Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι


Τεράστια η ευθύνη των κτιριακών κακοτεχνιών. 

Για το 40% της συνολι­κής ενεργειακής κατα­νάλωσης (αλλά και για το ένα τρίτο των εκπο­μπών διοξειδίου του άνθρακα) ευθύνεται ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι ελληνικές κατοικίες προβάλ­λουν ως οι πιο ενεργοβόρες στην Ευρώπη, ακόμα και σε σύγκριση με κράτη του ψυ­χρού Βορρά. Δεδομένου ότι η εξοικονόμηση ενέργειας απο­τελεί βασικό πυλώνα της μα­κροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, η αντι­μετώπιση της ενεργειακής σπατάλης στα σπίτια και στους χώρους εργασίας αποτελεί βα­σική προτεραιότητα της κυ­βέρνησης, η οποία για το σκο­πό αυτό προωθεί μια σειρά δράσεων και προγραμμάτων.
*** Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» προβλέπει ενισχύ­σεις για ιδιοκτήτες κατοικιών προκειμένου να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης ενέρ­γειας μέσω της αντικατάστα­σης κουφωμάτων, της τοποθέ­τησης θερμομόνωσης στα εξω­τερικά δομικά στοιχεία του κτι­ριακού κελύφους και της ανα­βάθμισης του συστήματος θέρ­μανσης και παροχής ζεστού νε­ρού χρήσης είτε με την αντικα­τάσταση καυστήρα είτε με την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσί­φωνα.
*** Για τις δράσεις αυτές προβλέπονται διάφορες μορ­φές χρηματοδότησης (χορήγη­ση άτοκου ή χαμηλότοκου δα­νείου), βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Δικαιούχοι είναι όσοι διαθέτουν κύριες κατοικίες με οικοδομική άδεια πριν από το 1980 και με τιμή ζώνης κά­τω ή ίση με 1.500 ευρώ το τ.μ. Κουφώματα με διπλά τζάμια, θερμομόνωση, βιοκλιματική αρχιτεκτονική, εφαρμογή συστημάτων ΑΠΕ κ.ά. αναμένεται να υλοποιηθούν πιλοτικά σε δύο περιοχές της Αθήνας, προκειμένου να επιτευχθεί η ενερ­γειακή και περιβαλλοντική α­ναβάθμιση τους μέσω του προ­γράμματος «Πράσινες γειτο­νιές», που εξαγγέλθηκε πρόσφα­τα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί αρ­χικά σε δύο οικοδομικά τετρά­γωνα στο Αιγάλεω και σε ένα μικρό οικιστικό συγκρότημα στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας, με το κόστος των παρεμβάσεων να ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύ­ρια ευρώ. Τον επόμενο μήνα α­ναμένεται να γίνει η προκήρυ­ξη για τις αρχιτεκτονικές μελέ­τες και το Μάιο θα προκηρυ­χθεί η εκδήλωση ενδιαφέρο­ντος για τις τεχνικές εταιρείες που θα αναλάβουν τις εργα­σίες, οι οποίες πρόκειται να διαρκέσουν από 10 έως 18 μήνες.
Εν τω μεταξύ, από τις 9 Ιανουα­ρίου 2011 για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου θα είναι υ­ποχρεωτικό το πιστοποιητικό ε­νεργειακής απόδοσης, ενώ ήδη από την 1η Οκτωβρίου προβλέ­πεται πως για την έκδοση άδει­ας σε νέα ή υφιστάμενα κτίρια άνω των 50 τ.μ. τα οποία ανα­καινίζονται ριζικά είναι απαραί­τητη η υποβολή στις πολεοδο­μίες της μελέτης ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !