Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Τα μέλη στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Παιδιά και αποπαίδια

του Γιώργου Χαλά

Η υπόθεση των μελών στον Ολυμπιακό είχε λοιδορηθεί από εχθρούς και «φίλους». Όταν αυτή η ιστορία ξεκίνησε από τον κ. Κόκκαλη, είχε αναλυθεί σε όλα τα επίπεδα, σε όλη την Ελλάδα (κι όχι μόνο), η χρησιμότητα της για τη λειτουργία των υπολοίπων τμημάτων, πλην ΠΑΕ και ΚΑΕ. Απείχε, βεβαίως, παρασάγγας από την αντίληψη περί μέλους, όπως αυτή υπάρχει σε ευρωπαϊκές ομάδες, με βασική εκπρόσωπο, φυσικά, τη θρυλική Μπαρτσελόνα. Έδινε, όμως, τη δυνατότητα, έστω και ως πρωτόλειο, μιας προοπτικής για μια άλλη αντίληψη λειτουργίας και διοίκησης ενός συλλόγου (και μάλιστα της μεγαλύτερης σε όγκο φιλάθλων κι όχι μόνο, στη χώρα μας).
…Οι «μηχανισμοί» δεν επέτρεψαν την ανάδειξη στη διοίκηση νέων ανθρώπων, μέσα από τα σπλάχνα του τεράστιου όγκου των «πιστών» του Θρύλου, αποδυνάμωσε από την αρχή το εγχείρημα. Γνωστά επιχειρηματικά ονόματα έδιναν την «απατηλή» σιγουριά της απρόσκοπτης και «εύκολης» λειτουργίας των δεκάδων τμημάτων του Ολυμπιακού. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ομάδα αυτή είναι η μοναδική στην Ευρώπη που τα περισσότερα τμήματα της πρωταγωνιστούν ανελλιπώς στην Ελλάδα, αλλά και συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συχνά διεκδικώντας την κορυφή (στο άθλημα της η καθεμία). Είναι απόλυτα φυσιολογικό η τεράστια οικονομική κρίση να επηρεάσει και τον αθλητισμό, αλλά και τους οικονομικούς παράγοντες που στηρίζουν τα διάφορα τμήματα (ιδιαίτερα σε αθλήματα που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας...).
Ένα χρόνο και πλέον, το πρωταγωνιστικό τμήμα στίβου του Ολυμπιακού βρίσκεται σε συνθήκες διάλυσης (και αποχώρησης κάποιων πρωταθλητών). Στην κολύμβηση, ο «συνήθης» πρωταθλητής Ολυμπιακός παίρνει άνετα το φετινό πρωτάθλημα και οι ερυθρόλευκοι νικητές κάνουν δηλώσεις διαμαρτυρίας και δείχνουν ιδιαίτερα απογοητευμένοι για το μέλλον που προοιωνίζεται ζοφερό... Ο νταμπλούχος Ολυμπιακός στο ανδρικό πόλο αποδεκατίζεται και ονόματα εμβληματικά αποχωρούν με δηλώσεις πίκρας και απογοήτευσης.Στο βόλεϋ, μεταγραφές έρχονται και φεύγουν την επόμενη στιγμή, όταν μάλιστα η συγκυρία ευνοεί τον σύλλογο, αφού ο αιώνιος αντίπαλος δείχνει εικόνα αποσύνθεσης.
Η έκτακτη σύσκεψη Μαρινάκη- Γλου- Συγγελίδη, οι αιχμές του τελευταίου για σαμποτάζ από τον κ. Θεοδωρακάκη και η υπόσχεση για οικονομική στήριξη των τμημάτων με ποσά που θα λύσουν (προς τον παρόν) κάποια από τα «ανοίγματα» των τμημάτων, δεν δίνουν ουσιαστική απάντηση (και οριστική λύση) στην προοπτική πρωταγωνιστικής λειτουργίας των ομάδων
Οι Πειραιώτες θυμούνται ότι το τέλος του Καρέλλα σήμανε το τέλος του πάλαι ποτέ κραταιού Εθνικού. Ο Σωκράτης Κόκκαλης κατηγορήθηκε κατά κόρον για συγκεντρωτισμό, για τη σχέση του με προπονητές, αλλά και με παίκτες. Λειτούργησε σαν οπαδός σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα κι όταν πολλοί είπαν κι έγραψαν ότι χάιδευε τους φανατικούς της ομάδας με επιλογές-βόμβες που ανέτρεπαν, έστω και την τελευταία στιγμή, το κλίμα και επικοινωνιακά βρισκόταν πάλι «από πάνω». Ο ίδιος, όμως, ήταν εκείνος που ξεκίνησε την πρωτοπόρο διαδικασία των μελών στην Ελλάδα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του την αυτόνομη οικονομικά λειτουργία των τμημάτων που δεν απολαμβάνουν της δημοσιότητας, που το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχουν απλόχερα.
Αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες έκαναν το εγχείρημα να ατονήσει. Το ίδιο το «στήσιμο» αυτής της ιστορίας ήταν άτολμο και λειψό, αφού δεν έβαζε την προοπτική ενός μέλους που θα είχε δικαιώματα και γνώμη, ακόμα και για την ηγεσία (με βάση προγραμματικές δηλώσεις), όπως ήταν προφανώς μια άλλη αντίληψη που δεν έθιγε τα κεκτημένα. Η σημερινή κατάσταση πάντως ξαναβγάζει στην επιφάνεια τη χρησιμότητα της ύπαρξης του μέλους, ίσως με ουσιαστική αυτή τη φορά συμμετοχή, αλλά πάντως με την οικονομική συνεισφορά που κάνει βιώσιμη μια αθλητική «μηχανή» που θέλει και πρέπει να πρωταγωνιστεί. Ας κάτσουν κάποιοι να δουν τι έφταιξε και 70.000 άνθρωποι αισθάνθηκαν ότι «κάποιος» ή «κάτι» τους έβαλε στην άκρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !