Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Βιολογικά προϊόντα: 22 λαϊκές αγορές στην Αττική.

«ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ στην πιλοτή μιας πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν μια ομάδα βιοκαλλιεργητών αποφάσισε να στήσει τη δική της λαϊ­κή αγορά», περιγράφει ο κ. Μέλλος, βιοκαλλιεργητής α­πό τον Γαλατά Τροιζηνίας και μέλος του ΣΥΒΙΛΑΑ.
«Η βι­ολογική λαϊκή του Χαλανδρίου, η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα, ήταν πραγματικότητα. Από τότε, το παρά­δειγμα μας βρήκε μιμητές σε διάφορα μέρη της χώρας και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να λειτουργούν 22 αγορές βιολογικών προϊόντων μόνο
στην Αττική»,
επισημαίνει.
Ο όρος «αγορές βιοκαλλιεργητών» συ­μπυκνώνει όλο το νόημα τους καθώς«στις αγορές αυτές υπάρχει 100% εκπροσώ­πηση των ίδιων των παραγωγών.
Ολη η φιλοσοφία μας περιστρέφεται γύρω α­πό την άμεση εκπροσώπηση των καλλι­εργητών, χωρίςτην εμπλοκή μεσαζόντων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της α­πλής λαϊκής αγοράς με τα συμβατικά προϊόντα», μας ε­ξηγεί η κυρία Θεοδοσίου.
Στις ειδικές λαϊκές αγορές, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν νωπά και μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα (φρού­τα, λαχανικά, όσπρια, ελιές, ελαιόλαδο, κρασί κ.λπ.), κα­θώς και να ενημερωθούν για γενικότερα θέματα που ά­πτονται της βιολογικής γεωργίας.
«Οι ερωτήσειςτων καταναλωτών για τη βιολογική καλ­λιέργεια δεν σταματούν ποτέ», επισημαίνουν οι παραγω­γοί. Στη βιολογική λαϊκή της Καισαριανής, η κυρία Λυ­δία, τακτική επισκέπτρια της αγοράς, ρωτάει έναν πωλη­τή πώς πρέπει να στοιβάζει τις ντομάτες στο ψυγείο για να μη χαλάσουν.
«Οπως και να 'χει, οι ντομάτες που πουλάμε εδώ δεν εί­ναι ίδιες με τις συμβατικές», λέει ο κ. Μέλλος. «Οι βιολογι­κές ντομάτες θα αντέξουν μία βδομάδα και περισσότερο. Γι'αυτό και η σύγκριση που γίνεται μεταξύ των τιμών των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων είναι παρα­πλανητική, γιατί στην ουσία πρόκειται για εντελώς διαφορετικά προϊόντα», υποστηρίζει η κυρία Θεοδοσίου.
Κάθε καλλιεργητής που στήνει πάγκο σε βιολογική λα­ϊκή αγορά, οφείλει να έχει μαζί του την πιστοποίηση της καλλιέργειας του.
Σε αυτή αναγράφονται οι κατηγορίες προϊόντων για τα οποία έχει πιστοποιηθεί ο κάθε καλλι­εργητής και αυτά μόνον έχει δικαίωμα να πωλεί.
Ο χώρος που καταλαμβάνουν οι βιολογικές λαϊκές πα­ραχωρείται δωρεάν από τους δήμους που τις φιλοξενούν.

Στο τέλος της ημέρας, οι βιοκαλλιεργητές καθαρίζουν οι ί­διοι τον χώρο, ενώ τα οργανικά υπολείμματα ανακυκλώνονται είτε με την παραγωγή κομπόστ είτε ως τροφή για τα ζώα. Μάλιστα, στην περίπτωση της αγοράς βιοκαλλι­εργητών στη Βούλα, τη μεγαλύτερη της Αθήνας τα προ­ϊόντα που μένουν απούλητα στους πάγκους των πωλητών-καλλιεργητών κάθε Σάββατο μεσημέρι, προωθούνται στις φιλανθρωπικές οργανώσεις «Παιδικό χωριό ΣΟΣ» και «Γέφυρες Φιλίας» για τη σίτιση φτωχών και άπορων πο­λιτών και οικογένειες ορφανών παιδιών.
Οι σακούλες που χρησιμοποιούνται στις βιολογικές λαϊκές είναι βιοδιασπώμενες, από καλαμπόκι, πατάτα ή πολυαιθυλένιο, με «διασπαστή» που δια­λύει τη σακούλα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !