Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τα διατροφικά πλούτη του φθινοπώρου

Πηγές δυνάμεων και ευεξίας τα φρούτα.

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και οι υποχρεώσεις μας αυξήθηκαν κατά πολύ σε σχέση με αυτές του καλοκαιριού. Όλοι έχουμε εντάξει στην καθημερινότητα μας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε αυτό λέγεται εργασία ή άλλες υποχρεώσεις, που πρέπει να το πραγματοποιούμε... πάση θυσία. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να έχουμε παραμελήσει τη διατροφή μας, δίνοντας προτεραιότητα στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.
Κι όμως, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να αντεπεξέλθουμε σε ένα «φορτωμένο» καθημερινό πρόγραμμα χρειάζεται να έχουμε ενέργεια, διάθεση και ευεξία. Τρία σημαντικά στοιχεία, που μόνο οι καλές διατροφικές συνήθειες μας τα προσφέρουν.
Οι κύριες πηγές θρεπτικών συστατικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Αποτελούν τροφές χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Τώρα το φθινόπωρο υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, οπότε μπορούμε να επιλέξουμε τι μας αρέσει από όλα αυτά, για να υπάρχουν πάντοτε στο σπίτι μας.
Τα πιο... δημοφιλή φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά είναι το μήλο, η μπανάνα, το αχλάδι, το πορτοκάλι, το σταφύλι, το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

*** Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, μας προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες και γαστρεντερικές διαταραχές, δεσμεύουν τη χοληστερόλη και την αποβάλλουν με τα κόπρανα, συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου και της περιεκτικότητας των κοπράνων σε νερό, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, και τέλος βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
*** Οι μπανάνες αποτελούν σημαντικές πηγές καλίου και φυτικών ινών. Το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς απομακρύνει το νάτριο από τον οργανισμό. Τέλος, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην μπανάνα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της απορρόφησης λίπους.
*** Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγίας και οι φυτικές ίνες προστατεύουν το παχύ έντερο από την εμφάνιση καρκίνου.
*** Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική βιταμίνη 0, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, προστατεύει από την ουλίτιδα και βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
*** Τα σταφύλια χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη C , B6 και Β1, κάλιο και φλαβονοειδή. Μας προστατεύουν από την απώλεια όρασης, τη δημιουργία θρόμβων, την εμφάνιση καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη δημιουργία λίθων στα νεφρά.
*** Το λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C,B1, Β6, και Α.
*** Το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Κ, Α, Ζ, Β2, Β6, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών. Με την κατανάλωση του προστατεύεται η καρδιά, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, καθώς και ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο, ενώ ενισχύει τη μνήμη και προστατεύει την όραση.
*** Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης E, της οποίας η αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον, λόγω της περιεκτικότητας του σε φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γι' αυτό η έλλειψη του οδηγεί σε μακροκυτταρική αναιμία. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία ενισχύουν την υγεία των οστών. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντικαρκινική δράση, λόγω των ενζύμων που περιέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !