριο, τότε θα ήμουν ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη».
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του Αμερικανού στον πρόσφατο φημισμένο γύρο Γαλλίας έγινε το Νο1 θέμα συζήτησης. Επτά φορές νικητής στη διοργάνωση, ο Άρμστρονγκ αποσύρθηκε το 2005 μέσα σε καταιγισμό φημών για ντόπινγκ. Η ανακοίνωση του ότι γυρίζει στην ενεργό δράση συνοδεύτηκε από σκληρές προειδοποιήσεις των Γάλλων αρμοδίων για μπαράζ ελέγχων. Οι διοργανωτές τον αντιμετώπισαν σαν... εχθρό. «Σημαδεμένο» τον είχαν.. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του -38χρονου πια- αθλητή ήταν ικανοποιητική με την 3η θέση που κατέλαβε στον γύρο. Ωστόσο, έκανε και παγκόσμιο ρε¬κόρ αντιντόπινγκ κοντρόλ. Έπειτα από 50 (!!!) αιφνίδια τεστ στη διάρκεια των αγώνων και δεκάδες άλλα από τις αρχές του 2009 σε ούρα, αίμα, ακόμα και τρίχες ο Άρμστρονγκ δήλωσε ότι «μου έγιναν οι περισσότεροι έλεγχοι στην ιστορία και πάντα με έβρισκαν για να λαμβάνουν δείγματα, άρα νομίζω ότι έδωσα τις απαντήσεις μου».
ΔΕΔΟΜΕΝΟ είναι ότι το γαλλικό αντιντόπινγκ έκανε το καλύτερο ώστε να ανιχνεύσει ακόμα και την παραμικρή δόση απαγορευμένης ουσίας στον τοπ ποδηλάτη. Δεν τα κατάφερε μέχρι το φινάλε των αγώνων. Κι εδώ αποκαλύπτεται με κραυγαλέο τρόπο η αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού. Ναι μεν έχει μπροστά του αυτόν που θεωρεί ύποπτο, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ενοχή. Κι ας εξαντλεί όσα μέσα διαθέτει το αντιντόπινγκ.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να λαμβάνεται τέτοιος πρωτοφανής ίσως και «προκλητικός», αριθμός δειγμάτων από έναν αθλητή μέσα σε λίγες εβδομάδες όμως εν τέλει να μη βγαίνει κάτι μεμπτό; Και ποιος είναι ο ηττημένος;
Μήπως λοιπόν, πρέπει να αναρωτηθούμε αν το διεθνές αντιντόπινγκ έχει την τεχνογνωσία για να εντοπίζει κάθε φορά τι συμβαίνει; Ούτε είναι σωστό να δίνεται η εντύπωση ότι ένα ολόκληρο σύστημα στρέφεται με μανία κατά ενός ατόμου. Είναι κάτι που δεν συνάδει με την ηθική του αντιντόπινγκ. Και προκύπτει η ουσιώδης απορία:
Τι αθλητισμό παρακολουθούμε τελικά; Ποια η αξιοπιστία των αγώνων και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων;
Πηγή: Εφημερίδα "RealNews"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου