Από τις πρώτες κιόλας ώρες γέννησης ενός βρέφους προτεραιότητα θεωρείται η επαρκής διατροφή, προκειμένου το παιδί να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη δόμηση ενός γερού οργανισμού. Όσο διαρκεί ο θηλασμός οι γονείς παραμένουν ήσυχοι, μιας και το μητρικό γάλα είναι πλήρες θρεπτικά. Ωστόσο, όταν το παιδί ξεκινήσει να τρώει κανονικό φαγητό αρχίζει η αγωνία των γονέων για το ποια τρόφιμα επιτρέπονται, ποια απαγορεύονται και σε τι ποσότητες. Ένα συνηθισμένο διατροφικό δίλημμα στην παιδική διατροφή αποτελεί η πρόσληψη ελαιόλαδου:
* Πόσο πρέπει να τρώνε τα παιδιά;
* Πόσο ωφελεί το ελαιόλαδο την παιδική ανάπτυξη;
* Μήπως το παιδί μου λαμβάνει πολλά λιπαρά;
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι ότι το ελαιόλαδο είναι σημαντικό τρόφιμο στην παιδική διατροφή, μιας και προσφέρει «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα καιπολυα-κόρεστα λιπαρά οξέα), τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών γιατί:
► Παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα ως δομικό στοιχείο των μεμβρανών τους.
► Προστατεύουν τα ανθρώπινα όργανα.
► Διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος.
► Συμβάλλουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως των λιποδιαλυτών βιταμινών.
► Συμμετέχουν και στην παραγωγή σημαντικών ορμονών του παγκρέατος και της χολής.
► Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το ελαιόλαδο επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου των νεογνών, καθώς και στην πρόληψη της υψηλής χοληστερίνης, ιδιαίτερα σε παιδιά με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, λόγω του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέος και του λινολενικού οξέος που περιέχει. Στην παγκόσμια, μάλιστα, βιβλιογραφία επισημαίνεται ότι το ελαιόλαδο έχει μια ισορροπημένη σύνθεση πολυακόρεστων οξέων με μια αναλογία λινολεϊκού και λινολενικού οξέος, όμοια με αυτή που συναντάμε στο μητρικό γάλα. Ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι οι μητέρες που θηλάζουν και οι οποίες προσλαμβάνουν ικανές ποσότητες ελαιόλαδου στην καθημερινή τους διατροφή παράγουν γάλα με άριστη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, διασφαλίζοντας έτσι τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών τους.
► Επίσης, η επαρκής πρόσληψη ελαιόλαδου (2 κουταλιές της σούπας καθημερινά) ενισχύει τη σκελετική υγεία των παιδιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ελαϊκό οξύ, που βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στο ελαιόλαδο, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη του οστίτη ιστού.
► Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο στην παιδική διατροφή, και ιδιαίτερα σε καταστάσεις αυξημένης φυσικής δραστηριότητας, όπου το λίπος είναι ο δεύτερος, μετά τους υδατάνθρακες, κύριος παράγοντας ενέργειας για το αθλούμενο παιδί.
► Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο προτιμάται έναντι άλλων ελαίων, λόγω της ταχύτερης πέψης και απορρόφησης του, με αποτέλεσμα να αποδίδει γρηγορότερα ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στην παιδική ανάπτυξη είναι σημαντικό τα παιδιά καθημερινά να προσλαμβάνουν μέσω της διατροφής τους 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου