Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ο ισπανός κατακτητής της «Μπαρτσελόνα της Άπω Ανατολής»

γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης (iliaskaragiannis@hotmail.com)

Τα δυσθεώρητα κτίρια με τα φώτα από νέον α­ντανακλούσαν στη διστακτική ματιά του Γιόζεπ Γκομπά­ου. Στο φουτουρι­στικό αστικό τοπίο του Χονγκ Κονγκ ο Ισπανός προπονη­τής, που πέρασε την περισσότερη ζωή του κατεργάζοντας το ταλέντο των πιτσιρικάδων της Μπαρτσελόνα, έμοιαζε χαμένος. Γέφυρες, εναέριοι πεζόδρομοι, ουρα­νοξύστες και εκα­τομμύρια άν­θρωποι με χειρουργικές μά­σκες, εξαιτίας της μόλυνσης που απλώνε­ται πάνω από την πόλη σαν ενδημική α­σθένεια, συνέθεταν έναν μοντερνιστικό καμβά που ουδέποτε είχε φανταστεί ο εμμονικός με την εξέλιξη των πιτσιρικάδων των «μπλαουγκράνα» προπονητής πριν καταφτάσει το 2009 στο Χονγκ Κονγκ. Πνευματικός αχθοφόρος της ποδοσφαιρι­κής παράδοσης της Μπαρτσελόνα, κλήθηκε από τον επικεφα­λής της ακαδημίας των «μπλαουγκράνα» στο Χονγκ Κονγκ για να δημιουργήσει στο τοπικό πρωτάθλημα τη θελκτική κό­πια της ισπανικής ομάδας. Η Κίτσε, η ομάδα που καθοδηγεί α­πό τον Μάιο του 2009 ο Γκομπάου, στη δεύτερη σεζόν της υι­οθέτησης των αγωνιστικών χαρακτηριστικών της Μπάρτσα, προπορεύεται στο πρωτάθλημα του Χονγκ Κονγκ έπειτα από 6 αγωνιστικές, δημιουργώντας έτσι ένα κίνημα ενθουσιασμού από τους παθιασμένους με το ποδόσφαιρο οπαδούς της ομά­δας. Με τον Γκομπάου να εμπιστεύεται 5 συμπατριώτες του από τα μικρότερα ισπανικά πρωταθλήματα και να καταβάλλει προσπάθεια έτσι ώστε να καταφέρει να ενσωματώσει στην ο­μάδα τους ντόπιους ποδοσφαιριστές, η Κίτσε αποκαλείται ή­δη ως η «Μπαρτσελόνα της Άπω Ανατολής». Και μπορεί αυτή η υπερβολή να μοιάζει ως ιεροσυλία, αλλά στα μάτια των ο­παδών της η Κίτσε, που το 2004 κατόρθωσε να επικρατήσει με 2-1 της Μίλαν σε φιλικό παιχνίδι επίδειξης, είναι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο...
Ο Γκομπάου πέρασε τις περισσότερες ώρες της ζωής του στην εμβληματική ακαδημία της Μπαρτσελόνα, τη Μασία. Ένας μέτριος ποδοσφαιριστής που δεν διάβηκε ποτέ το κατώ­φλι του Καμπ Νου, αντιλήφθηκε γρήγορα ότι το μέλλον του βρίσκεται στην προπονητική και εγκατέλειψε στα 25 του την ενεργό δράση.  «Δεν αγωνίστηκα ποτέ στην Μπαρτσελόνα για­τί είναι μια ομάδα που διαθέτει τους καλύτερους ποδοσφαιρι­στές στον κόσμο. Προφανώς δεν ήμουν ποτέ ένας από αυτούς», λέει με ανόθευτη ειλικρίνεια ο Γκομπάου, που τα τελευ­ταία χρόνια προήχθη σε τεχνικό διευθυντή των εκτός Ισπα­νίας ακαδημιών της Μπαρτσελόνα. Η πρόσκληση για τη μετα­νάστευση στο Χονγκ Κονγκ ήρθε το 2009 από έναν επιχειρη­ματία της επιβλητικής πόλης και επικεφαλής της ακαδημίας της Μπάρτσα, τον Κεν Ενγκ, που έθρεφε το πάθος του για το ποδόσφαιρο έχοντας στην κατοχή του την Κίτσε. Θέλοντας να δημιουργήσει μια κόπια της αγαπημένης του ομάδας, για να μπορεί να παρακολουθεί από κοντά το παιχνίδι της, απευθύν­θηκε στους «μπλαουγκράνα» προκειμένου να του υποδείξουν έναν προπονητή που θα μπορούσε να εκπληρώσει τη μεγαλε­πήβολη φιλοδοξία του.  «Για μια ζωή προσπαθούσα να βελτιώ­σω τους αυριανούς παίκτες της Μπαρτσελόνα. Ήθελα να δο­κιμάσω την τύχη μου και σε μια επαγγελματική ομάδα και η πρόταση από το Χονγκ Κονγκ ήρθε την κατάλληλη χρονική συγκυρία», λέει σήμερα ο Γκομπάου, που έπειτα από μερικούς μήνες στη μητρόπολη της Απω Ανατολής, παρ' ότι δεν κατά­φερε να κατακτήσει τίποτα με την Κίτσε στο τοπικό πρωτά­θλημα του Χονγκ Κονγκ, εντούτοις έπεισε για την αξία του, παρουσιάζοντας μια ομάδα που απέδιδε ποδόσφαιρο πολύ διαφορετικό από ό,τι είχαν συνηθίσει τα μάτια των ντόπιων.

Ο Γκομπάου πριν από μερικούς μήνες ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι τον Μάιο του 2012. Ήταν μια απτή ψήφος εμπιστο­σύνης για τον Καταλανό προπονητή, που έφερε εφέτος στην κορυφή την Κίτσε, αλλάζοντας πρώτα από όλα το σύστημα σε 4-3-3, που επιλέγει και η Μπαρτσελόνα. «Αρχικά εξεπλάγην α­πό το γεγονός ότι οι παίκτες αντιλαμβάνονταν τα όσα ζητού­σα να αλλάξουν στο παιχνίδι τους. Και έμοιαζαν περισσότερο χαρούμενοι, μιας και είχαν την μπάλα στην κατοχή τους για αρκετό διάστημα. Πιστεύω ότι κάνουν καλή δουλειά, οι οπα­δοί απολαμβάνουν τα παιχνίδια μας και έρχονται στο γήπεδο χαρούμενοι».
Ο Γκομπάου βρέθηκε σε ένα πρωτάθλημα που έ­μοιαζε με κακής ποιότητας μικρογραφία της Πρέμιερ Λιγκ.  «Οι περισσότερες ομάδες υιοθέτησαν τον αγγλικό τρόπο παιχνι­διού. Προσπάθησα να το αλλάξω αυτό, εισάγοντας το ισπανι­κό στιλ, με πολλές κοντινές πάσες. Αρχίζουμε το παιχνίδι μας από τον τερματοφύλακα και επιδιώκουμε να διατηρήσουμε την κατοχή της μπάλας για αρκετό χρόνο. Τηρουμένων των α­ναλογιών, είμαστε μια κόπια της Μπαρτσελόνα», λέει ο Γκο­μπάου, που έχει στη διάθεση του 5 συμπατριώτες του, προκει­μένου να δημιουργήσει το σύνολο που είχε στο μυαλό του. Ο επιθετικός Ρομπέρτο Λοσάδα, με εύχυμη θητεία στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, είναι και ο πιο γνωστός από τους πέ­ντε «κονκισταδόρες» (κατακτητές) του Χονγκ Κονγκ.

«Οι ντό­πιοι ποδοσφαιριστές είναι προικισμένοι τεχνικά και αντιλαμ­βάνονται την τακτική που θέλω να ακολουθήσω. Το μειονέ­κτημα τους είναι ότι δεν αναλαμβάνουν ρίσκο στο παιχνίδι. Δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι να κάνουν την μπάλα πολ­λές φορές και αυτό μας κοστίζει. Για αυτό θέλησα να αποκτή­σουμε και παίκτες με εμπειρία από τα ισπανικά πρωταθλήμα­τα, οι οποίοι είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Στη φουτουριστική μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ με τα δά­ση από ουρανοξύστες αναγνωρίζει κανείς συχνά τα χρώ­ματα της Μπαρτσελόνα. «Η Μπαρτσελόνα είναι ένα κοινω­νικό φαινόμενο, πολλοί άνθρωποι συνωστίζονται σε μαγα­ζιά που προβάλλουν τα παιχνίδια της ομάδας, ενώ τα άλλα κλαμπ θέλουν να αγωνιστούν όπως η Μπάρτσα. Είναι ερω­τευμένοι με την ομάδα, ιδίως έπειτα από την κατάκτηση των τριών τίτλων σε μια σεζόν, θέλουν πλέον και στο Χον­γκ Κονγκ να δημιουργήσουν ομάδες από τις ακαδημίες τους». Όμως αυτό που φαίνεται να προέχει είναι η αγωνι­στική επιτυχία της Κίτσε, όπως επισημαίνει ο Γκομπάου. «Διανύουμε τη δεύτερη σεζόν και πλέον θα πρέπει να κερ­δίσουμε κάτι. Δεν μπορείς απλώς να παίζεις καλά, πρέπει να κατακτήσεις και τρόπαια», υποστηρίζει ο Ισπανός προ­πονητής, που έχει βάλει πλώρη για την επίτευξη του στό­χου του. Άλλωστε, όπως φανερώνεται στα λόγια του, ο δείκτης δυσκολίας δεν είναι μεγάλος.
«Το επίπεδο του πρωταθλήματος στο Χονγκ Κονγκ μοιάζει με αυτό της δεύτερης κατηγορίας στην Ισπανία. Αλλά σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις και την οργάνωση μπορεί να συγκριθεί μονάχα με το... Τσάμπιονς Λιγκ». Άλλωστε τα τελευταία χρόνια αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες πραγματοποιούν το... «εμπορικό» ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ για να αγωνιστούν ε­νώπιον οπαδών που συνωστίζονται σαν τσαμπιά στα εντυ­πωσιακής αρχιτεκτονικής γήπεδα που έχουν κατασκευα­στεί, σε μια πόλη που μοιάζει να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του νεοπλουτισμού. Η μόλυνση που έχει απλωθεί στο Χονγκ Κονγκ και διαβρώνει τους «πνεύμονες» της πόλης είναι μια απτή απόδειξη της προσπάθειας που γίνεται για ακαριαία γιγάντωση των πάντων. Κάπως έτσι συμβαίνει και με το ποδόσφαιρο, μόνο που ο Γιόζεπ Γκο­μπάου μοιάζει να είναι ο σπάνιος θεματοφύλακας που θα  διαφυλάξει την αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη της Κίτσε, της «Μπαρτσελόνα της Άπω Ανατολής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !