του Βασίλη Γαλούπη
ΧΡΗΣΙΜΑ συμπεράσματα προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτά, το 40% των Ευρωπαίων αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τις πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα καταλαμβάνουν «βόρειες» χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία, με το 70% του πληθυσμού να έχει επαφή με τα σπορ το λιγότερο μία φορά στις επτά ημέρες.
ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ βρίσκεται, δυστυχώς, η Ελλάδα. Τα δύο τρίτα των συμπατριωτών μας δηλώνουν ότι δεν αθλούνται καθόλου. Και μόνο το 3% των Ελλήνων έχει έστω και μία φορά την εβδομάδα τακτική επαφή με κάποιο σπορ.
Η ΕΡΕΥΝΑ της Κομισιόν γεννά ένα εύλογο ερώτημα: «Αν οι Έλληνες δεν αθλούνται καν, τότε πώς είναι δυνατόν η χώρα μας να έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα ντόπινγκ;». Κι όταν αναφερόμαστε στο ντόπινγκ, δεν επικεντρώνουμε μόνο στον πρωταθλητισμό. Κι αυτό διότι η γάγγραινα έχει επεκταθεί πια σε γυμναστήρια, σε μη ολυμπιακά σπορ, ακόμα και στον σχολικό αθλητισμό!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κάπως παράδοξο η χώρα που έχει γεννήσει το ολυμπιακό ιδεώδες να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τέτοια πραγματικότητα; Κι όμως... υπάρχουν απαντήσεις. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, γύρω από γυμναστήρια και γήπεδα υπάρχει κατακλυσμός καφετεριών. Κι ενώ οι καφετέριες είναι γεμάτες από νέους που συζητάνε ενδεχομένως και για σπορ, οι χώροι άθλησης παραμένουν άδειοι.
ΕΠΙΣΗΣ, ουδέποτε δόθηκε βαρύτητα στην αθλητική παιδεία. Και αθλητική παιδεία σημαίνει ότι τα σπορ γίνονται ένας τρόπος ζωής που συνοδεύει τους ανθρώπους από την παιδική μέχρι την τρίτη ηλικία. Η άθληση, δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο να φέρνει διακρίσεις και χρήματα. Μπορεί απλά να αποτελέσει ένα υπερπολύτιμο και διαχρονικό εφόδιο για την υγεία, την κοινωνικοποίηση και το «χτίσιμο» της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.
ΚΑΛΟ, λοιπόν, θα ήταν κάποτε να ξεφύγουμε απ' αυτή την κατάσταση. Το ότι όλοι συζητάνε στη χώρα μας για ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ., δεν σημαίνει και πολλά. Θα υπάρχουν, όμως, τεράστια κοινωνικά οφέλη όταν η άσκηση γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Μία από τις ευεργετικές συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι και η αναπόφευκτη μείωση του ντόπινγκ. Πολύ απλά, διότι θα έχουν αλλάξει οι νοοτροπίες των καιρών μας, όπου όλα μοιάζουν «χρήσιμα» και «άξια» για να κοπιάζει κανείς, μόνο όταν αποφέρουν γρήγορο κέρδος και δημοσιότητα...
Πηγή: Εφημερίδα "Real News"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου