Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Ο Νέρι Καστίγιο στην τελευταία του ευκαιρία....

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Ξυπνούσε καθημερινά στη μελαγχολική μουντάδα του Ντονμπάς και με μια ακατανόητη ευθυμία χανό­ταν στον ζόφο των ορυχείων.
Ο Αλεξέι Σταχάνοφ ή­ταν ο ιδεότυπος του σοσιαλιστικού εργάτη. Τη δεκα­ετία του 1930 ο Στάλιν υμνούσε σε κάθε ευκαιρία αυ­τό το υπόδειγμα παραγωγικότητας.
Τον Σεπτέμβριο του 1935 εξόρυξε 227 τόνους κάρβουνο στο ορυχείο της Τσεντραλνάγια Ιρμίνο, όταν η νόρμα, δηλαδή η η­μερήσια ποσότητα κάρβουνου που ζητείτο από τον κάθε ανθρακωρύχο ήταν έξι τόνοι.
Ο «σταχανοβισμός» έγινε αυτοστιγμεί η ιδεολογία των προλετά­ριων.
Ηταν τέτοια η διείσδυση του στην κοινωνία που η ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε στο Ντόνετσκ το 1936 ονομάστηκε προς τιμήν του Σταχάνοβετς.
Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να λάβει εκεί­νο το κλαμπ το σημερινό του όνομα. Σαχτάρ του Ντό­νετσκ.
Στην ομάδα που 63 χρόνια μετά αγωνίζεται ο... αντίποδας του ιδεότυπου του εργάτη, Σταχάνοφ, ο Νέρι Καστίγιο.
Ο «μικρός διάβολος» που είχε λα­τρευτεί στον Ολυμπιακό παρότι έδειχνε και στον Πει­ραιά τα σημάδια της ποδοσφαιρικής παραβατικότητάς του. Αρκούσε όμως ένα γκολ, μια λατινογενής ε­φεύρεση που πυροδοτούσε ευφορία στην εξέδρα για να δοθεί στο απολωλός πρόβατο η άφεση αμαρτιών από τους οπαδούς που τον καλομάθαιναν. Σαν και αυτή που έχει δοθεί τώρα στο Ντόνετσκ.
Η τελευταία του ευκαιρία όπως τη χαρακτήρισε ο ολιγάρχης του πλούτου Ρινάτ Αχμέτοφ για να αποδείξει πως δεν ή­ταν μια τσακισμένη ελπίδα.
Η μεταστροφή στη συ­μπεριφορά του, όπως υπογραμμίζεται από τον ου­κρανικό Τύπο, γεννά την ελπίδα ότι αυτός ο χαρισμα­τικός σαμποτέρ των αντίπαλων ομάδων έχει αντιλη­φθεί ότι η κλεψύδρα ανοχής για τις παραξενιές του μοιάζει να τελειώνει...

Ο χρυσοκάνθαρος, η παιδιάστικη φύση του και η μεξικάνικη σαπουνόπερα
Το καλοκαίρι του 2007 ο Καστίγιο κατέφτανε στο Ντόνετσκ με το ύφος μιας παραστρατημένης θεότη­τας που παρέκκλινε για λίγο από την υπόσταση του για να δώσει χαρά στους άξεστους θνητούς της Ου­κρανίας.
Ήταν η αύρα των σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ που τον τύλιγε και τον είχε αναγάγει στην πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία του ουκρανικού ποδοσφαίρου που τον είχε μεταλλάξει αυτοστιγμεί σε έναν χρυσοκάνθαρο!
Εκείνη τη σεζόν ο Ρινάτ Αχμέτοφ είχε δαπανήσει σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ στην αναζήτηση της ευρωπαϊκής υπέρβασης α­ποκτώντας παράλληλα και τον Κριστιάνο Λουκαρέλι.
Ο Καστίγιο που είχε εντυπωσιάσει τη σεζόν 2006-07 με τον Ολυμπιακό, έχοντας επιτέλους εμφανίσει ένα πιο μεστό πρόσωπο, έμοιαζε σαν τον επιθετικό που θα μπορούσε να... εξορύξει την ευρωπαϊκή επιτυχία των ανθρακωρύχων.
Γρήγορα όμως εμφάνισε την α­ξιοθρήνητη γελοιότητα μιας παιδιάστικης φύσης!
Θέ­λησε να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Σαχτάρ και αποφάσισε να εκτελεί όλες τις στημένες μπάλες α­πομακρύνοντας τους συμπαίκτες του με νευρικές χειρονομίες.
Τα λεκτικά επεισόδια με τον Λουκαρέλι στις προπονήσεις θύμιζαν κακοπαιγμένες μεξικάνι­κες σαπουνόπερες και το γεγονός πως ήταν απόμα­κρος από τους συμπαίκτες του τον έκανε γρήγορα persona non grata!Όταν δε αρνήθηκε σε ένα ματς στον μόνιμο εκτελεστή των πέναλτι Λουκαρέλι να ε­κτελέσει την εσχάτη των ποινών, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής του Λουτσέσκου, ο οποίος στη Σαχτάρ α­κόμη και σήμερα απολαμβάνει προνόμια δικτάτορα.
Ο Λουκαρέλι διαμήνυσε ότι δεν αγωνίζεται ξανά μαζί του και σε μια συνάντηση για να διαχειριστούν την κρίση ο Αχμέτοφ και ο Λουτσέσκου αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν έστω και ως δανεικό.
Tα φροντιστήρια Λουτσέσκου και η προσπάθεια του Χούμπσμαν.
Η ειρωνεία ήταν ότι τελικά αποχώρησαν αμφότερες οι πέτρες του σκανδάλου, με τον Λουκαρέλι να επι­στρέφει στην Πάρμα και τον Καστίγιο να δοκιμάζει το αγγλικό όνειρο που τελικά εξελίχθηκε σε εφιάλτη στη Μάντσεστερ Σίτι!
Οι ακαταπόνητες προσπάθειες του έπειτα από το άγονο πέρασμα από την Αγγλία για να επανέλθει στην Ελλάδα ή να μετακομίσει στην Μπέτις αποδείχθηκαν φρούδες και ο Καστίγιο από τη θεότητα του 2007 έκπεσε στη θνητότητα του 2009.
Στο άκουσμα της είδησης της επανόδου στο Ντόνετσκ κανείς από τους συμπαίκτες του δεν αναρίγησε από χαρά.
Παρά ταύτα ο Λουτσέσκου που απαίτησε την επιστροφή του άρχισε να κάνει φροντιστήρια στους παίκτες του, όπως αποκαλύπτει ο αμυντικός Τόμας Χούμπσμαν.
«Συνήθιζε να απομονώνεται στην πρώτη του θητεία στη Σαχτάρ. Τώρα μοιάζει να είναι πολύ ντροπαλός. Προσπαθεί να βρει έναν φίλο εδώ. Εμείς φερόμαστε όπως μας ζήτησε ο Λουτσέ­σκου. Αρχίζουμε να του μιλάμε αρχικά. Μετά τον κα­λούμε σε δείπνα, επισκεπτόμαστε το δωμάτιο του στο προπονητικά κέντρο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε. Θα νιώσω πολύ θλιμμένος για αυτόν αν τελικά δεν καταφέρει να γίνει μέλος της ομάδας».Ο Καστίγιο μετείχε στην προετοιμασία της ομάδας στους Κανάριους Νήσους και αν δεν απεκόμιζε τραυματισμό σε παιχνίδι της Εθνικής Μεξικού θα βρισκόταν πιθανότητα στη βασική ενδεκάδα της Σαχτάρ στη νίκη με 2-0 επί της Τότεναμ στο Ντόνε­τσκ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ!
Οι συμπαίκτες του προ­σπαθούν να τον κάνουν να νιώσει άνετα, αν και όπως αφήνει να εννοηθεί ο αρχηγός Ντάριο Σρνα ο Καστί­γιο θυμίζει λείψανο του καλού του εαυτού.
«Αυτό που μου άρεσε στον Καστίγιο όταν αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό ήταν η απαρασάλευτη επιθυμία του να τρέχει στην κατεύθυνση που πήγαινε η μπάλα με σκοπό να την κερδίσει. Κάλυπτε θέση στο γήπεδο για να τα καταφέρει. Μου θύμιζε ένα μικρό παιδί που δεν είχε σκοπό να πετύχει γκολ απλά να κερδίσει την μπάλα και να παίζει με αυτήν. Έχει αλλάξει πο­λύ από τότε και η μόνη μου ελπίδα είναι ότι θα προ­σπαθήσει να κάνει φίλους στην ομάδα. Μόνο αν κά­νει αυτό θα μπορέσει να εξελιχθεί σε έναν πολύτιμο ποδοσφαιριστή».
Το υστερόγραφο του Αχμέτοφ, η ευθύνη του δικτάτορα και ο κίνδυνος
Μαγνητισμένος από τα εκατομμύρια του Αχμέτοφ αλλά απρόθυμος να συσχετιστεί με τους στόχους του κλαμπ ζούσε στην επιχρυσωμένη φυλακή του Ντονμπάς ο Νέρι Καστίγιο, εμφανίζοντας έναν παι­διάστικο εαυτό όπως μαρτυρά ο ιδιοκτήτης της ο­μάδας.
«Δεν είμαι ειδικός σε καθαρά ποδοσφαιρικά ζητήματα, αλλά αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικές μπορεί να είναι οι ανθρώπινες σχέσεις στο πλαίσιο μιας ομάδας. 0 Λουτσέσκου μου είπε ότι η ομάδα χρειάζεται τον Καστίνιο. Του είπα εντάξει και τον έφερα πίσω. Όταν τον αποκτήσαμε από τον Ολυ­μπιακό ήταν απόμακρος. Τώρα είναι διαφορετικός. Θα έλεγα ότι μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε από ένας νεαρός σε άνδρα. Ελπίζω να συμβάλει στην επιτυχία του κλαμπ, αν και μόνο στα παιχνίδια του ΟΥΕΦΑ και του πρωταθλήματος μπορεί να αποδεί­ξει ότι είναι ικανός να το κάνει».
Οι μεγάλες προσ­δοκίες για τον άσο της Σαχτάρ είναι αμφίβολο αν θα εκπληρωθούν αν και ο Λουτσέσκου θα κάνει τα πάντα για να επιτύχει.
«Δεν θέλω να σχολιάσω ε­κτενώς την επάνοδο του Καστίνιο. Αναλαμβάνω την ευθύνη νια την επιστροφή και θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διδάξω στον Καστίνιο πώς μπορεί να αποδώσει καλύτερα στη Σαχτάρ. Να του εξηγήσω τι ακριβώς θέλουμε από αυτόν».Ο μεγάλος κίνδυνος για εκτροχιασμό του Καστίγιο είναι η πάγια αμφιθυμία του μεταξύ συνειδητοποι­ημένης εξέγερσης όταν ένιωθε ότι αδικείτο και παραιτημένης υποταγής όταν πίστευε ότι είχε κα­τορθώσει να δικαιωθεί.
Όταν όμως τον εγκαταλεί­ψει για λίγο ο εγωισμός του, τότε που μάλλον θα έ­χει έλθει ο καιρός του τέλους, θα κατανοήσει ότι μεγαλύτερη αξία από τα χρήματα έχουν οι ανα­μνήσεις των οπαδών που πραγματικά τον αγάπη­σαν παρότι αυτός φερόταν σαν καλοζωισμένος χρυσοκάνθαρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !