Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Στοματικοί Αθλητικοί Νάρθηκες


γράφει ο Θεόδωρος Γ. Τασόπουλος, Χειρ. Οδοντίατρος-Προσθετολόγος

Μια σειρά από μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος τραυματισμού των δοντιών αλλά και του προσώπου στη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός κυρίως όταν έρχονται οι αθλούμενοι σε άμεση επαφή ή χρησιμοποιούν εξαρτήματα όπως μπάλες, ρακέτες κ.α. Έχει υπολογιστεί ότι πάνω από 90 % των παιδιών θα υποστούν κάποιο τραυματισμό στην ευρύτερη περιοχή του προσώπου. Πρέπει λοιπόν να θεωρείται αυτονόητο στις μέρες μας, ότι γίνεται χρήση των κατάλληλων μέσων προστασίας από το τραύμα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ενδοστοματικοί αθλητικοί νάρθηκες.
Οι νάρθηκες αυτοί είναι απαραίτητοι σε κάθε αθλητική ή φυσική δραστηριότητα, ακόμη και αν αυτή δεν θεωρείται καταρχάς επικίνδυνη.
Συνήθως συναντάμε 3 κατηγορίες στοματικών ναρθήκων:
Α. Προκατασκευασμένοι: Υπάρχουν διαθέσιμοι στο εμπόριο, ενός μεγέθους που προσαρμόζεται στο στόμα, η εφαρμογή τους όμως δεν είναι η επιθυμητή αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάποσης τους και δυσχέρειας της αναπνοής.
Β. Μερικώς προσαρμοζόμενοι: Κυκλοφορούν και αυτοί στο εμπόριο, διαμορφώνονται και αυτοί στο στόμα με θέρμανση του υλικού και δάγκωμα. Και αυτοί όμως δεν έχουν την ιδανική εφαρμογή με αποτέλεσμα να εμφανίζουν τα ίδια προβλήματα με τους προκατασκευασμένους.
Γ. Οδοντιατρικοί νάρθηκες: Κατασκευάζονται από τον οδοντίατρο και προσαρμόζονται απόλυτα στο στόμα του ασθενούς. Το αποτέλεσμα δεν συγκρίνεται με τίποτα σε σχέση με τους νάρθηκες του εμπορίου, παρέχοντας την καλύτερη προστασία και άψογη εφαρμογή. Επιπλέον κρίνονται επιβεβλημένοι σε ασθενείς που φορούν ορθοδοντικά μηχανήματα.
Θα χρειαστούν δυο ραντεβού στον οδοντίατρο. Στο πρώτο, ο γιατρός θα πάρει ένα αποτύπωμα δοντιών και με βάση αυτό θα κατασκευάσει τον νάρθηκα Στο επόμενο ραντεβού θα γίνει δοκιμή στο στόμα. Ελέγχεται για το αν ο ασθενής μπορεί να μιλήσει χωρίς την απόσπαση του νάρθηκα και η ορθή αισθητική του.
Η φροντίδα του είναι απλή, αφού πλύσιμο με νερό και σαπούνι είναι αρκετό μετά από κάθε χρήση. Όταν δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδικό κουτί φύλαξης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι καλό να εμβαπτίζεται σε στοματικό διάλυμα για καλύτερο καθάρισμα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι νάρθηκες δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί υπάρχει κίνδυνος παραμόρφωσης τους.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην ενασχόληση τους με τον αθλητισμό και συμμετέχουν ενεργά σε σπορ επαφής (μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ). Οι νάρθηκες που κατασκευάζονται στο οδοντιατρείο κοστίζουν λίγο, συνηθίζονται εύκολα και προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τραυματισμούς της ευρύτερης περιοχής του στόματος.
Πιθανότατα μέχρι τώρα να μην υπήρχε επαρκής πληροφόρηση για το πόσο απαραίτητοι είναι οι στοματικοί προστατευτικοί νάρθηκες στις αθλητικές δραστηριότητες ανθρώπων κάθε ηλικίας. Βασικό μέλημα της οδοντιατρικής κοινότητας αλλά και δέσμευση μέρους των πολιτικών φορέων της πόλης μας είναι να γίνει μια προσπάθεια ενεργοποίησης και ενημέρωσης των αθλουμένων, των γονέων και των φορέων που εγγυώνται την υγεία των αθλουμένων(προπονητές, γυμναστές) για την αξία της χρήσης αυτών των ναρθήκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !