Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κερδίζει η αισθητική...

του Ηλία Μπαζίνα

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ εισχωρεί στα πάντα. Η δύναμη της είναι μεγάλη. Το ποδόσφαιρο δεν είναι εξαίρεση. Συνήθως οι οπαδοί προτάσσουν το αποτέλεσμα, το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό, όμως, που είναι και η πλειονότητα, θέλει ωραίο θέαμα. Με την έννοια αυτή, η Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι είναι πολύτιμο κεφάλαιο για το άθλημα και τους συντελεστές του. Ο κόσμος πληρώνει ή έστω διαθέτει τον χρόνο του για να δει τον Μέσι να κάνει μαγικά, όχι για να δει να του παίρνουν το κεφάλι. Ο μικρός είναι άξιος προστασίας και αυτό το λέω εγώ που, ως Έλληνας, θέλω να κερδίσουμε την Αργεντινή. Θέλω να πιαστεί ο Μέσι λεβέντικα, με ποδοσφαιρική μαγκιά, όχι βάναυσα.ΤΩΡΑ, αν κάποιος με ρωτήσει πάνω στο καθαρά τεχνικό πεδίο αν θα προσπαθούσα εγώ να μάθω μια ομάδα να παίζει όπως η Μπαρτσελόνα, θα έλεγα όχι. Ελάχιστες ομάδες στον κόσμο μπορούν να αλλάζουν την μπάλα με τη μία -πολλές φορές και σωστά- υπό πίεση. Στο ποδόσφαιρο, είναι αυτοκτονία να προσπαθούμε πράγματα που «δεν τα έχουμε». Μια ομάδα όπου ένας Ινιέστα παίζει και δεν παίζει, είναι «fuoriclasse», που λένε οι Ιταλοί, εκτός κανονικών προδιαγραφών. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ όποιος τη μιμηθεί χωρίς να έχει απολύτως κορυφαία τεχνική. Η πολύ γρήγορη Αρσεναλ-που εγώ δεν την απορρίπτω- ανήκει στη σχολή που θεωρεί ότι η φάση τελειώνει όταν φτάσουμε σε θέση βολής. Αν δεν ξέρεις σημάδι, η σχολή αυτή είναι για τις πατάτες. Αλλά οι πολύ μεγάλοι τεχνίτες στο ποδόσφαιρο είναι ελάχιστοι και γι' αυτό πανάκριβοι. Δεν μπορεί κάθε ομάδα να τους έχει και δεν πρέπει να την κατηγορούμε επειδή δεν καταφέρνει να τους αποκτήσει. Το ποδόσφαιρο είναι εξοντωτικά ανταγωνιστικό πράγμα. Για καθέναν που γελάει, δέκα κλαίνε.
Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ είναι μια συνεπής ομάδα που τιμά τις ιστορικές επιλογές της άπαξ και τις έκανε, υπεύθυνα και με περίσκεψη. Ήταν πάντα απίστευτα τεχνική! Φυσικά, ξέρει ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα, ότι αρκετοί τεχνίτες της υστερούν σε αθλητικότητα, άρα θα υπάρχουν και αποτυχίες απέναντι σε ψηλές, δυνατές και γρήγορες ομάδες. «Ακούει» όμως το κοινό της. Οι Καταλανοί έχουν το καταπιεστικό βίωμα ότι αδικούνται από την Ισπανία της Καστίλης και της Μαδρίτης. Η Ρεάλ είναι η ομάδα των προνομίων. Θεωρώντας την τράπουλα στημένη, οι Καταλανοί επέλεξαν να επιδιώκουν τη δικαίωση μέσα από την αισθητική του ποδοσφαίρου. Ο κόσμος έχει μάτια και αισθητήριο, αποφάνθηκαν. Βλέπει ποιος παίζει το πιο ωραίο ποδόσφαιρο!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !