Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Από το SCIENTIFIC AMERICAN Magazine

Tο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου ορ­γανισμού επηρεάζεται σημαντικά από την βιταμίνη D. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στο αίμα δεν είναι ικα­νοποιητικά ή αν θέλετε αρκετά για να προστατεύσουν την υγεία μας.
Οι εκτιμήσεις που αφορούν την διαθέσιμη βιταμίνη στον οργανισμό μας βασίζεται στις μετρήσεις των συγκεντρώσεων της 25D στον ορό του αίματος. Επίπεδα μεταξύ 30 και 45 νανογραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο ορού αίματος θεωρούνται οι ελάχιστες ικανοποιητικές ποσότητες για την υγεία των οστών. Οι επιστήμονες, προτείνουν ότι τα προτιμητέα επίπεδα είναι 30 έως 60 ng/ml, ενώ κάτω από 30 ng/ml οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνουν και τέλος επίπεδα πάνω από 150 ng/ml προκαλούν συμπτώμα­τα τοξικότητας και υπερασβεσταιμίας.
Η σύνδεση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με συγκεκριμένες ασθένει­ες, όπως καρκίνος, αυτοάνοσες ασθένειες, λοιμώξεις και άλλες νοσηρές καταστάσεις, μας δείχνουν ότι τα συνιστώμενα επίπεδα λήψης αυτής της βιταμίνης πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.
Ο υποδοχέας της βιταμίνης D (VDR recorder protein) βρέθηκε σε πολ­λούς ιστούς, καθώς και στα κυκλοφορούντα στο αίμα κύτταρα του ανο­σοποιητικού συστήματος, και μας δείχνουν τον ενεργό ρόλο της εν λόγω βιταμίνης σε όλα αυτά τα κύτταρα και ιστούς.
Ακολούθως αναφέρουμε μερικούς από τους ιστούς που ενεργεί η  βιταμίνη D.
* Οστά
* Εγκέφαλος
* Μαστός
* Λιπώδης ιστός
* Έντερο
* Προστά­της
* Κύτταρα του ανοσοποιητικού
* Νεφρά
* Ήπαρ
* Πάγκρεας
* Παραθυρεοειδής αδένας
Όλο και περισσότερες ενδείξεις μας λένε, σύμφωνα με το περιοδικό ότι, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει τους κινδύνους να προσβληθεί ένα άτομο από ορισμένες ασθέ­νειες.
Ορισμένα από αυτά τα ευρήματα:
* 30 έως 50% μεγαλύτερος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού, του προ­στάτη και του παχέος εντέρου αν τα επίπεδα βιταμίνης 25D στο αίμα είναι χαμηλότερα από 20 ng/ml.
* 5 (500%) φορές υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών ανάμεσα στις γυναίκες που ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται από υψηλό γεωγραφικό πλάτος (για παράδειγμα Νορβηγία και Ισλανδία) σε σύγκριση με γυναίκες που ζουν πιο κοντά στον Ισημερινό (όρια με καλύτερη ηλιοφάνεια).
* 77% χαμηλότερος κίνδυνος για όλες τις μορφές καρκίνου ανάμεσα στις γυναίκες της Nebraska, ηλικίας μεταξύ 55 και πάνω που ελάμβαναν 1.100 IU D3 ημερησίως για χρονική περίοδο 3 χρόνων και πάνω, σε σύγκριση με ομάδα γυναικών που ελάμβανε placedo.
* 62% χαμηλότερος κίνδυνος για σκλήρυνση κατά πλάκας όταν τα επί­πεδα της βιταμίνης 25D στο αίμα είναι πάνω από 40 ng/ml σε σύγκρι­ση με εκείνους που είχαν 25 ng/ml ή και χαμηλότερο.
* 80% χαμηλότερος κίνδυνος για αυτόaνοσο διαβήτη (τύπου 1) στα παιδιά της Φινλανδίας τα οποία ελάμβαναν 2.000 IU βιταμίνης D3 ημε­ρησίως κατά την διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής τους.
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι τροφές μας εφοδιάζουν με σχετικά περιορι­σμένες δόσεις βιταμίνης D σε σύγκριση με τις ποσότητες που το δέρμα μας κατασκευάζει, σε απάντηση της UVB ακτινοβολίας του ήλιου.
Οι πη­γές βιταμίνης D και οι ποσότητες της σχετικής βιταμίνης που μας προμη­θεύουν φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Συκώτι Μπακαλιάρου: 1.360 IU D3
Χυμός πορτοκαλιού ή δημητριακά: 60-100 IU D3 ή D2
Μαγειρεμένος τόνος, σαρδέλες, σκουμπρί ή σολομός: 200-360 IU D3
Έκθεση όλου του σώματος στην UVB ακτινοβολία για 15 έως 20 λεπτά της ώρας κατά τις μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι: 10.000 IU D3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !