Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Επικίνδυνα τοξικά στις τροφές μας.

Ποια είναι, πού βρίσκονται.

* Υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκωνΑπό τη χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και λιπασμάτων.
Από εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα που συσσωρεύονται στο περιβάλλον.
Από τα αζωτούχα λιπάσματα παρασύρονται προς τα υπόγεια νερά και τελικά μολύνουν το πόσιμο νερό.

Πού υπάρχουν:Σε φρούτα, λαχανικά και γενικά φυτικά προϊόντα (ιδιαίτερα δε σε θερμοκήπια).
Σε φρούτα με λεπτή φλούδα, όπως φράουλες και ροδάκινα, ντομάτες, σπανάκια, μαρούλια και ραπανάκια.
Στο κρέας και το ήπαρ των ζώων, σε γάλα και αβγά.
Σε ορισμένα προϊόντα κρέατος, όπως π.χ. αλλαντικά.

ΕπικινδυνότηταΑλλεργίες,
Αναπνευστικά προβλήματα,
Γαστρικές διαταραχές,
Συσσώρευση στο αίμα τοξικών μεταβολιτών,
Γενετικές μεταλλάξεις,
Καρκινογενέσεις,
Κακοήθειες του αιμοποιητικού συστήματος.
Δυσλειτουργίες στο νευρικό σύστημα,
Εμβρυοτοξικότητα,
Τερατογόνος δράση.
Τα νιτρικά ιόντα μετατρέπονται στο στομάχι μας σε νιτρώδη και εμποδίζουν το οξυγόνο να φτάσει στους ιστούς, προκαλώντας έναν τύπο σοβαρής αναιμίας (μεθαιμογλοβιναιμία).
Δημιουργούν επίσης νιτροζαμίνες (καρκινογόνες ουσίες).

Βαρέα μέταλλαΟ υδράργυρος, το νικέλιο, το αρσενικό, το κάδμιο, το βάριο, ο μόλυβδος, το ράδιο, το εξασθενές χρώμιο κ.ά., είναι ιδιαίτερα τοξικά.

Πού υπάρχουν;Στα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα πουλερικά που βόσκουν σε μολυσμένες περιοχές, στα μεγάλου μεγέθους ψάρια των ωκεανών (καρχαριοειδή), τα οστρακοειδή, τα κεφαλόποδα, σε παράγωγα ψαριών και κρεάτων, στα λαχανικά και τα σιτηρά.
Τα βιολογικά προϊόντα γεωργικά, κτηνοτροφικά και ιχθυοκαλλιεργειών) θεωρούνται γενικά λιγότερο επιβαρημένα, λόγω του πιο ελεγχόμενου τρόπου παραγωγής τους.

Επικινδυνότητα.Προκαλούν οξεία δηλητηρίαση, με αποτέλεσμα ακόμα και τον άμεσο θάνατο.
Δηλητηριάζουν για χρόνια τον οργανισμό προκαλώντας προβλήματα σε όλα τα συστήματα του, ιδίως δε στο ανοσοποιητικό, το νευρικό και το ουροποιητικό.
Παρουσιάζουν εμβρυοτοξική και τερατογόνο δράση, διότι διέρχονται τον πλακούντα της εγκύου.
Περισσότερο επικίνδυνος θεωρείται ο υδράργυρος, ο οποίος επηρεάζει τη νευρολογική ανάπτυξη εμβρύων, παιδιών και εφήβων, δρώντας ως «νευροτοξίνη».

*** ΔιοξίνεςΑπελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση διαφόρων ουσιών, όπως των σκουπιδιών, από τις πυρκαγιές των δασών, τους ρύπους των αυτοκινήτων ή απευθείας από απόβλητα βιομηχανιών.
Το 10% των διοξινών που εισέρχονται στον οργανισμό μας προέρχεται από τον αέρα. Το υπόλοιπο 90% από τα τρόφιμα (κυρίως από το λίπος τους).

Πού υπάρχουν.Στα ψάρια του γλυκού νερού, στα λιπαρά κρέατα και στα παράγωγα κρέατος, στο πλήρες γάλα και στα παχιά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα μικρότερα σε μέγεθος, βάρος και ηλικία ζώα και ψάρια καθώς και τα άπαχα ζωικά τρόφιμα περιέχουν αρκετές ποσότητες τους, ενώ στα φυτικά τρόφιμα ανιχνεύονται σπάνια.
Επικινδυνότητα.
Προκαλούν διαταραχές των ενζυμικών λειτουργιών, κεφαλαλγίες, μυαλγίες, δερματικές βλάβες κ.ά. Μακροπρόθεσμα, συσχετίζονται με ενδοκρινολογικές διαταραχές και διαταραχές του νευρικού συστήματος, με με πτώση της αντίστασης του ανοσοποιητικού συστήματος, με προβλήματα γονιμότητας, με καρκινογενέσεις και ανωμαλίες στα έμβρυα.

Ποια είναι τα ασφαλή όρια.Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση πολλών χημικών με άμεσες τοξικές επιδράσεις και έχει καθορίσει «ανώτατα επιτρεπόμενα όρια συγκέντρωσης» για άλλα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι για αρκετές τοξικές ουσίες τα όρια που σήμερα θεωρούνται «ασφαλή» δεν είναι αρκετά χαμηλά.
Ουσιαστικά κανένα όριο, εκτός από το «μηδέν», δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε...

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνουΑπό τα επιβαρημένα με (τοξικά) τρόφιμα, κινδυνεύουν πιο πολύ τα βρέφη, οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας αλλά και όσες σκοπεύουν να κυοφορήσουν.
Επίσης, παιδιά και έφηβοι, ευπαθή άτομα με κλονισμένη υγεία, παχύσαρκοι και ηλικιωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !