Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ Κ16, ΡΟΥΝΤ ΝΤΟΚΤΕΡ, ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ.
«Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στις μέρες μας, ειδικά μετά την αλλαγή των κανονισμών από την ΟΥΕΦΑ που επιβάλλει να έχεις παίκτες από τις ακαδημίες σου στο ρόστερ»
των Γ. Αντωνόπουλου-Δ. Γκουτζούρη.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως η Ολλανδία είναι η πλέον εξελιγμένη χώρα στο θέμα των ακαδημιών. Όλοι άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια μιλούσαν για τα τρομερά... μωρά του Άγιαξ, που έκαναν πράγματα και θαύματα στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Ολυμπιακός, και πιο συγκεκριμένα τα τμήματα υποδομής του, είχαν την ευκαιρία όλη την περασμένη εβδομάδα να φιλοξενήσουν έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία στις ακαδημίες και στον τρόπο δουλειάς με νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.
Ο Ρουντ Ντόκτερ, προπονητής της Εθνικής ομάδας Κ16της Ολλανδίας, αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο διευθυντής των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού, Χαράλαμπος Ζελενίτσας, ήρθε στη χώρα μας και βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη την περασμένη εβδομάδα. Εκεί είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους προπονητές των τμημάτων υποδομής των «ερυθρολεύκων» και να τους μεταφέρει κάποιες αρχές που έχουν στην Ολλανδία, όσον αφορά τη δουλειά στις ακαδημίες.
Η παρουσία του Ρουντ Ντόκτερ σχολιάστηκε θετικότατα από όλους τους προπονητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σημαντικές απόψεις μαζί του.
Ο «Π» βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του προπονητικού κέντρου του Ολυμπιακού στο Ρέντη και μίλησε με τον Ολλανδό προπονητή, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών στη «χώρα της τουλίπας» και όλα όσα πρέπει να προσέξει ένας σύλλογος για να καταφέρει να βγάλει ποδοσφαιριστές για την πρώτη του ομάδα.
Ερ.:Κύριε Ντόκτερ, όλος ο κόσμος μιλάει εδώ και χρόνια για την πολύ καλή λειτουργία της Ολλανδίας στον τομέα των ακαδημιών. Ποιο είναι το μυστικό που έχετε;
«Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Είναι απλώς εκπαίδευση. Βασικά υπάρχουν τέσσερα πράγματα πάνω στα οποία μπορούμε να πούμε πως εστιάζουμε την προσοχή μας. Το πρώτο είναι πως πρέπει να έχουμε σωστή δομή. Καλά πρωταθλήματα για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Και μιλάμε για ξεχωριστά πρωταθλήματα για κάθε ηλικία από 8 έως και 19 ετών. Στην Ολλανδία έχουμε τέτοια πρωταθλήματα, τόσο εθνικά όσο και τοπικά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για να βελτιώσεις τους ποδοσφαιριστές σου. Πρέπει να υπάρχουν δυνατά πρωταθλήματα στις μικρές ηλικίες. Στην ηλικία των 19 ετών για παράδειγμα δεν έχουμε μόνο μία κατηγορία, αλλά περισσότερες, όπως ακριβώς και στο επαγγελματικό επίπεδο. Μέσα στη δομή αυτή περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις. Κάθε ομάδα στην Ολλανδία, ακόμα και στην κατώτερη κατηγορία, στην ερασιτεχνική, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις. Ξέρω ομάδες που έχουν 7-8 γήπεδα και αγωνίζονται στη μικρότερη ερασιτεχνική κατηγορία. Είναι πολύ σημαντικές οι εγκαταστάσεις, γιατί κάνουν τη δουλειά μιας ομάδας πολύ πιο εύκολη.
Το δεύτερο πράγμα που προσέχουμε είναι η οργάνωση των ομάδων. Όλες πρέπει να έχουν κατάλληλα εκπαιδευμένους προπονητές που να διαθέτουν και το απαραίτητο δίπλωμα. Αν δεν το έχουν, δεν μπορούν να εργάζονται ως προπονητές. Αυτοί είναι πολλοί αυστηροί κανόνες που έχουμε. Ακόμα και στη χαμηλότερη κατηγορία δεν μπορείς να λέγεσαι προπονητής, αν δεν έχει δίπλωμα. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα η εκπαίδευση των προπονητών. Γιατί αν θέλεις καλύτερο ποδόσφαιρο, χρειάζεσαι καλύτερους προπονητές. Ήδη έχουμε μεγάλη ιστορία στην εκπαίδευση των προπονητών. Κάθε χρόνο έχουμε προγράμματα εκπαίδευσης προπονητών για όλα τα διπλώματα που δίνει η ΟΥΕΦΑ. Και επίσης εκπαιδεύουμε και τους εκπαιδευτές των προπονητών. Γιατί αν θέλεις να έχεις καλούς προπονητές, χρειάζεσαι και τους κατάλληλους ανθρώπους που θα τους εκπαιδεύσουν. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο στην επιμόρφωση των προπονητών.
Το τρίτο πράγμα που προσέχουμε ιδιαίτερα είναι η βελτίωση των ποδοσφαιριστών. Διαθέτουμε ένα εξελιγμένο δίκτυο σκάουτινγκ σε όλη την Ολλανδία και στα έξι τμήματα που χωρίζουμε τη χώρα. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει τους δικούς της σκάουτερ και, φυσικά, κάθε σύλλογος τους δικούς του. Όλοι αυτοί ξέρουν τι να ψάξουν και τι πρέπει να βρουν. Το τέταρτο είναι η βελτίωση της ομάδας. Πώς βελτιώνεις την ομάδα σου. Τι είναι σημαντικό για τις ηλικίες κάτω των 12, κάτω των 14 και ούτω καθ' εξής. Είναι ένα μεγάλο πλάνο το πώς πρέπει να βελτιώνεις τους ποδοσφαιριστές σου. Από τις μικρότερες ηλικίες μέχρι τους επαγγελματίες».
Ερ.:Έχετε δει διαφορές στον τρόπο λειτουργίας εδώ στην Ελλάδα;
«Βεβαίως. Κάθε χώρα έχει τις δικές της διαφορές. Γιατί και η Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική χώρα από την Ολλανδία. Και πρέπει να προχωρήσει βάσει των δικών της πλάνων. Γι’ αυτό το λόγο είμαι εδώ, μετά την πρόσκληση του κ. Ζελενίτσα, για να δω πώς δουλεύει ο Ολυμπιακός και να δώσω τις συμβουλές που μπορώ. Πρέπει να βρουν
το δικό τους δρόμο εδώ στην Ελλάδα. Όχι να αντιγράψουν κάποιο άλλο μοντέλο από κάποια άλλη χώρα».
Ερ.:Ποια είναι η άποψη σας για τη δουλειά που κάνει ο Ολυμπιακός στα τμήματα υποδομής του;
«Δουλεύουν πολύ σκληρά, Ο διευθυντής του τμήματος, ο κ. Ζελενίτσας, έχει πολύ καλές ιδέες για να βελτιώσει την ακαδημία. Γι' αυτό ήταν και τόσο ανοικτός, ώστε να με προσκαλέσει να έρθω εδώ να μιλήσω στους υπόλοιπους προπονητές, να τους «ανοίξω» κάποιους νέους ορίζοντες. Γιατί η εκπαίδευση νεαρών ποδοσφαιριστών είναι πολύ σημαντική. Και στη χώρα μας, η εκπαίδευση των νεαρών ποδοσφαιριστών είναι προτεραιότητα μας. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο και πολλά λεφτά για τις ακαδημίες μας. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ολλανδίας, οι μεγάλες ομάδες, ακόμα και οι ερασιτεχνικές, στρέφουν την προσοχή τους στις ακαδημίες. Και αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να το καταφέρεις σ' ένα χρόνο. Χρειάζεται 10,20, 40 χρόνια. Πρέπει να πιστέψεις σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στις μέρες μας οι ακαδημίες, ειδικά μετά την αλλαγή των κανονισμών από την ΟΥΕΦΑ που επιβάλλει να έχεις παίκτες από της ακαδημίες σου στο ράστερ. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντική η εκπαίδευση των νεαρών ποδοσφαιριστών. Εκπαίδευσε τους για να βρεθούν στην πρώτη ομάδα».
Ερ.:Τι πρέπει να έχει στο μυαλό του ένας προπονητής που δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές:
«Πώς να βελτιώσει τον ποδοσφαιριστή. Δεν έχει σημασία το αποτελεσμάτων αγώνων. Γιατί ο ποδοσφαιριστής θέλει να νικήσει φυσικά, αφού γι' αυτό το σκοπό παίζεις ποδόσφαιρο. Αλλά οι προπονητές στις ακαδημίες πρέπει να συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην απόδοση των παικτών τους. Στην πρώτη ομάδα το αποτέλεσμα είναι το σημαντικό. Αν ο παίκτες δεν είναι καλός, τον αλλάζεις. Αλλά στις μικρές ομάδες δεν αλλάζεις τους παίκτες. Προσπαθείς να τους βελτιώσεις. Αυτή είναι η διαφορά και πρέπει να έχεις πάντα υπόψη σου ότι μπορεί να χάσεις ένα παιχνίδι. Αλλά δεν έχει σημασία η νίκη. Νικάς αν στην πρώτη ομάδα βρεθούν κάποιοι παίκτες από την ακαδημία σου. Γιατί αυτός είναι ο στόχος. Τα χρήματα είναι πολύ σημαντικά στο ποδόσφαιρο. Γιατί ξοδεύεις λεφτά στο να αγοράσεις παίκτες. Αλλά αν χτίσεις τους δικούς παίκτες, τότε είναι πολύ πιο φθηνό. Και αν πουλήσεις κάποιον από αυτούς, βγαίνεις διπλά κερδισμένος».
Ερ.:Πόσο σημαντική είναι η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη στους νεαρούς ποδοσφαιριστές;
«Είναι πάρα πολύ σημαντική. Κάθε ομάδα στην Ολλανδία έχει επαγγελματίες ανθρώπους που βοηθούν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Γιατί δεν υπάρχει μόνο το ποδόσφαιρο. Υπάρχει και η κατάσταση στο σπίτι. Μπορεί για παράδειγμα οι γονείς του να είναι χωρισμένοι. Χρειάζεται κάποιες φορές να ταξιδεύουν μακριά από το σπίτι τους. Να πηγαίνουν σχολείο. Είναι πολλά πράγματα γύρω από τον ποδοσφαιριστή και χρειάζεται στήριξη. Πρέπει και ο προπονητής να στηρίζει τον παίκτη του. Σαν να είναι ο πατέρας του και η ομάδα η οικογένεια του. Να νιώθει ο ποδοσφαιριστής πως η ομάδα είναι το δεύτερο σπίτι του και ότι τον στηρίζει. Πρέπει να καταλαβαίνεις την ψυχολογική κατάσταση ενός 14χρονου ποδοσφαιριστή, ενός 16χρονου... Αν το ξεχνάς και απλώς του λες «παίξε ποδόσφαιρο», είναι μεγάλο λάθος. Είναι όπως στο σχολείο. Για να πας στο πανεπιστήμιο πρέπει να περάσεις από πολλά στάδια. Από το δημοτικό, από το λύκειο. Πρέπει να ξέρεις τα βήματα που πρέπει να κάνεις. Ποιος είναι ο σκοπός σου. Να παίξεις στην πρώτη ομάδα για τα λεφτά; Όπως έχει γίνει σήμερα το ποδόσφαιρο με τις ακριβές μεταγραφές. Ή επειδή αγαπάς να παίζεις αυτό το παιχνίδι; Γιατί τα παιδιά βλέπουν τους μεγάλους παίκτες, τα ακριβά αυτοκίνητα, την πολυτέλεια και σκέφτονται ότι «ναι, αυτό είναι που θέλω να κάνω». Είναι όμως λάθος στόχος. Αυτός που θέλεις είναι να γίνεις ποδοσφαιριστής. Και είναι εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις. Και πολλοί νεαροί παίκτες δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση που υπάρχει. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τους στηρίξουν».
Ερ.:Ποιά είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες προπονητές;
«Βελτιώνονται συνεχώς και είναι καλοί προπονητές. Χρειάζονται χρόνο για να εξελιχτούν. Δεν μπορούν να πάνε από τη μία στιγμή στην άλλη στην κορυφή. Βήμα βήμα μπορούν να ανέβουν. Όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία ο Φρανκ Ντε Μπουρ. Ξεκίνησε από την ομάδα Κ12 του Άγιαξ και τώρα είναι στην ομάδα Κ19 και βοηθός προπονητή στην Εθνική ομάδα».
Ερ.:Πότε θεωρείτε ότι ενός ποδοσφαιριστής είναι έτοιμος να ανέβει στην πρώτη ομάδα;
«Είναι δύσκολο να το πεις. Αυτό είναι απόφαση του προπονητή. Κάποιοι παίκτες είναι έτοιμοι από τα 17 τους ή τα 18. Είδα την περασμένη Τετάρτη στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Σλόβαν τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος μπήκε σαν αλλαγή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι μόλις 17 ετών. Σε αυτήν τη νεαρή ηλικία, πρέπει να δείξει ο ίδιος ότι είναι έτοιμος να προσφέρει και όχι να του το πει ο προπονητής του. Πρέπει να βελτιώνεσαι συνεχώς. Και αυτό μπορεί να γίνει όταν παίρνεις ευκαιρίες. Αλλά θα πρέπει οι προπονητές να είναι προσεκτικοί. Γιατί ορισμένοι παίκτες προωθούνται πολύ νωρίς, χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Και μετά τους λένε «δεν είσαι τόσο καλός, γύρνα πάλι πίσω». Αυτό είναι πολύ σκληρό για νεαρούς ποδοσφαιριστές. Πρέπει να προσέχεις πολύ πότε ανεβάζεις μικρούς στην πρώτη ομάδα. Το τελευταίο βήμα για να πας από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα είναι και το πιο δύσκολο. Κάποιοι σύλλογοι έχουν ξεχωριστούν προπονητές στην πρώτη ομάδα, που δουλεύουν αποκλειστικά με τους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές τους. Γιατί κάποιες φορές παίζουν με τη δεύτερη ομάδα, άλλες φορές είναι στην πρώτη και δεν παίζουν, με αποτέλεσμα να πέφτει ο ρυθμός τους. Είναι πολύ δύσκολο για ένα νεαρό ποδοσφαιριστή να μένει στον πάγκο. Πρέπει να τους βοηθάς, να τους στηρίζεις».
Ερ.:Στις ακαδημίες πρέπει οι προπονητές να δουλεύουν πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο σύστημα;
«Το βασικό σύστημα στην Ολλανδία είναι το 4-3-3. Και στους ερασιτέχνες και στις ακαδημίες, 9 στις 10 ομάδες παίζουν αυτό το σύστημα. Βεβαίως στις επαγγελματικές ομάδες, αλλά και στα μεγαλύτερα τμήματα των ακαδημιών, μαθαίνουν να παίζουν και με δύο επιθετικούς. Για να μη γίνονται προβλέψιμοι. Ξεκινάς πάντως από ένα βασικό σύστημα και πάνω σε αυτό μπορείς να κάνεις διάφορες μετατροπές. Και πιστεύω ότι το κατάλληλο σύστημα είναι το 4-3-3».
Ερ.:Βρεθήκατε την περασμένη Τετάρτη στο γήπεδο Καραϊσκάκη και παρακολουθήσατε τον Ολυμπιακό στο ματς με τη Σλόβαν. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;
«Ο Ολυμπιακός έχει κάποιους πολύ καλούς παίκτες που πέτυχαν ωραία γκολ. Είμαι πολύ περίεργος να δω πως θα τα πάνε στη συνέχεια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν πολύ ωραίο το ότι είδα τους φιλάθλους, την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Είναι πολύ παθιασμένοι».
Ερ.:Η άποψη σας για το γήπεδο Καραϊσκάκη και τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στο Ρέντη;
«Εξαιρετικό γήπεδο, εξαιρετικός αγωνιστικός χώρος. Και οι εγκαταστάσεις εδώ είναι πολύ καλές. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια παραπάνω γήπεδα, γιατί έχει πολλές ομάδες ο Ολυμπιακός».
Πηγή: Εφημερίδα «Πρωταθλητής»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου