Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σωστή παιδική διατροφή

του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Από τις πρώτες κιόλας ώρες γέννησης ενός βρέφους προτεραιότητα θεω­ρείται η επαρκής διατροφή, προκει­μένου το παιδί να λάβει όλα τα θρε­πτικά συστατικά που απαιτούνται για τη δόμη­ση ενός γερού οργανισμού. Όσο διαρκεί ο θη­λασμός οι γονείς παραμένουν ήσυχοι, μιας και το μητρικό γάλα είναι πλήρες θρεπτικά. Ωστό­σο, όταν το παιδί ξεκινήσει να τρώει κανονικό φαγητό αρχίζει η αγωνία των γονέων για το ποια τρόφιμα επιτρέπονται, ποια απαγορεύο­νται και σε τι ποσότητες. Ένα συνηθισμένο διατροφικό δίλημμα στην παιδική διατροφή α­ποτελεί η πρόσληψη ελαιόλαδου:
* Πόσο πρέ­πει να τρώνε τα παιδιά;
* Πόσο ωφελεί το ελαι­όλαδο την παιδική ανάπτυξη;
* Μήπως το παιδί μου λαμβάνει πολλά λιπαρά;
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι ότι το ελαιόλαδο είναι σημαντικό τρόφι­μο στην παιδική διατροφή, μιας και προσφέ­ρει «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα καιπολυα-κόρεστα λιπαρά οξέα), τα οποία είναι απαραί­τητα για την ανάπτυξη των παιδιών γιατί:
  Παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα ως δομικό στοιχείο των μεμβρανών τους.
  Προστατεύουν τα ανθρώπινα όργανα.
Διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος.
Συμβάλλουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Συμμετέχουν και στην παραγωγή σημαντικών ορμονών του παγκρέατος και της χολής.
Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το ελαιόλαδο επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη και στην εξέ­λιξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου των νεογνών, καθώς και στην πρόληψη της υψηλής χοληστερίνης, ιδιαίτερα σε παιδιά με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, λόγω του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέ­ος και του λινολενικού οξέος που περιέχει. Στην παγκόσμια, μάλιστα, βιβλιογραφία επισημαίνεται ότι το ελαιόλαδο έχει μια ισορρο­πημένη σύνθεση πολυακόρεστων οξέων με μια αναλογία λινολεϊκού και λινολενικού οξέος, όμοια με αυτή που συναντάμε στο μητρικό γάλα. Ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι οι μητέρες που θηλάζουν και οι οποίες προσλαμβάνουν ι­κανές ποσότητες ελαιόλαδου στην καθημερι­νή τους διατροφή παράγουν γάλα με άριστη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, διασφαλίζο­ντας έτσι τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρι­κού συστήματος των παιδιών τους.
Επίσης, η επαρκής πρόσληψη ελαιόλαδου (2 κουταλιές της σούπας καθημερινά) ενισχύει τη σκελετική υγεία των παιδιών. Αυτό οφείλε­ται στο γεγονός ότι το ελαϊκό οξύ, που βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στο ελαιόλα­δο, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη του οστίτη ιστού.
Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο στην παιδι­κή διατροφή, και ιδιαίτερα σε καταστάσεις αυξημένης φυσικής δραστηριότητας, όπου το λί­πος είναι ο δεύτερος, μετά τους υδατάνθρα­κες, κύριος παράγοντας ενέργειας για το αθλούμενο παιδί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ε­λαιόλαδο προτιμάται έναντι άλλων ελαίων, λό­γω της ταχύτερης πέψης και απορρόφησης του, με αποτέλεσμα να αποδίδει γρηγορότε­ρα ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στην παιδική ανάπτυξη είναι σημαντικό τα παιδιά καθημερινά να προσλαμ­βάνουν μέσω της διατροφής τους 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !