Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Το γενετικό ντόπινγκ ήρθε για να μείνει...

του Βασίλη Γαλούπη

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ βρίσκονται τα υψηλά κλιμάκια του παγκόσμιου αθλητισμού τον τελευταίο καιρό. Η βάσιμη πια υποψία ότι το γενετικό ντόπινγκ έχει εισβάλει στον χώρο των σπορ, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε παρασκηνιακό επίπεδο. Ούτε είναι τυχαίο πως τα επιστημονικά συνέδρια ασχολούνται περισσότερο από ποτέ με τον ορατό πλέον κίνδυνο.ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ φόβοι είχαν εκδηλωθεί πριν από δύο χρόνια περίπου. Τότε, λίγο καιρό πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, είχε προκαλέσει σοκ ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το κρατικό γερμανικό κανάλι ARD. Ο βραβευμένος δημοσιογράφος Χάγιο Ζέπελτ είχε υποδυθεί, κατά την επίσκεψη του στην Κίνα, τον προπονητή κολύμβησης. Εκεί δέχθηκε πρόταση από επιστήμονες εξειδικευμένης κλινικής για γενετική θεραπεία ντόπινγκ των -υποτιθέμενων- αθλητριών του, με αντίτιμο 24.000 δολάρια!
ΛΙΓΟΥΣ μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2008, ο διακεκριμένος Σουηδός επιστήμονας, με μακρά θητεία στο αντιντόπινγκ, Μπενγκτ Σάλτιν, προειδοποιούσε από συνέδριο στο Μόναχο: «Ας καταλάβουν όλοι ότι το γενετικό ντόπινγκ δεν βρίσκεται μακριά. Είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη του, που είναι πανεύκολο να αποτελεί κίνδυνο σε μόλις έξι μήνες!».ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο καθηγητής της πανεπιστημιακής κλινικής Johns Hopkins δρ Τζιν Κελι, δήλωνε στον διεθνή Τύπο: «Με την επιστημονική μου ομάδα κάναμε γενετική παρέμβαση στα ποντίκια, τα οποία κι απέκτησαν πρωτοφανή για τα δεδομένα μυϊκή μάζα. Διαπιστώνω, όμως, ότι όλη η κουβέντα επικεντρώνεται στους αθλητές. Αν είναι δυνατόν! Ενώ μ' αυτό που πετύχαμε μπορούν πλέον να σωθούν ζωές, όλοι ρωτάνε και πιέζουν να μάθουν για το αν μπορεί ένας αθλητής να τρέξει πιο γρήγορα. Είναι εξοργιστικό...».Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες στους υψηλά ιστάμενους του διεθνούς αντιντόπινγκ έχει να κάνει, προφανέστατα, με πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αφτιά τους. Το δυσάρεστο της όλης υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει η τεχνογνωσία αυτή τη στιγμή στο αντιντόπινγκ για να συλλάβει θετικό έναν «γενετικά τροποποιημένο» αθλητή.
ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, πάντως σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο να υπάρχουν κλινικές ή «παρά κλινικές», πιθανότατα στην Ασία, που με πάσα μυστικότητα, επειδή παρανομούν, κάνουν ήδη τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Με λίγα λόγια, η εμφανής-για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα- κινητοποίηση των αρχών αντιντόπινγκ παγκοσμίως υποδηλώνει ότι το γενετικό ντόπινγκ είναι ήδη εδώ. Και το κακό είναι ότι ήρθε για να μείνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !