του Βασίλη Γαλούπη
0 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ είναι κομμάτι της κοινωνίας. Γι' αυτό υπάρχουν και κάποιες κοινές «ασθένειες». Για παράδειγμα, η εμπορευματοποίηση των σπορ εκτόξευσε τον ανταγωνισμό και μεγιστοποίησε το πρόβλημα του ντόπινγκ. Το ίδιο, όμως φαινόμενο παρατηρείται πια σε έντονο βαθμό και στις σημερινές κοινωνίες της πίεσης, του σκληρού ανταγωνισμού και του άγχους για επιτυχία.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, λοιπόν, κρούουν έντονα τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμα σύγχρονη επικίνδυνη μόδα, το «ακαδημαϊκό ντόπινγκ». Σε έρευνα, μάλιστα, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Journal of Medicine Ethics, τονίστηκε η προοπτική ακόμα και για αντιντόπινγκ κοντρόλ σε φοιτητικές εξετάσεις!
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Βινς Κάκιτς, που ήταν ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, δήλωσε ότι «η χρήση φαρμάκων από ελίτ αθλητές πλησιάζει, σε κάποιες φάσεις στην καριέρα τους σε ποσοστό 95%. Μεγάλο, όμως είναι και το παρόμοιο πρόβλημα με το ντόπινγκ εγκεφάλου των εξεταζόμενων στον ακαδημαϊκό χώρο. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τεστ ούρων σε διαγωνισμούς».
ΕΚΕΙ που εστιάζουν οι επιστήμονες είναι στα λεγόμενα smart drugs. Φάρμακα, δηλαδή, που έχουν άμεση επίδραση διέγερσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Να σημειώσουμε ότι με τέτοιο σκεύασμα είχε βρεθεί θετική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2003 η Αμερικανίδα σπρίντερ Κελί Γουάϊτ, που ανήκε στο «συνδικάτο» της περιβόητης Balco.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ της εξάπλωσης τέτοιων φαρμάκων εξήγησε ο κ. Κάκιτς: «Η χρήση των smart drugs εκτιμάται ότι φτάνει ακόμα και στο 25% των σπουδαστών στα αμερικανικά κολέγια. Η δυνατότητα ένας μαθητής να «αγοράσει» εξυπνάδα σε ένα μπουκάλι είναι πιθανόν δελεαστική για όποιον ψάχνει εύκολους τρόπους να αντεπεξέλθει και να μπορέσει να ανέβει σε έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο. Θα πρέπει, όμως, άπαντες να ξέρουν ότι υπάρχουν τόσο γνωστές όσο κι άγνωστες ακόμα παρενέργειες γι' αυτά τα σκευάσματα».
Η ΤΑΣΗ για «εύκολες»επιδόσεις με οποιοδήποτε κόστος δεν αποτελεί μόνο συμφορά για τον αθλητισμό. Εντοπίζεται κι αλλού, σε μια κοινωνία που αποζητά κι αυτή τη γρήγορη επιτυχία, με τις επιπτώσεις στην υγεία των νέων ανθρώπων να είναι τεράστιες. Όπως, δηλαδή, κάποιοι επιτήδειοι υπόσχονται «ρεκόρ σε ένα μπουκάλι», έτσι και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να πείσουν τα θύματα τους για «εξυπνάδα σε ένα μπουκάλι».
Έστω κι αν οι μελλοντικές συνέπειες είναι ολέθριες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου