Κυριακή 25 Απριλίου 2010

«Στον αέρα» συμβόλαια εκατ. ευρώ...

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΟΝΟΜΑ του Αντριαν Μούτου απασχόλησε αυτές τις μέρες για μία ακόμη φορά τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Και η περίπτωση του γνωστού Ρουμάνου ποδοσφαιριστή είναι πραγματικά ενδεικτική για όσα συμβαίνουν διεθνώς με το ντόπινγκ. Ο ΜΟΥΤΟΥ, όταν αγωνιζόταν στην Τσέλσι το 2004, είχε βρεθεί θετικός σε κοκαΐνη. Ως εκ τούτου, τιμωρήθηκε με επτάμηνο αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους, ενώ ο αγγλικός σύλλογος «κυνήγησε» τον παίκτη στα δικαστήρια, αξιώνοντας αποζημίωση για οικονομική και ηθική βλάβη.ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κάποιος ότι μετά την περιπέτεια που είχε αυτός ο πραγματικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, θα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη συνέχεια της καριέρας του, αφού ήξερε ότι οποιοδήποτε παραστράτημα θα σήμαινε αυτομάτως υποτροπή. Κι όμως, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μούτου, ως παίκτης της Φιορεντίνα πλέον, απέτυχε ξανά σε δύο ελέγχους ντόπινγκ. Αυτή τη φορά ενοχοποιήθηκε λόγω ενός διαιτητικού, όσο κι επικίνδυνου, σκευάσματος, του οποίου η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί πια από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ του 29χρονου διεθνή ήταν ότι τα χάπια τα έπαιρνε η μητέρα του κι ότι μια μέρα βρήκε ένα στο τραπέζι και το κατάπιε, δίχως να γνωρίζει ότι περιείχε απαγορευμένη ουσία. Το αθλητικό δικαστήριο της Ιταλίας δεν πείστηκε και γι' αυτό ο Μούτου τιμωρήθηκε τώρα με εννιά μήνες αποκλεισμό. Η καριέρα του βρίσκεται ξανά στον αέρα...ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ σαν κι αυτή θα εντοπίσουμε πολλές στη διεθνή βιβλιογραφία του ντόπινγκ τα τελευταία 30 χρόνια. Ένας αθλητής, δηλαδή, να παίρνει ακόμη και κατά λάθος κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα, το οποίο επί της ουσίας δεν βοηθά στην αύξηση απόδοσης. Κι έτσι να βρίσκεται μπλεγμένος, αλλά και τιμωρημένος τις περισσότερες φορές.
ΑΚΟΜΑ κι αν δεχτούμε, λοιπόν, ότι ο Μούτου δεν γνώριζε τι έβαζε στον οργανισμό του, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα.
Οι κανονισμοί της WADA είναι σαφείς: «Ο κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για όποια ουσία βρίσκεται στο σώμα του». Κατά συνέπεια, η άγνοια, η επίδειξη αφέλειας και η ανευθυνότητα δεν συγχωρούνται. Ο Μούτου, δηλαδή, όχι μόνο έλαβε μια βλαβερή ουσία, αλλά απέδειξε κι ότι δεν έμαθε από τα λάθη του. Πολλές φορές, λοιπόν, ακόμα και συμβόλαια εκατομμυρίων στα κορυφαία πρωταθλήματα «χτίζονται» πάνω στην άμμο... Και με ένα μικρό αεράκι καταρρέουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !