Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Νεογνικός Τέτανος: Ο σιωπηλός δολοφόνος

Το 95% των μη εμβολιασμένων μωρών που προσβάλλονται από τέτανο θα ζήσει λιγότερο από ένα μήνα.

Παρ' όλο που η απειλή του τετάνου έχει εξαλειφτεί στις προηγμένες κοινωνίες για περισσότερα από 70 χρόνια, ο «σιωπηλός δολοφόνος», όπως είναι γνωστή η θανατηφόρος αυτή νόσος, απειλεί ακόμα στις μέρες μας 170 εκατομμύρια μαμάδες και τα μωράκια τους σε 40 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Σύμφωνα μάλιστα μετά πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο ΜΝΤ ευθύνεται για το θάνατο 59.000 νεογνών κάθε χρόνο.
Ο τέτανος είναι η μοναδική μη μεταδοτική μολυσματική ασθένεια στον κόσμο που, αν και μπορεί να προληφθεί, εξακολουθεί να έχει χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο, στην πλειοψηφία τους νεογέννητα.
Παρ' ότι αντιμετωπίζεται εύκολα με απλό εμβολιασμό πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -και έτσι προστατεύεται η ζωή της μητέρας και του μωρού της-, παραμένει η πρώτη αιτία νεογνικής Θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Δρ Rownak Khan, Επικεφαλής Ειδικής Υγείας της Unisef, δηλώνει:
«Ο ΜΝΤ είναι ένας "αθόρυβος δολοφόνος" που αντιπροσωπεύει την ανισότητα στην υγειονομική περίθαλψη. Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν στο σπίτι και πλήττουν μαμάδες και μωράκια που ζουν σε δύσβατες και απρόσιτες περιοχές, και είναι πολύ ευάλωτα. Ο ΜΝΤ μπορεί να προληφθεί εύκολα - κι αυτό ακριβώς είναι που καθιστά αφόρητη την πραγματικότητα έστω και ενός θανάτου. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να πεθαίνουν χιλιάδες μωρά χωρίς λόγο».
Ο τέτανος προκαλείται από βακτήρια που ευδοκιμούν στο χώμα. Τα νεογέννητα μολύνονται συχνά εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων συνθηκών υγιεινής κατά τον τοκετό, όπως η ανεπαρκής ή η ανύπαρκτη αποστείρωση.
Ο μητρικός και ο νεογνικός τέτανος μπορούν να αποφευχθούν με απλούς εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τη χορήγηση του αντιτετανικού ορού στην έγκυο, τα αντισώματα περνούν μέσα από τον πλακούντα και στο έμβρυο. Δύο μόνο δόσεις αντιτετανικού εμβολίου είναι αρκετές για να προστατέψουν μια μητέρα για 3 χρόνια και το μωρό της για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !