Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Αυγό: θρεπτικό αλλά και παρεξηγημένο

της Νικόλ Τσιάνη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος tsiani@logodiatrifis.gr

Το αυγό είναι από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση και παράλληλα από τα πιο αδικημένα, καθώς θεωρείται υ­πεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρ' όλο που τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, είναι ακίνδυνα για εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλη­μα με υψηλό δείκτη της τιμής αυτής. Πρόσφα­τες έρευνες έδειξαν ότι η «διαιτητική χολη­στερόλη» επηρεάζει ελάχιστα τη χοληστερό­λη αίματος, ενώ δεν δημιουργεί πρόβλημα ε­άν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Δικαί­ως το αυγό έχει λάβει θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, επιβεβαιώνοντας περίτρανα πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας η δια­τροφική του αξία!
Τα επιμέρους τμήματα του αυγού:
* Το κέλυφος: Η φυσική «συσκευασία» του αυγού.
* Το λευκό του αυγού (ασπράδι): Αποτελεί το 67% του βάρους του αυγού.
* Ο κρόκος:Αποτελεί περίπου το 33% του βά­ρους του αυγού.
Το αυγό είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου. Συγκεκριμένα, μετά το μητρικό γάλα, η πρωτεΐνη του αυγού έχει την υψηλό­τερη βιολογική αξία στη φύση. Η υψηλή πε­ριεκτικότητα του σε πρωτεΐνες παίζει βασικό ρόλο στο επίπεδο ενέργειας του οργανισμού, ενώ συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύ­ξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης. Παράλ­ληλα εμποδίζει την απώλεια μυϊκής μάζας στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Αξίζει να σημει­ωθεί ότι το ασπράδι του αυγού είναι αυτό που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.
Το αυγό έχει πολλές βιταμίνες, π.χ. Α, D, Ε, κα­θώς και φυλλικό οξύ. Είναι μία από τις σημα­ντικότερες πηγές βιταμινών του συμπλέγμα­τος Β (και ειδικότερα της χολίνης), που συμ­βάλλουν στην ενδυνάμωση της μνήμης και στη βελτίωση της ικανότητας της αυτοσυγκέντρωσης. Επίσης, εμπεριέχει σημαντικό ποσο­στό ασβεστίου, το οποίο έχει καθοριστικό ρό­λο στη δομή και τη δύναμη των οστών και των δοντιών. Ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου προ­ξενεί οστεοπόρωση. Τέλος, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. λουτεΐνη) οι οποίες μπο­ρούν να δράσουν προληπτικά έναντι ασθενει­ών των ματιών, όπως του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επιπλέον, οι ουσίες αυτές καταπολεμούν τις ελεύθερες ρί­ζες που ευθύνονται για πολλές ασθένειες, και ιδιαίτερα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.
Τις βιταμίνες Α, D και Ε τις βρίσκουμε μόνο στον κρόκο του αυγού, ενώ τις βιταμίνες της οικογένειας Β και στον κρόκο και στο ασπρά­δι. Το αυγό περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, νιασίνη, βιοτίνη, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο. Επίσης είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα λίπους (περίπου 5 γρ. λίπους), ενώ έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση του στο πρωινό συμβάλλει στη χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων στο υ­πόλοιπο διάστημα της ημέρας.
Τέλος, μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε δίαιτες μείωσης βά­ρους, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες (ένα μεσαίου βάρους αυγό μας δίνει περίπου 75 ΚCAL) και του αισθήματος κο­ρεσμού που προκαλεί. Έτσι, το αυγό αποτελεί πλήρη φυσική τροφή, αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή και μπορεί να καταναλώνεται 2-3 φορές εβδομαδιαία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !