Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Ντόπινγκ: Για να κτυπηθεί η κοινωνική μάστιγα.

Του Βασίλη Γαλούπη

Η ΕΙΚΟΝΑ του οκτάκις χρυσού ολυμπιονίκη του Πεκίνου Μάικλ Φελπς να καπνίζει δημοσί­ως μαριχουάνα σε φοιτητικό πάρτι έκανε τον γύρο του κόσμου όλη την εβδομάδα, μετά α­πό τη σχετική αποκάλυψη βρετανικής εφημε­ρίδας και με τον κολυμβητή να παραδέχεται ε­ντέλει το λάθος του.
Την ίδια στιγμή, ένας γνωστός διεθνής παίκτης του ράγκμπι, ο Βρετανός Ματ Στίβενς συνελήφθη στο ντόπινγκ κοντρόλ να είναι θετικός στην κοκαΐνη.
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 100 μ. Τιμ Μοντγκόμερι δικάστηκε και καταδι­κάστηκε για διακίνηση ηρωίνης.
ΤΕΤΟΙΕΣ ειδήσεις που αφορούν «μαλακά» ή «σκληρά» ναρκωτικά και διεγερτικά
απασχο­λούν όλο και συχνότερα τη διεθνή ειδησεογρα­φία των σπορ.
Ακόμα όμως και στη χώρα μας υπάρχουν τα τελευταία χρόνια αρκετά «αθλητικά» κρούσματα με κοκαΐνη, χασίς ακόμα και ηρωί­νη, ύστερα από ελέγχους αντιντόπινγκ.
ΑΥΤΟΥ του είδους οι ουσίες βρίσκονται στην απαγορευμένη λίστα της WADA, όμως ο λό­γος που εντάσσονται στο αντιντόπινγκ είναι περισσότερο κοινωνικός παρά αθλητικός και για τη σχέση που έχουν με τη βελτίωση της ε­πίδοσης.
Παρά ταύτα, η διαπίστωση είναι ότι και τα σπορ δεν ξεφεύγουν τελικά από την κοι­νωνική αυτή λαίλαπα. Παρόμοια περιστατικά, άλλωστε, υπάρχουν σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κρίκετ, επαγγελματική πυγμαχία κ.λπ.
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια υπάρχει πράγματι μία μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από τους
αρμόδιους φορείς για τα φάρμακα που αυξάνουν την επίδοση, όπως π.χ. τα στεροειδή
αναβο­λικά. Και συχνά διοργανώνουν ενημερωτικές ημερίδες για τους γονείς και τους αθλητές ώ­στε να δοθεί πληροφόρηση για τις οξύτα­τες παρενέργειες.
Γιατί, όμως, ο αθλητισμός που θα πρέπει να είναι ένας κατ' εξοχήν χώ­ρος υγείας να μην αποτελέσει κι αυτός ένα... γήπεδο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα κι επα­γρύπνηση για τη μάχη κατά των ναρκωτικών;
Και δεν εννοούμε μόνο με απλοϊκά σλόγκαν και πρόχειρα φυλλάδια, αλλά με πραγματική καμπάνια, που να αγγίξει ειδικά τις νεαρές ηλικίες αθλητών ή αθλουμένων.
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ αντιντόπινγκ στελεχώνονται από καταξιωμένους επιστήμονες οι οποίοι θα
μπο­ρούσαν εύκολα να συμβάλουν και προς αυτή την κατεύθυνση.
Διότι ο αθλητισμός έχει τη δυναμική να παίξει κι έναν τέτοιο προληπτι­κό ρόλο γι' αυτή την κοινωνική μάστιγα που αγγίζει συχνά πυκνά και τα σπορ.
Με στόχο να γίνουν πιο χαλύβδινες οι νέες γενιές απέ­ναντι σε τέτοιου είδους σοβαρότατους κιν­δύνους για την υγεία τους.

Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !