Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ο «Μουρίνιο της Ασίας» απειλεί να στοιχειώσει την Ιντερ

γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης (iliaskaragiannis@hotmail.com)

Το «φάντασμα» του Ζοσέ Μουρίνιο ποζάρει εφέτος ξα­νά και ξανά στη μνήμη των οπαδών της Ίντερ, σε κάθε αποτυχία της εκδοχής που δημιούργησε ο Ράφα Μπενίτεθ, σαν σε ενορχηστρωμένη επανάληψη μιας κακοπαιγμένης σκηνής σε σύγκριση με την άρτια περσινή. Ο Ισπανός είναι προσώρας ο πιο αδύναμος κρίκος μιας αδιάσπαστης αλυσίδας μετριότητας, την οποία δύναται να σπάσει η ιταλική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο Άμπου Ντάμπι. Το εμπόδιο της κορεατικής Σέονγκναμ μοιάζει «χαμηλό», αν και ο «Μουρίνιο της Ασίας», όπως έχει αποκληθεί ο 40χρονος τεχνικός ηγέ­της της αντιπάλου της, Σιν Τάε - Γιονγκ, θα προ­σπαθήσει να φυλακίσει τους καθημαγμένους από τραυ­ματισμούς «νερατζούρι» σε έναν ασφυκτικό κλοιό και να καταστρέψει κάθε προσπάθεια για πρόκριση τους στον τελικό της διοργάνωσης, που άρχισε την περασμέ­νη Τετάρτη. Με υπερτροφική αυτοπεποίθηση, που προ­σομοιάζει σε αυτή του Πορτογάλου, ευγλωττία δημαγω­γού και αλαζονεία που θράσεψε έπειτα από την κατά­κτηση του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας, πριν καν συμπληρώ­σει το 40ό έτος της ηλικίας του, ο Σιν Τάε - Γιονγκ πι­στεύει αρκετές φορές για τον εαυτό του ότι είναι μια θε­ότητα που ξεστράτισε προς στιγμήν και βρέθηκε ανάμε­σα σε κοινούς θνητούς. Ίδια συναισθήματα δηλαδή με αυτά που τρέφει για τον εαυτό του ο Ζοσέ Μουρίνιο, του οποίου η μορφή θα επικρέμαται την Τετάρτη στο Άμπου Ντάμπι. Έστω και μεταμορφωμένη στο πρόσωπο της α­σιατικής του κόπιας...
Μεγαλωμένος τη δεκαετία του 1970 στη Νότια Κορέα, ο Σιν Τάε - Γιονγκ απέδρασε από τον μουντό φόβο που κάλυπτε σαν πέπλο μια ζηλότυπα περίκλειστη κοινωνία χάρη στο ποδόσφαιρο. Εύχυμος καρπός του σχολικού αθλητισμού της πατρίδας του, βρέθηκε πριν συμπλη­ρώσει 15 χρόνια ζωής στα αντιπροσωπευτικά κλιμάκια. Δημιουργικός μέσος που ξέφευγε από τη στερεότυπη εικόνα των Νοτιοκορεατών, οι οποίοι φοβούνταν να α­ναλάβουν πρωτοβουλίες, δημιουργώντας έτσι μια απω­θητικά ομοιόμορφη σχολή ποδοσφαίρου, ο Σιν Τάε -Γιονγκ ξεχώριζε χάρη στην τεχνική του κατάρτιση. Την κύρια αιτία που τον επέλεξε η Σέονγκναμ το 1992, με­ρικούς μήνες αφότου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Γέουνγκναμ. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε με την Εθνική ομάδα και στα προκριματικά για το ολυμπιακό τουρ­νουά ποδοσφαίρου στη Βαρκελώνη, χωρίς να κατορ­θώσει να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην πρόκριση. Ήταν μια από τις ελάχιστες αποτυχίες που καταγράφονται στο «curriculum vitae» του «Μουρί­νιο της Ασίας» που αγωνίστηκε για 13 χρόνια στην Σέονγκναμ, κατακτώντας 6 πρωταθλήματα της Κ Leaque και ένα Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας. Το 2005, έπειτα από συ­νολικά 13 τρόπαια, 401 συμμετοχές και 99 γκολ, ο Σιν Τάε-Γιονγκ κυνήγησε το «αυστραλιανό όνειρο» υπο­γράφοντας στην Κουίνσλαντ Ρόαρ. Ενας τραυματι­σμός στον αστράγαλο τερμάτισε στα 35 την καριέρα του και η επιστροφή στη Νότια Κορέα πραγματοποιή­θηκε αυτοστιγμεί. Εκείνες τις άβολες στιγμές, όπου ο Σιν Τάε Γιονγκ προσπαθούσε να διαχειριστεί την αμε­τάκλητη αποχώρηση του από την ενεργό δράση, το μυαλό του τρυπάνιζε η ιδέα της προπονητικής καριέ­ρας, που έλαβε σάρκα και οστά το 2009. Όταν ο «Μου­ρίνιο της Ασίας» άρχισε να υφαίνει τον μύθο του.
Ο ιδιοσυγκρασιακός χαρακτήρας του Σιν Τάε-Πον­γκ έχει καταγραφεί στις σχέσεις του με τα μέσα ενη­μέρωσης και τους αντίπαλους προπονητές. Η δεινή ρητορική του ικανότητα «παντρεύεται» με τις ηφαιστιογενείς εκρήξεις του και τα παιχνίδια μυαλού που έχει εισάγει στο διεθνές στερέωμα ο Ζοσέ Μουρίνιο. Πνευματικός αχθοφόρος του Πορτογάλου σε αυτό το κομμάτι ο Σιν Τάε-Γιόνγκ κατόρθωσε να λάμψει στην προπονητική πριν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας του. Πριν από έναν μήνα στο Τόκιο, η Σονγκναμ επικράτησε με 3-1 επί της ιρανικής Ζομπ Αχάν, κατακτώντας το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας, μετατρέποντας τον Σιν Τάε-Γιόνγκ στον μοναδικό που έχει κατακτήσει το τρόπαιο τόσο ως παί­κτης (1996) όσο και ως προπονητής της κορεάτικης ομάδας. Εκείνες τις ημέρες της εκστατικής ευφορίας ο... Μουρίνιο ξεπήδησε από μέσα του!
«Ως ποδοσφαι­ριστή με κατηγορούσαν ως αλαζόνα αλλά πλέον, κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας και ως προπο­νητής, συμπεραίνω ότι είμαι ξεχωριστός» λέει ο «κύ­ριος Σέονγκναμ», όπως είναι γνωστός ο προπονητής της ομάδας, μιας και τον επόμενο χρόνο θα συμπλη­ρώσει 15 χρόνια ζωής στο κλαμπ που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη. Την Τετάρτη η Σέονγκναμ, με έμβλημα το φτερωτό αλογάκι της ελληνικής μυθολογίας, τον «Πήγασο», θα δώσει το σημαντικότερο παιχνίδι της ιστορίας της και ο Σιν Τάε-Πονγκ αισθάνεται ότι μπορεί να προκαλέσει δολιοφθορές στο οικοδόμημα της Ίντερ που «σιγοτρέμει». «Οι πιθανότητες μας για πρόκριση στον τελικό δεν ξεπερνούν το 30 με 40%. Ποσοστό που είναι αρκετά σημαντικό αν λάβει κα­νείς υπόψη του ότι συνήθως ένα ποδοσφαιρικό θαύ­μα δεν ξεπερνά το 1%»...
Παρότι μοιάζει συγκρατημένος ο Σιν Τάε-Πονγκ πιστεύει ότι μπορεί να κατορθώσει το αντίξοο θαύ­μα, που θα κάνει το όνομα του να αντηχήσει στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η κορεατική ομάδα θα είναι ακόμη δυνατότερη σε σχέση με τον προ μηνός τελικό του ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ. Ο επιθετικός από το Μαυροβούνιο, Τζέναν Ράντονσιτς και ο αμυντικός Κβανγκ Τζιν θα επιστρέψουν στην ομάδα έχοντας εκτίσει την ποινή τους. Όπως ο οπισθοφύλακας Χονγκ Τσέολ και οι διεθνείς Κιμ Τζουνγκ Γου και Τσόι Σουνγκ Κουκ, που υπηρετού­σαν τη στρατιωτική τους θητεία. Με τη συνδρομή του Κολομβιανού Μολίνα, του αμυντικού Σάσα Ογκνενόφσκι και του καλύτερου γκολκίπερ της Νό­τιας Κορέας, Γιουνγκ Σουνγκ Ριλέονγκ, η Σέονγκναμ μπορεί να αντιστρέψει μια παράδοση που κάνει τον Σιν Τάε-Γιόνγκ να βγάζει... καπνούς. «Παρακολουθώ συνέχεια σε αυτόν το θεσμό να ανταγωνίζονται ομάδες που προέρχονται από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική και ζηλεύω. Αισθά­νομαι σίγουρος ότι σύντομα τα ασιατικά κλαμπ θα ενταχθούν στις παραδοσιακές δυνάμεις που θα διεκδικήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων» υποστηρίζει ο «Μουρίνιο της Ασίας» προσδοκώ­ντας να γίνει η αρχή από την ομάδα του, η οποία θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τακτικές βγαλμένες από το προπονητικό εγχειρίδιο του Πορτογάλου. «Αν εξετάσει κανείς τους παίκτες ατομικά συμπε­ραίνει ότι βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την Ίντερ. Ο μόνος τρόπος να επικρατή­σουμε είναι έχοντας πάντα δυο παίκτες να επιτη­ρούν τους Ετό, Μιλίτο και Σνάιντερ. Γενικά δεν μπορώ να πω ότι παρατηρώ αδυναμίες στην Ίντερ. Αλλά είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει ομάδα χωρίς μειονεκτήματα και αυτά προσπαθούμε να ανακαλύψουμε». Ο προπονητής της Σέονγκναμ δεν κρύβεται πίσω από την ανωτερότητα της ιταλικής ομάδας. «Θέλουμε να επικρατήσουμε επί της Ίντερ, που είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς να επιτύχου­με ένα απρόσμενο αποτέλεσμα που θα μας κάνει την πρώτη ασιατική ομάδα που θα φτάσουμε στον τελικό» λέει ο Κορεάτης, που μπορεί να επισπεύ­σει τη διαδικασία αποχώρησης του Ράφα Μπενίτεθ, στοιχειώνοντας το... σάπιο βασίλειο της Ίντερ, με τη μορφή του φαντάσματος του... Μουρίνιο!

* @ Άγγελος-Γεώργιος said:
Για την ιστορία, ο αγώνας της ομάδος του «Μουρίνιο της Ασίας» με την Ιντερ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων, διεξήχθη και έληξε με νίκη της Ιταλικής ομάδος, που προκρίθηκε στον τελικό της διοργανώσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !