Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Αμερικανική εισβολή Νο2

Μ. Πορτούλας- City Press

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ στο άκουσμα της είδησης πως ο σύλλογος θα πωληθεί στον Τζον Χένρι είπαν: «Ωχ, ακόμη ένας Αμερικανός; Δεν μας έφταναν οι προηγούμενοι;».
Όταν το 2007 ο Ντέιβιντ Μουρς πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των «κόκκινων», μιας ομάδας θρύλου στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με εκατομμύρια οπαδούς, στους δύο «γιάνκηδες» Τομ Χικς και Τζορτζ Τζίλετ, η ομάδα βρέθηκε για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια σε τελικό Champions Leaque, είχε σχέδια για νέο γήπεδο και μια σειρά από σπουδαίους παίκτες στο ρόστερ της μαζί με το δημοφιλή προπονητή Ράφα Μπενίτεθ, αν και διψασμένη για πολλά χρόνια για πρωτάθλημα στην Αγγλία.
Σήμερα δεν πήρε καν το «εισιτήριο» για τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, είναι στη ζώνη του υποβιβασμού, τα σχέδια για νέο γήπεδο έχουν βαλτώσει, αποχώρησαν παίκτες όπως οι Μασεράνο, Τσάμπι Αλόνσο (με το ζόρι έμεινε ο Τόρες, λίγο πιο εύκολα ο ντόπιος Τζέραρντ), αλλά και ο Μπενίτεθ, ενώ τα υπέρογκα χρέη (περί τα 400 εκατ. ευρώ) είναι η εφιαλτική νέα πραγματικότητα. Άλλωστε, «πατέντα» των Χικς και Τζίλετ ήταν οι αλλεπάλληλοι δανεισμοί από τράπεζες. Γι' αυτό και οι τράπεζες που είχαν δώσει τα δανεικά (και αγύριστα όπως το πήγαινε το αμερικανικό δίδυμο) όρισαν τον Απρίλιο ως πρόεδρο τον Μάρτιν Μπρόουτον, προκειμένου να αναζητήσει αξιόπιστο αγοραστή για ένα κλαμπ που με μαθηματική ακρίβεια όδευε προς την καταστροφή.

«Η κατάρα του Βambino»
Ο νέος ιδιοκτήτης Τζον Χένρι, είναι αφεντικό της «New England Sports Ventures», εταιρείας με «βαρύτερο χαρτί» την εξαιρετικά δημοφιλή ομάδα μπέιζμπολ στις ΗΠΑ Red Sox της Βοστόνης. Παιδί αγροτών από το Κουίνσι του Ιλινόις, ο 61χρονος John είναι αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, δημιουργώντας την περιουσία του (περί τα 620 εκατ. ευρώ, συγκριτικά πολύ χαμηλότερα από τον ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι, σείχη Μανσούρ, 3,5 δισ. ευρώ, και εκείνον της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς, 6 δισ.ευρώ) από Hedge Funds -κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια. Όταν το 2002 αγόρασε τους Red Sox τέθηκε αντιμέτωπος με την «κατάρα του Bambino», την κακοδαιμονία που καταδίωκε τους Βοστωνέζους μια και έχουν να κερδίσουν το πρωτάθλημα από το 1918, όταν και το είχαν κάνει χάρη στη μνημειώδη φιγούρα του αθλήματος, τον Μπέιμπ Ρουθ, τον οποίο και πούλησαν στους κυριότερους αντιπάλους τους, τους Yankers της Νέας Υόρκης. Ο Χένρι και οι Red Sox έσπασαν την κατάρα το 2004, ενώ ένας δεύτερος τίτλος ήρθε το 2007. Παράλληλα, δεν ξεσπίτωσε το σύλλογο από το Φένγουεϊ Παρκ, αλλά ανακαίνισε το παλιότερο γήπεδο μπέιζμπολ στη χώρα για να γίνει ελκυστικό σε θεατές και επενδύσεις.
Αν μη τι άλλο καλά νέα για τους οπαδούς της Λίβερπουλ, που περιμένουν την πρωτοκαθεδρία στην Αγγλία εδώ και 20 χρόνια. Για την εξαγορά των «κόκκινων» ο Χένρι έκανε προσφορά 340 εκατ. ευρώ (περίπου 250 εξ αυτών θα πάνε στις τράπεζες), ποσό που έγινε δεκτό από το Δ.Σ. του συλλόγου, αν και οι συμπατριώτες του, νυν ιδιοκτήτες, αντιστάθηκαν σθεναρά (έχασαν γύρω στα 114 εκατ. ευρώ από την αρχική επένδυση τους), πηγαίνοντας την υπόθεση μέχρι τα δικαστήρια.
Μάλιστα, προσπάθησαν να αντικαταστήσουν δύο μέλη του Δ.Σ. με πρόσωπα δικής τους αποδοχής (ο ένας ήταν ο γιος του Χικς), προκειμένου να σταματήσουν την αγοραπωλησία, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η ουσία μοιάζει να είναι πως ένας από τους πιο δημοφιλείς συλλόγους του πλανήτη θα βρεθεί πάλι υπό την ηγεσία της... αστερόεσσας. Αυτήν τη φορά, όμως, οι πιστοί του ελπίζουν πως το παραμύθι θα έχει άλλο τέλος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !