Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Ο αθλητισμός και τα μάτια (μας)!

Η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη φράση ύστερα από έ­να τροχαίο :
«Δεν τον είδα, πετάχτηκε ξαφνικά μπρο­στά μου».
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο οδηγός είχε στη διάθε­ση του άπειρες πληροφορίες και πήρε λάθος απόφαση, αλ­λά ότι τη στιγμή εκείνη δεν είχε αρκετές πληροφορίες ώστε να αντιδράσει σωστά.Πάνω από το 80% των πληροφοριών που αντλούμε από το περιβάλλον προέρχεται από την όραση.
Η αθλητική ό­ραση (που συμπεριλαμβάνει την όραση οδηγών και πιλό­των) έχει αναγνωριστεί ως ένας εξειδικευμένος κλάδος της Ιατρικής.«Ενδεικτικά, μία μπάλα του τένις έπειτα από ένα καλό σερβίς κινείται με ταχύτητα 160 χλμ./ ώρα, ενώ ο παίκτης έχει στη διάθεση του 2/10 του δευτερολέπτου για να αποκρούσει.
Το οπτικό σύστημα προε­τοιμάζει το σύστημα κίνησης για τη στιγμή της πρόσκρου­σης» αναφέρει ο καθηγητής χειρουργός οφθαλμίατρος Σπύρος Γεωργαράς.
Προβλήματα δυσχρωματοψίας, οπτικής κινητικότη­τας και συντονισμού μπορεί να είναι καθοριστικά για τις αθλητικές επιδόσεις.Ο ειδικός στην αθλητική όραση οφείλει να λάβει υπόψη του εξωγενείς παράγοντες, όπως τα φώτα του σταδίου ή τις σκιές που μπορούν να επηρεάσουν τις επιδόσεις.
Η ό­ραση είναι πολύ περισσότερα από την οπτική οξύτητα και την ικανότητα του ατόμου να βλέπει μικρές λεπτομέρειες σε μεγάλες αποστάσεις.Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει τα ελάχιστα Standards που απαιτούνται για την οδική ασφά­λεια, όπως την οπτική οξύτητα, τα οπτικά πεδία, την αντί­ληψη των χρωμάτων και ειδικά tests.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !