Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο ρομαντισμός της... άλλης Γιουνάιτεντ των «κόκκινων επαναστατών»

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης (iliaskaragiannis@hotmail.com)

Οι ματιές των θεατών ήταν επιφυλακτικές. Η ομάδα με τα κόκκινα που ει­σερχόταν στο Σπότλαντ Στάντιουμ του Ροτσντέιλ για την παρθενική της συμμετοχή, στην πενταετή της ιστορία, στο Κύπελλο Αγγλίας δημιουργούσε αντιθετικά συναισθή­ματα. Απροσμέτρητη ευφορία σε ένα μικρό πλήθος ανθρώπων που κράδαιναν κασκόλ και σημαίες στο γήπεδο, και ελεγχόμενη ταραχή στους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιου­νάιτεντ ποy παρακολούθησαν την αναμέτρηση από την απευθείας μετάδοση του τηλεο­πτικού δικτύου ESPN. Η FC Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ έπειτα από πέντε χρόνια ιστο­ρίας συμμετείχε για πρώτη φορά στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, κατορθώνο­ντας αυτοστιγμεί να περάσει στη μυθολογία του αθλήματος.

Η 14η Ιουνίου του 2005 είχε λάβει τη θέση της στο πελώριο καταπίστευμα των αναμνήσεων του ποδοσφαίρου ως η ημέρα που μια χούφτα ρομαντικοί οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν άντεξαν την πλήρη εμπορευματοποίηση της ομάδας που αγαπούσαν από τον Αμερικανό μεγιστάνα Μάλκολμ Γκλέιζερ και απέσυραν με πολυώδυνο τρόπο την υποστήριξη τους στους «κόκκινους διάβολους», δημιουργώντας τους «κόκκινους επαναστάτες».
Την FC Γιου­νάιτεντ του Μάντσεστερ, τη ρομαντική εκδοχή της ομάδας που αγάπησαν επί χρόνια και η οποία κέρδισε τρεις προβιβασμούς σε πέντε σεζόν. Σήμερα βρίσκεται στην 7η κατηγορία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία, έξι «σκαλοπάτια» μακριά από την Πρέμιερ Λιγκ και την παλιά αγάπη της, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και ο στόχος είναι μέ­σα στην επόμενη δεκαετία να κατορθώσει να εκπληρώσει ένα όνειρο που το 2005 έμοι­αζε αδύνατο: Να φτάσει στην Πρέμιερ Λιγκ, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που σύμφωνα με τους οπαδούς της FC Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ έχει πουλήσει την ψυχή της στον... διάβολο, όπως απεικονιζόταν ο Γκλέι­ζερ στις διαμαρτυρίες τους.

Τα 15 ευρώ ετησίως, το πάθος που εξανεμίζεται και η ανοιχτή διοίκηση
Η FC Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ ανήκει στους οπαδούς της. Διαθέτει περισσότερα α­πό 2.000 μέλη που πληρώνουν ετήσια συνδρομή 15 ευρώ, ώστε η ομάδα να είναι βιώσι­μη. Δεν έχει διαφημίσεις στη φανέλα της, θέλοντας να διατηρήσει σημαντική απόσταση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι ιδιοκτήτες της οποίας, μαγνητισμένοι από τον πόθο του χρήματος, εξαγρίωσαν αρκετούς οπαδούς, που βρήκαν καταφύγιο για την υπόληψη τους στους «κόκκινους επαναστάτες». Φέτος έχει σταθεροποιηθεί στη 13η θέση της Έβο Στικ Λιγκ, όπως αποκαλείται για διαφημιστικούς λόγους η Νόρθερν Πρέμιερ Λιγκ. Κερδίζοντας τρεις στις σειρά προβιθασμούς, θράσεψε το πάθος των οπαδών της, που έ­φτασαν σε κάποιους αγώνες μέχρι και τους 6.000 στο Γκιγκς Λέιν του Μπέρι, όπου ε­δρεύει η ομάδα. Αν και φέτος με την επικράτηση με 1-0 επί της ομάδας της Κόνφερενς, Μπαροους, απέκτησε το δικαίωμα να βρεθεί στην κύρια κλήρωση του Κυπέλλου Αγγλίας, εντούτοις το αρχικό πάθος του 2005 φαίνεται να εξανεμίζεται, όπως αντικατο­πτρίζεται στον μέσο όρο προσέλευσης των οπαδών, που έχει πέσει στους 2.379 ανά ματς. Ο εκ των ιδρυτικών μελών Άντι Γουόλς μοιάζει πάντως ικανοποιημένος από την αναρρίχηση της... εναλλακτικής Γιουνάιτεντ, χωρίς να παραγνωρίζει ότι είναι εξαιρετι­κά δύσκολο για έναν οπαδό να αποκολληθεί από τη λατρεία που τρέφει σε μια ομάδα που ακολουθούσε επί χρόνια. «Οι περισσότεροι οπαδοί μας αγαπούν ακόμη τη Μάντσε­στερ Γιουνάιτεντ. Αλλά τα συναισθήματα τους αφορούν την ομάδα που ακολουθούσαν επί χρόνια και όχι την τωρινή επιχείρηση που έχει ως μοναδικό σκοπό τα χρήματα. Αυ­τό που προσπαθούμε να αποδείξουμε είναι ότι ένα κλαμπ μπορεί να διοικηθεί από οπα­δούς και να είναι ανοιχτό σε όλη την κοινωνία».

Το γήπεδο, ο συνεταιρισμός και η βιώσιμη λύση.
Στα σχέδια της FC Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ είναι η κατασκευή ενός γηπέδου τα ε­πόμενα χρόνια στο Νιούτον Χιθ, μισό χιλιόμετρο μακριά από εκεί όπου αγωνίστηκε για πρώτη φορά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από 132 χρόνια ως Νιούτον Χιθ Λιρ, όπως ήταν το πρώτο της όνομα. Το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 5.000 θεατών και θα κοστί­σει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που υπολογίζεται να συλλεχθούν από τους οπαδούς της ομάδας.
«Λειτουργούμε σαν ένας συνεταιρισμός και όχι σαν ένα ποδο­σφαιρικό κλαμπ. Τα χρήματα που κερδίζουμε πηγαίνουν στην ομάδα, με τη μόνη δια­φορά ότι εμείς δεν κερδίζουμε από παράπλευρες δραστηριότητες όπως το φαγητό, τα ποτά και οι φανέλες που μπορούν να πουληθούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα», λέει ο Άνταμ Μπράουν, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, το οποίο θα ζητήσει έξτρα χρη­ματοδότηση από τους πιστούς της FC Γιουνάιτεντ της Μάντσεστερ για να κατασκευα­στεί το γήπεδο. Η αρχική εκτίμηση για τα χρήματα που θα συλλεχθούν από τους οπαδούς φτάνει στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ακριβώς τα μισά από όσα χρειάζονται δηλαδή.
«Φανταστείτε, αν καταφέρουμε να μαζέψουμε αυτά τα χρήματα, πόσα θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν ομάδες με περισσότερους οπαδούς. Ίσως λοιπόν η ιδιοκτησία μιας ομάδας από τους οπαδούς της να είναι βιώσιμη λύση», εκτιμά ο Μπράουν, ο οποίος α­σχολείται με τα οικονομικά του συλλόγου και έχει θέσει ως γενική τιμή του εισιτηρίου διαρκείας τα 100 ευρώ, όταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το φτηνότερο φτάνει στα 800.

O μικρός Φέργκιουσον, η επιβράβευση και η αλλαγή της ώρας
Ο προπονητής της FC Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ, Καρλ Μάργκινσον, παραμένει στο πόστο του επί μια πενταετία, φιλοδοξώντας να εξελιχτεί σε έναν... μικρό σερ Άλεξ Φέρ­γκιουσον που παραμένει στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 24 χρόνια. Πρώην με­ταφορέας φρούτων και λαχανικών, οδήγησε τους «κόκκινους επαναστάτες» πιο σύντο­μα από ό,τι πίστευε κανείς στην παρθενική συμμετοχή στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας. Το ματς με τη Ροτσντέιλ αποτέλεσε επιβράβευση για οπαδούς σαν τον Βίνι Τόμπσον, που για 48 χρόνια δεν είχε χάσει ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι το 2005, που αποφάσισε να ακολουθήσει τη νέα προσπάθεια. «Υποστηρίζοντας τη Γιουνάι­τεντ του Μάντσεστερ, συνδέομαι με τους οπαδούς της ομάδας νιώθοντας κομμάτι κάτι σημαντικού και πάλι. Πληρώνεις μια Λογική τιμή για το εισιτήριο, κάθεσαι στις εξέ­δρες, τραγουδάς και κανείς δεν σου Λέει ούτε πού να καθίσεις ούτε τι να κάνεις. Συναντάς τόσους υπέροχους ανθρώπους στα παιχνίδια των ερασιτεχνικών κατηγοριών, οι ή­ρωες μου κάποτε ήταν ο Λο, ο Τσάρλτον, ο Καντονά, αλλά σήμερα είναι οι άνθρωποι που υποστηρίξουν αυτό το κλαμπ». Παρά τη ρομαντική αχλή που καλύπτει την FC Γιου­νάιτεντ του Μάντσεστερ, η απόφαση της να συναινέσει στην αλλαγή της ημέρας της διεξαγωγής του ματς από Σάββατο σε Παρασκευή για να καλυφθεί απευθείας τηλεοπτικά και να καρπωθεί περίπου 70.000 ευρώ από τα δικαιώματα αντιμετωπίστηκε με σκε­πτικισμό. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση να αλλάξουμε την ημέρα διεξαγωγής του παιχνιδιού, αλλά στην παρούσα φάση πρέπει να συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα για να κατασκευάσουμε το γήπεδο μας. το να μπορούμε να βρεθούμε στην τηλεόραση ε­γείροντας κατά αυτόν τον τρόπο το θέμα της ιδιοκτησίας των ομάδων από οπαδούς εί­ναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι θα διευρύνουμε το ακροατήριο μας. Αν αρνιόμασταν, θα κάναμε παράλληλα και κακό στη Ροτσντέιλ, οπότε λάβαμε μια απόφαση που ήταν ανα­γκαστική», αιτιολόγησε το σκεπτικό ο Μπράουν. Ένας από τους «κόκκινους επαναστά­τες» που αντιλαμβάνεται ότι... επανάσταση χωρίς χρήματα δεν γίνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !