Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΗΠΑ: Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο...

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΑΡΑΞΕ τα νερά η πρόσφατη αποκάλυψη αμερικανικής εφημερίδας για απόκρυψη από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ 34 κρουσμάτων ντόπινγκ αθλητών στίβου, λίγες εβδομάδες πριν από τους αγώνες στο Λος Αντζελες το 1984, με συνέπεια να μην επιβληθεί καμία ποινή κι έτσι να πάρουν μέρος κανονικά στους Ολυμπιακούς.
Τα στοιχεία έκαναν αμέσως τον γύρο του κόσμου, όπως είναι λογικό.
ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ κι ένοχο παρελθόν του ντόπινγκ χτυπά και ξαναχτυπά. Για παράδειγμα, ο κόσμος σοκαρίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν ήρθαν στο φως τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα για τον τρόπο με τον οποίο η Στάζι ήλεγχε επί Αν. Γερμανίας τις (φαρμακωμένες) επιδόσεις, αλλά και τα αποτελέσματα στο ντόπινγκ κοντρόλ. Παρόμοιας φύσης σκάνδαλα έχουν προκαλέσει σεισμό σε Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.
Αύριο ποιος άλλος να έχει σειρά; Και η χώρα μας άλλωστε, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μία από τις πιο τραυματισμένες από τη συγκεκριμένη λαίλαπα, που στοιχειώνει τα σπορ όλου του πλανήτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ του σήμερα, αποκαλύψεις του χθες φόβος για το αύριο. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει ο σύγχρονος αθλητισμός. Κανείς δεν ξέρει από πού θα του 'ρθει η κεραμίδα. Και αυτό που απογοητεύει περισσότερο είναι ότι στην πραγματικότητα δεν έχει σημάνει διεθνής συναγερμός.
ΠΕΡΝΟΥΝ οι αποκαλύψεις για το ντόπινγκ, έρχονται άλλες ανακοινώνονται μέτρα, γίνονται δηλώσεις και η ζωή συνεχίζεται σαν να μην τρέχει τίποτα. Αρχίζει σιγά σιγά να επικρατεί η αναισθησία και με τα αθλητικά σκάνδαλα, όπως η ίδια ανοσία χτύπησε νωρίτερα την παγκόσμια κοινωνία και με τα αντίστοιχα πολιτικά.
ΔΙΝΕΤΑΙ, δηλαδή, η εντύπωση ότι πλέον τα σκάνδαλα υπάρχουν απλά για να «τροφοδοτούν» με θεματολογία τα ΜΜΕ, όχι για να χτυπηθεί το πρόβλημα αποφασιστικά κι από τη ρίζα απ' όσους έχουν τη θεσμική δύναμη να το κάνουν. Διότι αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο! Η «περίεργη» ανεκτικότητα και η «ύποπτη» αναποφασιστικότητα απ' όσους μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι ουσιαστικό, αλλά δεν το κάνουν.
ΑΡΑΓΕ, πώς να μη διαιωνίζεται η τραγωδία του αθλητισμού κάτω από τέτοιες συνθήκες; Πώς να μη χαντακώνονται ζωές νέων;
Πώς να ξημερώσει, επιτέλους, μια άλλη μέρα, όταν το κάθε σπορ πορεύεται με αιχμαλωτισμένο το μέλλον του σε γρανάζια του παρελθόντος και του παρόντος;

Πηγή: Εφημερίδα "RealNews"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !