Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Κολονία: SportsLab: Το πλέον εξελιγμένο τμήμα σκάουτινγκ.

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Τα περίπου 40 μέτρα καλώδια οδηγούν σε μια ηλεκτρονική πόρτα υψίστης ασφαλείας. Τα μέτρα εισόδου είναι τόσο αυστη­ρά που νομίζει κανείς ότι βρίσκε­ται στο αρχηγείο της CΙΑ στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.
Οι 32 ο­θόνες στις οποίες προβάλλονται ακατάπαυστα στιγμιότυπα ποδο­σφαιρικών αγώνων σε κάνουν να εξορίσεις κάθε σκέψη ότι εισέβαλλες στα κεντρικά μιας μυστι­κής υπηρεσίας. Στην πραγματι­κότητα αυτό το σκηνικό της «hi tech» παρακολούθησης εδράζε­ται στις όχθες του Ρήνου.
Στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, την Κολονία, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται το πιο εξελιγμένο δίκτυο σκάουτινγκ ποδοσφαιριστών στον κόσμο στην υπηρεσία της αυτού μεγα­λειότητας του Κριστόφ Ντάουμ.
Το «SportLab» της Κολονίας εί­ναι το παράθυρο στο μέλλον για κάθε ποδοσφαιρικό σύλλογο που επιθυμεί να έχει ανά πάσα στιγμή πλείστες όσες επιλογές για την απόκτηση ποδοσφαιριστών.
Τη στιγμή που π.χ. στην Ελλάδα οι «αιώνιοι» αντίπαλοι έχουν «βαλ­τώσει» σε δυο επιλογές ο καθέ­νας, ήτοι ο Ολυμπιακός σε Ντάβι και Φαρίας, ενώ ο Παναθηναϊκός στους Νίλμαρ και Φαλκάο, εδώ ο υ­πεύθυνος Μπόρις Νότζον έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να προτείνει διψήφιο αριθμό ποδο­σφαιριστών.
Παικτών που έχουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί η ομάδα και μπορούν να αποκτη­θούν στα χρηματικά σύνορα που έχουν οριοθετηθεί.
Σε διάστημα λιγότερο της μισής ώρας θα προ­κύψουν στοιχεία για αυτούς από τη βάση δεδομένων της Κολο­νίας που εκτείνεται στα 32 terabytes.Μια ενδελεχής ανάλυση που πε­ριλαμβάνει από τις ποδοσφαιρι­κές τους αδυναμίες και πλεονε­κτήματα μέχρι ακόμη και τις συ­νήθειες της καθημερινότητας.
Απόρροια που αποτελεί επίμο-χθο επίτευγμα 30 φοιτητών από τον Απρίλιο του 2008 όταν και δημιουργήθηκε to SportLab!
Βρίσκεται σε ένα υπόγειο εκατοντάδων τετραγω­νικών μέτρων. Μόλις περνά κα­νείς την πόρτα ασφαλείας βρί­σκεται αντιμέτωπος με δεκάδες οθόνες υπολογιστών και άλλους τόσους τηλεοπτικούς δέκτες. Αυτός είναι ο χώρος που εργάζονται 30 φοιτητές από 15 δια­φορετικές χώρες.
Παρακολου­θούν καθημερινά δεκάδες αγώ­νες που διεξάγονται από τη Ρου­μανία ως το Μαρόκο και τη Βρα­ζιλία ως τα εφηβικά ματς στη Σουηδία και στη Νορβηγία.
Κατά τη διάρκεια κάθε ματς οι φοιτη­τές κρατούν στατιστικά στοιχεία για κάθε ποδοσφαιριστή και τα ε­ναποθέτουν σε μια τεράστια δε­ξαμενή δεδομένων, τα οποία εί­ναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον προπονητή της Κολονίας, Κριστόφ Ντάουμ και τον αθλητι­κό διευθυντή, Μίχαελ Μέγιερ!
Οι περιπτώσεις που συγκεντρώ­νουν ενδιαφέροντα χαρακτηρι­στικά αναλύονται περαιτέρω α­πό τους φοιτητές –κατάσκοπους που αναζητούν ακόμη και στοι­χεία της καθημερινότητας τους για να δώσουν μια πιο πλήρη ει­κόνα του υποψήφιου μεταγραφικού στόχου.
Ο Μπόρις Νότζον, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του πρότζεκτ, δίνει με ένα απλό πα­ράδειγμα τη χρησιμότητα του εγχειρήματος...
«Αν το κλαμπ έ­χει ανάγκη ξαφνικά για έναν υψηλόσωμο κεντρικό αμυντικό, ο οποίος πρέπει να είναι κάτω από 30 ετών και να έχει περισσότε­ρες από 20 συμμετοχές τις σε­ζόν και να κοστίζει κατά προ­σέγγιση περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, τότε το "SportsLab" μπο­ρεί μέσα σε μερικά λεπτά να προτείνει διψήφιο αριθμό ποδο­σφαιριστών από όλο τον κόσμο. Όχι παικτών που θα μας πρότει­ναν οι ατζέντηδες αλλά αυτών που έχουμε αναλύσει όλα τους τα χαρακτηριστικά και είμαστε έτοιμοι να τους προτείνουμε στον αθλητικό διευθυντή και τον προπονητή. Είμαστε πάντα μπροστά από τον χρόνο».
Το λαχείο Γκερομέλ, ο 22χρονος φοιτητής και τα 3.500 παιχνίδια
Αν και σχετικά νεόκοπο το δί­κτυο πληροφοριοδοτών της Κολονίας (θα κλείσει ένα χρό­νο ζωής τον Απρίλιο) έχει ήδη αποδώσει καρπούς με την από­κτηση του Βραζιλιάνου κεντρι­κού αμυντικού Πέδρο Γκερο­μέλ.
Αν και ο 23χρονος αποτε­λούσε τον στυλοβάτη της Γκιμαράες στην Πορτογαλία και ή­ταν αρκετά γνωστός σε ομά­δες σαν την Μπόλτον, ήταν η ποιοτική παρακολούθηση του από τον 22χρονο Πορτογάλο φοιτητή, Πέδρο Ταβάρεζ που ώθησαν την Κολονία να ξοδέ­ψει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του.
Ελέγχθηκε ενδελεχώς και τα στοιχεία έ­καναν αδήριτη την ανάγκη από­κτησης του Γκερομέλ. Λίγους μήνες έπειτα από τη μετακίνη­ση του Βραζιλιάνου αμυντικού η τιμή του έχει εκτοξευθεί σχε­δόν στα διπλάσια από όσα δα­πάνησε η Κολονία.
«Η βάση για να λάβουμε αποφάσεις είναι πλέον ασφαλέστερη. Φυσικά έ­χουμε πολλές περισσότερες ε­πιλογές για να καλύψουμε μια θέση» σχολίασε ο α­θλητικός διευθυντής, Μίχαελ Μέγιερ, ο οποίος έχει στα χέ­ρια του ένα μοναδικό εργαλείο εξεύρεσης ποδοσφαιριστών. ««Αυτή τη στιγμή έχουμε απο­θηκευμένα και πλήρως αναλυ­μένα 3.500 παιχνίδια στον σκληρό δίσκο. Κάθε εβδομάδα ο αριθμός αυτός αυξάνεται!! Αν συνεχίσουμε έ­τσι σε δέκα χρόνια θα διαθέ­τουμε το μεγαλύτερο αρχείο ποδοσφαιρικών παιχνιδιών» υ­ποστηρίζει ο Μπόρις Νότζον, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις πλήρως απασχολούμε­νους στο «SportLab» της Κο­λονίας.
Οι υπόλοιποι αμείβο­νται σαν μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι αν και η μεγαλύ­τερη απολαβή τους είναι η ζω­τική ενασχόληση που έχουν με τον χώρο του ποδοσφαίρου...

Οι «ζωές των άλλων», οι έτοιμες απαντήσεις και τα 70.000 ευρώ
Στη Γερμανία το πρότζεκτ αυτό έχει προκαλέσει φθονερή ανη­συχία στους αντιπάλους. Τα μέσα ενημέρωσης προσομοιάζουν τους φοιτητές με τους κατασκόπους της Στάζι που έμπλεκαν στις.....ζωές των άλλων».
Μόνο που στην προκειμένη περίπτω­ση εισβάλλουν στην καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών!
«Θεωρώ ότι είμαστε σημαντικοί πληροφοριοδότες για το κλαμπ. Όχι κατάσκοποι. Μέσα από τη σκληρή μας δουλειά έχουμε έτοι­μες απαντήσεις μέσα σε λίγα λεπτά, τη στιγμή που άλλες ομά­δες χρειάζονται εβδομάδες».
Οι αμφιβολίες που εγείρονται για αυτό το πρότζεκτ αφορά φυσικά τους νεαρούς φοιτητές και κα­τά πόσο μπορούν να κρίνουν σωστά έναν ποδοσφαιριστή που θα κοστίσει στην Κολονία κάποια εκατομμύρια ευρώ.
Ο Νότζον έχει επιλέξει σχολαστικά και τους 30, το κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι το πάθος για την μπάλα.
«Μπορεί αυτά τα παι­διά να μην έχουν την εμπειρία ενός σκάουτερ που βρίσκεται στη δουλειά για δέκα με είκοσι χρόνια αλλά η ποιότητα τους είναι πολύ καλή. Αυτό φανερώνεται από τη δουλειά τους. Ο καθένας από αυτούς βλέπει τη συγκεκριμένη εργασία λες και είναι πραγ­ματικοί προπονητές».
Ο Νότζον θεωρεί ευτύχημα για την Κολο­νία που θέλησε να επενδύσει σε αυτό τον νεωτερισμό. «Το με­γάλο πλεονέκτημα μας είναι ότι είμαστε μπροστά από τον... χρόνο. Όταν μερικές αντίπαλες ομάδας αναζητούν ποδοσφαιρι­στές σε ερασιτεχνικές ομάδες εμείς έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε παίκτες από όλο τον κόσμο.
Αν ο προπονητής μας ο Κριστόφ Ντάουμ αναφέρει τα ονόματα δέκα ποδοσφαιριστών στον κόσμο έχουμε πλέον τη δυνατότητα έπειτα από μισή ώρα -ανάλυσης των δεδομένων και παρακολούθησης κάποιων βίντεο να του παρουσιάσουμε ένα ντοσιέ γεμάτο στοιχεία για τους παί­κτες. Να του υπογραμμίσουμε τις αδυναμίες και τα πλεονεκτή­ματα του».
Τα χρήματα που δαπάνησε η Κολονία για να καταφέ­ρει να δημιουργήσει αυτό τον χώρο υψηλής τεχνολογίας δεν ξε­περνούν τις 70.000 ευρώ. Ένα ποσό που ωχριά μπροστά σε αυτά που θα κερδηθούν μελλοντικά...

Εφημερίδα "ΦΩΣ των Σπορ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !