Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Όταν η υγιεινή διατροφή παύει να είναι υγιεινή

  • ή όταν η orthοrexia nevroza εισβάλλει στη ζωή μας.

Ένας νέος τύπος διατροφικής διαταραχής προκύ­πτει όταν οι άνθρωποι εμφανίζουν εμμονή με τη διατροφή τους για τη βελτίωση της υγείας τους. Σύμφωνα με την Ελβετική Ένωση Τροφίμων, αυτό το νέο κύμα διατροφικής εμμονής, γνωστό ως «Ορθορεξία» («Orthorexia Nevroza»), λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε μια προσπάθεια να θεραπευτούν από ένα συγκεκριμέ­νο πρόβλημα υγείας ή απλώς υπερβάλλοντας με το θέμα της υγιεινής διατροφής, οι ορθορεκτικοί αναπτύσσουν συνεχώς δικούς τους κανόνες διατροφής. Στην προσπάθεια τους να τηρήσουν την ισορροπημένη διατροφή, ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο και αναγκάζονται να προ­γραμματίζουν τα γεύματα τους αρκετές ημέρες πριν. Όταν βγαίνουν έξω, έχουν την τάση να παίρνουν ένα «κουτί επιβίωσης» με την τροφή τους, δεδομένου ότι δεν μπορούν να καταναλώσουν εύκολα τα διαθέσιμα τρόφιμα από φόβο για τις χημικές ουσίες, για να μην προσλάβουν λίπος ή λόγω οποιασδήποτε άλλης φοβίας μπορεί να έχουν.
Η τήρηση της διαιτητικής τους αγωγής απαιτεί ισχυρή θέ­ληση, ενώ αισθάνονται ενάρετοι και ανώτεροι από εκεί­νους που δεν έχουν τέτοιο αυτοέλεγχο. Αντίθετα, εάν οι ορθορεκτικοί δεν τηρήσουν τους «όρκους» υγιεινής δια­τροφής και ενδώσουν στον πόθο τους για «απαγορευμέ­να» τρόφιμα, αισθάνονται ένοχοι. Αυτό τους οδηγεί στο να αυτοτιμωρούνται με ακόμα πιο αυστηρούς διαιτητικούς κανόνες ή ακόμη και με αποχή από τρόφιμα. Αυτή η συμπεριφορά είναι παρόμοια με εκείνη των ατόμων που πάσχουν από ψυ­χογενή ανορεξία ή ψυχογενή βουλιμία, με τη διαφορά ότι οι ανορεκτικοί και οι βουλιμικοί ενδιαφέρονται για την ποσότητα των τροφί­μων που καταναλώνουν, ενώ οι ορθορεκτι­κοί ενδιαφέρονται για την ποιότητα των τροφίμων.
Στην Ευρώπη βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με πληροφορίες για το τι είναι «καλό» και τι εί­ναι «κακό» για εμάς. Οι φόβοι για τα τρόφιμα και η κίνηση για τα οργανικά προϊόντα έχουν καταστήσει πιο πολύπλοκη τη διαδικα­σία επιλογής των τροφί­μων. Η Dr Bettina Lsenschmid, σύμβουλος για τις διατροφικές διατα­ραχές στο L’ Hospital de L’ Isle στη Βέρνη, θεωρεί ότι η έμφαση που δίνεται στα «καλά» και στα «κα­κά» τρόφιμα είναι προβλη­ματική και τροφοδοτεί μια νευρωτική σχέση με τα τρόφιμα στη δυτική κοινωνία. Η υγεία είναι πλέον ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουν υπό­ψη τους πολλοί Ευρωπαίοι για τον προγραμματισμό  της  δίαιτας τους. Πώς θα επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της υγιεινής διατρο­φής και της εμμονής με την υγιεινή διατροφή;
Όπως με τις περισσότερες πτυχές της διατροφής, το μέτρο είναι το κλειδί. Οι αλλαγές στην επιλογή των τροφίμων πρέπει να γίνο­νται βαθμιαία και με τρόπο τέτοιο, που να συνάδει με τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου χωριστά. Το να τρώμε πιο υγιεινά πρέπει να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, χωρίς να μειώνει την απόλαυση της ζωής ή να επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώ­πους.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε δια­τροφικό δίλημμα καλό είναι να έ­χετε κατά νου ότι κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μίας ισορ­ροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !